A megfelelő tengerimalac felszerelés kiválasztásához fontos tisztában lenni a következőkkel.

Tengerimalacunkat tartsuk a közelünkben, így hamar megszokja a zajokat, társaságunkat, és barátságossá válik. Ideálisan átlagos szobahőmérsékleten érzik jól magukat. Mivel a tengerimalac mozgásigénye nagy, így tágas ketrecet válasszunk neki. Erre megfelelő választás a nyusziknak is ajánlott mély tálcás ketrec. Ennek mérete két tengerimalac esetén legalább 100×50 cm, vagy ennél nagyobb.

A ketrec alja ne legyen lyukacsos, vagy rácsos, mert a tengerimalac lába rendkívül érzékeny. Figyeljünk oda, hogy a ketrec megfelelően szellőzzön ezért például üvegterrárium egyáltalán nem ajánlott. A nem kellően szellőző magas falu ketrecben a szagok és a mérgező ammónia bennrekednek, ez akár az életükbe is kerülhet.

A tengerimalac szeret rejtőzködni, ezért a lakhelyén szívesen látott felszerelés valamilyen bújó. Fontos, hogy, minden malacnak legyen külön búvóhelye! Ha van saját biztonságos helye, biztosan kevésbé lesz ijedős.

Mivel a bújót meg is rághatja, figyeljünk ennek anyagára, ami nem lehet mérgező. Hátsó lábukat ugrólábbként használják, ezért célszerű a ketrecbe emeletet tenni, vagy legalább a bújók teteje legyen lapos.

Amikor csak tehetjük, vegyük ki a ketrecéből, és engedjük szabadon. Ha erre nincs lehetőségünk próbáljunk meg neki kifutót készíteni, ahol szabadon mozoghat.