25. Patkány tartás lakásban

Patkány tartás lakásban

Gondolkodsz a patkány tartáson, de kérdéseid vannak? Ötleteket szeretnél, hogyan biztosíts kiváló életet lakásban tartott patkányaid számára? Összeszedtünk mindent, amit a kedvencként tartott patkányokról tudni kell!

A lakásban tartott patkányok sokkal tisztábbak, mint azt elsőre gondolnád – főleg, ha megfogadsz néhány praktikus tanácsot az almozással kapcsolatban. Lássuk, milyen tippekkel teheted könnyebbé a patkány tartást!

A szagmentes lakásért

A lakásban tartott állatok esetében kardinális kérdés az állat szaga, legfőképpen a vizelet- és ürülék kellemetlen mellékhatásai. A háziasított patkányok kifejezetten tisztaságszerető állatok, napjában 20-30 alkalommal is mosdanak, vagy tisztogatják egymást, illetve az alom szétdobálásával jelzik, ha számukra felháborítóan piszkos az illemhely.

A ketrecben tartott állatokkal kapcsolatos régi beidegződés, miszerint almozni forgáccsal a legjobb, a patkányok esetében egyenes út a pokolba. Ezek a kisemlősök ugyanis – főként ivaros állapotban – erős ammóniatartalmú vizeletet ürítenek, amit a forgács képtelen megfelelően felszívni, tocsogni fog, beleragad a patkányok bundájába, kimarja az érzékeny bőrt a mancsaikon, továbbá a párolgás miatt ammónia mérgezést is okozhat kedvenceid számára.

Ennek elkerülése érdekében a lakásban tartott patkányok almozására len-, kender- vagy nyárfaalmot használnak a tapasztalt gazdik, a legnépszerűbb azonban a natúr papíralom, amelyben a patkányok is előszeretettel hemperegnek, bújnak és akár alszanak is. Kiváló nedvszívó- és tartó képességének köszönhetően az állatok tiszták és egészségesek maradnak.

Patkány tartás lakásban
A patkányok társas állatok

Hol, hogyan tarts patkányokat?

Bizonyára mostanra feltűnt, hogy a lakásban tartott patkányok esetében mindig többes számot használunk – ennek oka pedig az, hogy a patkányok társas állatok, így egyszerre minimum kettő, de inkább három kiskedvenccel kell számolni. A legideálisabb felállás az 1 db (ivartalanított) hím + 2 nőstény, ugyanis az azonos nemű állatoknál folyamatos lehet a harc a terület, vagy éppen a hormonok miatt.

Az ideális kezdő patkányketrec a Ferplast Furet Plus (78 cm x 48 cm x 70 cm), ennél nagyobb lehet, de kisebb semmiképpen. Háromnál több patkány esetében patkányonként a meglévő terület harmadával kell azt minimum növelni. A patkány ketrecek egyik legfontosabb tulajdonsága a sűrű rácsozás, amely megakadályozza a szökést, valamint a sérüléseket egyaránt. A rácsok távolsága maximum 1 cm lehet, de minél kisebb, annál biztonságosabb. A vízszintes rácsozású ketrecekkel kedvezhetsz leginkább patkányaidnak, ugyanis apró mancsaikkal megkapaszkodva szeretnek a rácsokon mászva közlekedni, főként az emeletes ketrecekben.

Hová érdemes almozni?

Az almot első alkalommal vastagon szórd be a ketrectálcába (emeletes ketrec esetén az alsó szintre tartósan érdemes vastagon almozni, vagy – szobatisztaság után – puha plédekkel kibélelni az esések felfogása érdekében), és várd meg, míg maguk kijelölik az illemhelyként szolgáló sarkot. Sok patkány két külön helyen végzi a vizelet- és székletürítést, így előfordulhat, hogy kettő alomtálcára is szükséged lesz. Ezeket az általad választott alommal megtöltve helyezd arra a pontra, amit a patkányaid kijelöltek.

Fontos, hogy az etetőtálat, valamint az itatókat a wc-től messzebb helyezd el, másként elutasítják majd az élelmet és a vizet is, akár hosszú napokon keresztül.

Patkány tartás lakásban
Szeretik a sok mozgást, engedd ki őket!

Patkány tartása a lakásban

Mint oly sok házi kedvenc, a patkányok is szeretnek sokat mozogni, igénylik is az aktív, kihívásokkal teli környezetet, azonban a bújókkal és létrákkal teli ketrec kevés lesz számukra. Szeretnek a gazdi közelében lenni, kíváncsiskodni, nagyokat szaladgálni a lakásban, ehhez azonban két dolog szükséges: egy patkánybiztossá tett lakás vagy szoba, valamint a patkányokkal kötött, 100%-os bizalom.

A patkánybiztos szoba legfőbb ismérvei, hogy meleg, jól szellőző és számos kihívást rejt. Fontos azonban, hogy a kábeleket, a szobanövényeket, és minden olyan tárgyat, amelynek épségét szeretnél megőrizni, pakolj el zárt, hozzáférhetetlen helyre, ugyanis a patkányok nappal rendkívül rosszul látnak – így mindent, ami az útjukba kerül, megrágcsálnak. Ami pedig elnyeri a tetszésüket, ahhoz a kelleténél többször is visszatérnek. Ahhoz, hogy patkányaiddal problémamentesen élhessetek együtt a lakásban, a legfőbb kellék a bizalom, amelyet a kézhez szoktatás során építhetsz fel velük. Erről fog szólni a következő cikkünk, hiszen velős és aprólékos téma!

Tarts velünk jövő héten is, ha szeretnél még többet megtudni a patkánytartásról! Iratkozz fel cikkfigyelőnkre, így minden alkalommal értesítést kaphatsz tőlünk, ha úi blog jelenik meg!

Hasonló bejegyzések:

Érdekelnek cikkeink?

Akkor nincs más dolgod mint feliratkozni és minden új megjelenésről emailben értesítünk.

Legújabbak: