25. Patkány tartás lakásban

Patkány tartás lakásban

Gondolkodsz a patkány tartáson, de kérdéseid vannak? Ötleteket szeretnél, hogyan biztosíts kiváló életet lakásban tartott patkányaid számára? Összeszedtünk mindent, amit a kedvencként tartott patkányokról tudni kell!

A lakásban tartott patkányok sokkal tisztábbak, mint azt elsőre gondolnád – főleg, ha megfogadsz néhány praktikus tanácsot az almozással kapcsolatban. Lássuk, milyen tippekkel teheted könnyebbé a patkány tartást!

A szagmentes lakásért

A lakásban tartott állatok esetében kardinális kérdés az állat szaga, legfőképpen a vizelet- és ürülék kellemetlen mellékhatásai. A háziasított patkányok kifejezetten tisztaságszerető állatok, napjában 20-30 alkalommal is mosdanak, vagy tisztogatják egymást, illetve az alom szétdobálásával jelzik, ha számukra felháborítóan piszkos az illemhely.

A ketrecben tartott állatokkal kapcsolatos régi beidegződés, miszerint almozni forgáccsal a legjobb, a patkányok esetében egyenes út a pokolba. Ezek a kisemlősök ugyanis – főként ivaros állapotban – erős ammóniatartalmú vizeletet ürítenek, amit a forgács képtelen megfelelően felszívni, tocsogni fog, beleragad a patkányok bundájába, kimarja az érzékeny bőrt a mancsaikon, továbbá a párolgás miatt ammónia mérgezést is okozhat kedvenceid számára.

Ennek elkerülése érdekében a lakásban tartott patkányok almozására len-, kender- vagy nyárfaalmot használnak a tapasztalt gazdik, a legnépszerűbb azonban a natúr papíralom, amelyben a patkányok is előszeretettel hemperegnek, bújnak és akár alszanak is. Kiváló nedvszívó- és tartó képességének köszönhetően az állatok tiszták és egészségesek maradnak.

Patkány tartás lakásban
A patkányok társas állatok

Hol, hogyan tarts patkányokat?

Bizonyára mostanra feltűnt, hogy a lakásban tartott patkányok esetében mindig többes számot használunk – ennek oka pedig az, hogy a patkányok társas állatok, így egyszerre minimum kettő, de inkább három kiskedvenccel kell számolni. A legideálisabb felállás az 1 db (ivartalanított) hím + 2 nőstény, ugyanis az azonos nemű állatoknál folyamatos lehet a harc a terület, vagy éppen a hormonok miatt.

Az ideális kezdő patkányketrec a Ferplast Furet Plus (78 cm x 48 cm x 70 cm), ennél nagyobb lehet, de kisebb semmiképpen. Háromnál több patkány esetében patkányonként a meglévő terület harmadával kell azt minimum növelni. A patkány ketrecek egyik legfontosabb tulajdonsága a sűrű rácsozás, amely megakadályozza a szökést, valamint a sérüléseket egyaránt. A rácsok távolsága maximum 1 cm lehet, de minél kisebb, annál biztonságosabb. A vízszintes rácsozású ketrecekkel kedvezhetsz leginkább patkányaidnak, ugyanis apró mancsaikkal megkapaszkodva szeretnek a rácsokon mászva közlekedni, főként az emeletes ketrecekben.

Hová érdemes almozni?

Az almot első alkalommal vastagon szórd be a ketrectálcába (emeletes ketrec esetén az alsó szintre tartósan érdemes vastagon almozni, vagy – szobatisztaság után – puha plédekkel kibélelni az esések felfogása érdekében), és várd meg, míg maguk kijelölik az illemhelyként szolgáló sarkot. Sok patkány két külön helyen végzi a vizelet- és székletürítést, így előfordulhat, hogy kettő alomtálcára is szükséged lesz. Ezeket az általad választott alommal megtöltve helyezd arra a pontra, amit a patkányaid kijelöltek.

Fontos, hogy az etetőtálat, valamint az itatókat a wc-től messzebb helyezd el, másként elutasítják majd az élelmet és a vizet is, akár hosszú napokon keresztül.

Patkány tartás lakásban
Szeretik a sok mozgást, engedd ki őket!

Patkány tartása a lakásban

Mint oly sok házi kedvenc, a patkányok is szeretnek sokat mozogni, igénylik is az aktív, kihívásokkal teli környezetet, azonban a bújókkal és létrákkal teli ketrec kevés lesz számukra. Szeretnek a gazdi közelében lenni, kíváncsiskodni, nagyokat szaladgálni a lakásban, ehhez azonban két dolog szükséges: egy patkánybiztossá tett lakás vagy szoba, valamint a patkányokkal kötött, 100%-os bizalom.

A patkánybiztos szoba legfőbb ismérvei, hogy meleg, jól szellőző és számos kihívást rejt. Fontos azonban, hogy a kábeleket, a szobanövényeket, és minden olyan tárgyat, amelynek épségét szeretnél megőrizni, pakolj el zárt, hozzáférhetetlen helyre, ugyanis a patkányok nappal rendkívül rosszul látnak – így mindent, ami az útjukba kerül, megrágcsálnak. Ami pedig elnyeri a tetszésüket, ahhoz a kelleténél többször is visszatérnek. Ahhoz, hogy patkányaiddal problémamentesen élhessetek együtt a lakásban, a legfőbb kellék a bizalom, amelyet a kézhez szoktatás során építhetsz fel velük. Erről fog szólni a következő cikkünk, hiszen velős és aprólékos téma!

Tarts velünk jövő héten is, ha szeretnél még többet megtudni a patkánytartásról! Iratkozz fel cikkfigyelőnkre, így minden alkalommal értesítést kaphatsz tőlünk, ha úi blog jelenik meg!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: