34. Csincsilla ketrec berendezése, avagy hogyan dobjuk fel mindennapjaikat.

Csincsilla ketrec berendezese

Nem tudod mi a legfontosabb a csincsilla ketrec berendezései közül? Szeretnéd a legjobbat megadni kis kedvencednek? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltál, a legjobb helyen jársz, ugyanis összegyűjtöttük neked egy helyre a legjobb felszereléseket! Cikkünket az Együtt a Kisállatokért Alapítvány segítségével írtuk.

Szerinted mekkora ketrecre van szüksége a csincsilláknak?

Két csincsillának legalább akkora ketrec kell, mint egy két ajtós ruhásszekrény, tehát 80×60 cm alapterületen minimum 150 cm magasnak kell lennie. Ebben már nem robbannak fel a mozgáshiánytól, viszont még így sem elégíti ki a szükségleteiket. Ha csak ekkora helyet kapnak, akkor mindenképp kell nekik egy legalább 45 centiméter átmérőjű futókerék és naponta 30-60 perc futkározás a lakás egy csincsillabiztossá tett részén. Szerencsére egyre több tulajdonos képes a minimálisnál nagyobb, ideálisabb méretű otthonokat biztosítani az állatainak. Mi a Savic Suite Royal 95 double és ennek a nagyobb testvérét a Savic Suite Royal XL-et ajánljuk.

Milyen a jó csincsilla ketrec?

Anyagát tekintve a fém csincsilla ketrecek jobb választásnak bizonyulnak, hiszen rágcsálóról lévén szó a fa ketrecet pusztítani fogja. Ez ellen természetesen lehet alumínium élvédőkkel védekezni, de előbb-utóbb a ketrec úgy fog kinézni, mint egy toldott-foldott fémes fakupac. Messze lesz attól az esztétikus látványtól, amit a tulajdonos elképzelt. Ráadásul a fa ketrec nem is igazán fertőtleníthető, néhány év alatt tönkremegy és cserére szorul. Ha a teljes élettartam alatt 4-5 ketrecet kell vásárolni fából, akkor már az alacsonyabb ára sem éri meg, hiszen a 2. ketrec árát is beleszámítva már alapból egy fémet is vásárolhatott volna a tulajdonos. A fém a fával ellentétben strapabíró, ellenáll a fogaknak, illetve a vizeletnek. Fertőtleníthető, többnyire lapra szerelhető, könnyű költöztetni és könnyebben mozgatható.

A jó ketrec nagy ajtókkal rendelkezik, így egyszerű takarítani, illetve az állatokat kivenni belőle. Fontos, hogy minél több oldala nyitott, rácsos legyen, hogy az állatok elegendő fényt kapjanak, illetve a friss levegő áramlása is folyamatosan biztosított legyen.

Nézzük a csincsilla ketrec berendezését

A minimum méretű vagy annál nagyobb csincsilla ketrecbe legalább 2 nagyobb (legalább 40×50 centis) és 4 kisebb (legalább 15×20 centis) polc kell. A polcok elrendezésénél törekedni kell rá, hogy egy polcról legalább két irányba tudjon ugrani a kis kedvencünk (konfliktus esetén jól jön). 100 centiméter magasan érdemes egy ún. „majomfogó” szintet elhelyezni, ami megakadályozza, hogy ennél magasabbról leessenek, néha ugyanis elvétik az ugrásokat.

A ketrec alja lehet klasszikus mélyalmos kialakítású, ekkor a papíralom, kender– vagy lenalom, esetleg forgács jöhet szóba. Ezen kívül a Bunny Nature bedding easy alomszőnyeg is leteríthető, ha az állat már szobatiszta. A csincsilla szobatisztaság annyit jelent, hogy a vizeletét nagyrészt egy helyre, egy sarok wc-be üríti, amit szintén a fenti említett almokkal érdemes feltölteni.

A ketrecben csincsillánként szükséges egy fa- vagy kerámiaház, ahova elbújhatnak. Bár többnyire együtt alszanak, veszekedés esetén jó, ha külön tudnak vonulni. Ezen kívül szükségünk van legalább két 150 ml-es etetőtálra, egy minimum 120 ml-es itatóra és legalább két játékra (fából készült kockák, labdák, botok, hangagyökér, kávéfa-bot, parafa-odú, szénalabda stb.). Természetesen minél ingergazdagabb egy ketrec, annál jobban fogják magukat érezni kisállataink. Lehetséges berendezési elemek még a polár függőágyak és pihenőhelyek, bújócső, minimum 45 cm-es, teli felületű futókerék és további játékok. Tilos azonban bármilyen rácsos kerék, a szénagömbnek csúfolt madáreleség-tartó, illetve olyan tárgy elhelyezése, ami sérülést okozhat.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a csincsillák szeretik a homokban való fürdőzést. Az apró szemű csincsilla homokban való hempergés tökéletes szolgálatot tesz bundájuk tisztán és fényesen tartásához. A fürdetőt teheted a ketrecen kívülre is, ám érdemes egy kisebb porfelhővel számolni, így jobban jársz, ha a ketrecen belül helyezed ez. Ez lehet akár házilag barkácsolt, vagy a nálunk is kapható fürdetők egyike.

Csincsilla ketrec berendezese
Igazán jól telepakolt csin ketrec

Hova is helyezzük el a ketrecet?

A berendezett ketrecet egy világos szobában kell elhelyezni, ahol legalább naponta tíz óra természetes fény éri őket 8-21 óra között. Kevés csincsilla szeret napozni, a direkt napsütést kifejezetten nem bírják, az egészséges működéshez viszont szükségük van a fényre. A levegő hőmérsékletét 18-23 fok között kell tartani, ez alatt fűtéssel, e felett hűtéssel kell megoldani a számukra megfelelő hőmérséklet kialakítását. 24 fokban és afelett már nagyon szenvednek a hőségtől, semmilyen módon nem tudják hűteni magukat és könnyen hőgutát kaphatnak. Erre minden gazdi figyeljen oda!

Ha még több érdekes témára vágysz, iratkozz fel cikkfigyelőnkre, így garantáltan első kézből értesülsz minden újdonságunkról!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: