5. A nyuszi fajták, méretek és ápolás 1. rész

Nyuszi fajták

Ahogy a kutyáknak és cicáknak, úgy a nyusziknak is számos különböző fajtája létezik, melyek nem csak külsőleg, de speciális igényeikben is eltérhetnek egymástól. Mit kell tudni az egyes nyuszi fajtákról? Összegyűjtöttünk néhány hasznos infót, ami segítségedre lehet!

Bár a nyúltartás alapjai minden nyúlra igazak, az egyes fajtáknak bizony eltérő igényei lehetnek. Akadnak fajták, amelyeknek nagyobb a mozgásigénye, vagy több időt, odafigyelést kíván a szőre ápolása. A nyuszik mérete is változhat, ettől azonban csak nagyobb felületen lesz szerethető, dögönyözhető – mármint, ha engedi persze.

Nézzük, mit kell tudni az egyes nyuszi fajtákról!

Melyek a hazánkban népszerű nyuszi fajták?

Rövid szőrű, vagy hosszú, tömött bundájú ugrifülest szeretnél? Elvarázsoltak az apró, álló fülecskék, vagy a hosszabb, lógó fülekbe lettél szerelmes? Az alábbi fajták közül könnyen találsz itthon is, míg különlegesebb fajtákért előfordulhat, hogy külföldi tenyésztőt kell felkeresned.

A színes (holland) törpenyúl az egyik legnépszerűbb a hazánkban tenyésztett törpenyuszi fajták közül. Apró termetű, nagy gombszemű, pici álló fülekkel rendelkező nyuszik, akiknek súlya mindössze 800-1500 gramm. Tömzsi golyó testükön aprócska gombóc fej csücsül, arcuk nem hosszúkás, fülük pedig mindössze 5-6 cm. Szőrük rövid, tömött, így csupán a vedlési időszakban okozhat különösebb gondot – Furminator segítségével napi szinten könnyedén ápolható.

Oroszlánfejű törpenyúl társaik szintén nagy népszerűségnek örvendenek kis hazánkban. Nevüket a fejüket körülölelő „hajzatról” kapták, amely valóban úgy fest, mint az oroszlán sörénye. Ez a fajta nyuszi a színes törpe egyik természetes génmutációja, amely meghosszabbítja az aljszőrt a nyak környékén. Ami igazán érdekessé teszi őket, az az öröklés: két sima (egyszeri) génes oroszlánfejű törpenyuszinak születhet ugyanígy egyszeri génes picinye, valamint duplagénes is, akinek már nem csak a nyakán jelenik meg a hosszabb aljszőr, de a homlokán, fenekén, vagy akár az egész testén is. A duplagénes oroszlánfejű nyuszik szőre azonban nem csak hosszabb, de szárazabb is, jobban száll, és szinte folyamatosan vattaszerű érzést nyújt ahelyett, hogy lelapulna. A duplagénes oroszlánfejű nyuszik szőre tehát az átlagosnál és a sima (egyszeri) génes oroszlánfejű törpenyuszinál is több odafigyelést igényel. Rendszeresebb, több fésülést, illetve a Furminator mellett akár más szőrkeféket is használnod kell majd.
Fülecskéik égnek állnak, 5-7 cm körüli hosszúságukban, fejük pedig pontosan olyan, akár csak a holland törpéé. Egyes esetekben megengedett egy kicsivel hosszabb fejforma is náluk. Súlyuk azonban mindig 1-2 kg között mozog.

A törpe kosorrú nyuszik a legédesebb lógófülű törpenyulak közé tartoznak. A színes törpékhez képest kissé nyomottabb orral és kerekebb fejjel rendelkeznek, legfeltűnőbb ismertetőjelük az állukig érő, kerek végű fülecskéjük, valamint a fejük búbján lévő „korona”, ami egy kissé kiemelkedő rész. Szőrük rövid, dús, Furminator segítségével napi szinten rendben tartható. Vedlési időszakban gyakoribb fésülést igényelnek ugyan, de ez minden fajtájú nyúlra igaz lehet. Testsúlyuk 1,5-2 kg között mozog.

nyuszi fajták
Daryl és Honey a két mini kosorrú , akik szívünk csücskei.

A mini kosorrú nyuszik tulajdonképpen a színes törpe nyuszik lógófülű megfelelői: testsúlyban és arányaiban ugyanakkorák, csupán fejformájuk és fülük más, azok a kosorrú géneket hordozzák.

A törpe kosorrú fajtának is van egyfajta génmutációja, ami lehetővé tette az oroszlánfejű törpe kosorrú nyuszifajta létrejöttét. Ugyanúgy néz ki, mint egy törpe kosorrú, csupán a nyaka körüli szőr hosszabb, akárcsak egy sörény. Belőle is létezik duplagénes öröklés, amely esetben a kosorrú törpenyuszi homlokán, vagy egész testén hosszú, dús szőr jelenik meg, azt azonban fontos kiemelni, hogy az oroszlánfejű törpe kosorrú nyusziknak ugyanúgy lógó füle van.

A tenyésztés alapvető intelme, amelyet nem lehet elégszer hangsúlyozni, az oroszlánfejű törpe- és oroszlánfejű kosorrú törpe nyulakat veszélyezteti leginkább. A szőrük egyformasága miatt laikusok gyakran egy fajtának hiszik, és eltekintenek olyan mérvadó intő jelektől, mint a fülük közti különbség. Az álló- és lógófülű nyulak koponyája (sima, illetve kosorrú) más formájú, így a fogaik is máshogyan helyezkednek el bennük. Egy oroszlánfejű törpenyúlnak és egy oroszlánfejű kosorrú törpenyúlnak minden esetben fogproblémás babái lesznek – a kérdés csak az, hogy ez a probléma mikor ütközik majd ki és mennyire lesz súlyos. Éppen ezért (is) nagyon fontos, hogy megfelelő, hozzáértő tenyésztőtől vásárolj kisnyuszit. Így biztos lehetsz benne, kik a szülei, és milyen fajtájú nyuszika ő maga.

nyuszi fajták
A teddy lényegesen különbözik törpe kosorrú társától

A teddy törpenyuszik viszonylag újnak számítanak Magyarországon, mint önálló fajta, azonban akad néhány lelkiismeretes tenyésztőnk, akik szebbnél szebb teddyket importálnak hasonlóan gondos, külföldi tenyésztőktől, hogy a hazai állományt bővítsék és tovább nemesítsék ezt a gyönyörű fajtát.
A teddy törpenyuszik egész testét és fejét dús, hosszú szőr fedi: szinte ki sem látnak alóla. Apró, álló füleiknek is épp csak a hegye kandikál ki a tömött bundából, amelyet gyakori fésüléssel puhán és tisztán lehet tartani – azonban biztosan beleakad néhány szénaszál, kamillavirág vagy egy-egy tápdarab a nap folyamán. Testsúlyuk az oroszlánfejű kosorrúakhoz hasonlóan 1-2 kg között mozog, fülecskéik 5-7 cm-esek.

A házinyulak nagy termetük miatt még nem olyan népszerű házikedvencek, azonban a Nyúlmentés tagjainál és önkénteseinél egyre több védenc élvezi a szobanyúl-életet. A nagytestű házinyulak is ugyanúgy alkalmasak dögönyözésre, esti közös tévézésre, szőnyegen kergetőzésre, így akár párban, akár egy törpenyuszi mellé párnak is megfelelő választás lehet egy házi- vagy házi jellegű nyuszi. Szőrük általában rövid, nem túl tömött, így egyszerű karban tartani. Testsúlyuk 3-8 kg között is mozoghat, füleik pedig hatalmasak, akár állnak, akár lógnak. Fejformájuk kissé csúcsosabb, az orruk előrébb van, mint a szemük, állkapocs csontjuk pedig markánsabb tapintású, mint törpe társaiké.

Ami minden fajtában közös

A szőrös tapsifüleseknek minden esetben nagy mozgástérre van szükségük. Mindegy, hogy 1-3 kilós törpenyuszit, vagy 5-8 kilós házinyulat választasz új házikedvencednek, ha lehet, több időt töltsön ketrecen kívül, mint benne. Természetesen nem mindig megoldható, hogy egy nyuszinak állandó szabad járása legyen az egész házban, ezekre az esetekre azonban remek alternatíva egy karám, ami bármelyik ketrecnél nagyobb és érdekesebb teret szolgáltat a kedvencednek.

Az étkezésük, bélrendszerük sem változik attól függően, mekkora a nyúl: egy törpének, egy házinyúlnak és egy óriásnak is a széna/fű az alapvető tápláléka, így fontos, hogy mindig legyen előtte egy nagyobb kupac. Emellett minden méretű nyuszinak szüksége van jó minőségű, magas rosttartalmú, pelletált formájú tápra, amelyből kinyerheti a számára szükséges vitaminokat és tápanyagokat. Néhány növény mérgező lehet,  ez a lista szintén minden nyuszinál egyforma. Kísérletezés helyett jobb, ha alaposan válogatott finomságokkal kedveskedsz.

A következő cikkünkben kitérünk a különbségekre, vagyis arra, hogy mik azok a dolgok, amikben a különböző nyuszi fajták eltérő gondoskodást igényelnek:)

Ha érdekesnek találtad írásunk és nem szeretnél lemaradni az újabbakról iratkozz fel cikkfigyelőnkre.

Addig is ne feledd: bármilyen nyuszid is legyen, webshopunkban mindent megtalálsz, amire az ápolásához, táplálásához, jóltartásához csak szükséged lehet! A rendelésed már másnap házhoz szállítjuk (vagy személyesen is átveheted), vásárlásoddal pedig az Első Nyúlmentő Alapítványt is támogatod.

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: