2. Nyuszi vásárlás vagy örökbefogadás?

nyuszi vasarlas vagy orokbefogadas

Eldöntötted, hogy törpenyuszit szeretnél, és már tudod is, hogy biztosan neked való háziállat? Már csak az a kérdés, hogy vásárolj vagy örökbe fogadj? Segítünk eligazodni a tapsifüles-piac berkein belül, hogy tisztán láthasd, kitől, honnan érdemes törpenyuszit venned vagy örökbe fogadnod.

Húsvét táján különösen, de a szürke hétköznapok során is előfordul, hogy egy-egy állatkereskedés bizony zsúfolva van kicsi, cuki, puha törpenyulakkal. Megesik, hogy az interneten jön veled szembe egy hirdetés, amelyben kisnyuszikat kínálnak eladásra. Te persze azonnal beléjük szeretsz, hogy lehetne nem imádni ezt a pici, tömény puhaságot? De óvatosnak és figyelmesnek kell lenned, ha valóban hosszú évekre szeretnél magadnak egy egészséges, boldog kis társat.

Ahonnan megéri nyuszit vásárolni…


A valódi törpenyúl tenyésztőket sokszor inkább ajánlás útján találhatod meg. Hirdetik ugyan a nyuszikat, de nagyobb energiát fordítanak a kis szőröstalpúak megfelelő gondozására, ami egy kislétszámú törpenyúl tenyészet esetén is hatalmas munka.

Kép erről Nyuszi tenyésztőtől
Honnan tudod, hogy honnan vegyél nyuszit?

Egy jó tenyésztőt arról ismerhetsz fel, hogy a kicsiket 8 hetes koruk előtt semmiképp, de néha csak 10-12 hetesen adja ki gazdihoz, attól függően, hogy megfelelően fejlődik-e az adott nyuszkó. A képeken a kisnyuszik és a szüleik is ápolt, fényes bundával, tiszta szemekkel és nózival pózolnak – ebből láthatod, hogy jól tápláltak, tiszta helyen tartottak és egészségesek. Ha bármilyen kérdésed van, vagy több fotót szeretnél látni a kiválasztott törpenyusziról, egy jó tenyésztő válaszolni fog neked, esetleg felhív, és mindent részletesen elmond. Nem csak a kisnyuszkóra, de rád is szán időt, energiát, hogy megismertesse veled a törpenyúl tenyészet működését, elveit és a törpenyúl tartás alapjait.

Minden esetben kérdezz rá a foglaló elutalása előtt, hogy kapsz-e származási lapot a kisnyuszihoz, illetve kapott-e kezelést kokcidiózis ellen (ez egy csúnya, fiatal korban halálos betegség a törpenyúlra nézve). A tenyésztő által megfogalmazott szerződést minden esetben olvasd át alaposan, hiszen mindkettőtök érdeke, hogy közös nevezőre jussatok, és elfogadjátok, hogy a szerződésben foglaltak mindannyiótok, de legfőképpen az új jövevény érdekeit szolgálják.

A törpenyúl ára egy tenyésztőnél tartalmazza mindazt a gondoskodást, amit a kicsi és a szülei kaptak, és az ígéretet, hogy bármilyen gond fordul elő a későbbi közös életetekben, lesz egy tündér-keresztanyátok, akire minden esetben számíthattok.

Kép erről nyuszi stop
Csak megbízható helyről vásárolj!
Amit jobb elkerülni…


A különböző plázákban, piactereken, börzéken és online hirdetésekben áruba bocsátott kisnyuszikkal több szempontból is érdemes vigyázni:

  • A kicsi teljesen ismeretlen helyről érkezik az eladás helyszínére: nem tudod, kik a szülei. A helytelen, szakszerűtlen párosításból született törpenyulnak egész életében gondja lehet a fogaival, szemével, vagy akár a szívével, májával is!
  • Ismeretlen ú a korábbi tartási körülménye: kiderülhet, hogy akibe első látásra beleszeretsz, súlyos bőrbetegségben, vagy atkától szenved, ezeknek a kezelése pedig hosszadalmas és költséges eljárás
  • Semmilyen szerződés nem biztosítja, hogy a pénzedért egy hosszú életű, egészséges kis kedvencet viszel haza
  • Ha bármilyen kérdésed merülne fel a későbbiekben, sajnos a bolti eladóra, a börzén kedveskedő idős nénire vagy fiatal férfire sem számíthatsz. Számukra a nyúl csak egy árucikk – onnantól, hogy megvetted, a te gondod.

Természetesen ilyen helyeken is lehet szerencséd, találhatsz egészséges, jó immunrendszerű kis kedvencet, azonban, ha biztosra szeretnél menni, és mindenképpen babakorban vásárolnál, keress egy megbízható, jó tenyésztőt.

Az örökbefogadás


Annak ellenére, hogy számos platformon küzdenek a Nyúlmentés tagjai, a törpenyúl tulajdonosok és az állatorvosok is, sajnos még mindig divat-állat a törpenyúl, főleg a húsvéti nyuszi szerepében. Ennek hatalmas hátránya, hogy a sokszor kisgyermekes családok, akik húsvét táján megvásárolnak egy törpenyuszit, hónapokkal később rájönnek: nem nekik való háziállat, túl sok gonddal és anyagi kiadással jár. Jó esetben ilyenkor felelős, új gazdit keresnek neki, azonban akadnak olyanok, akik nemes egyszerűséggel utcára teszik az addig kedvencként tartott törpenyulat.

Ezeket, az utcákon barangoló, gazdinál megunva lábatlankodó jószágokat karolja fel és helyezik el a Nyúlmentés – Bunny Rescue tagjai és önkéntesei a saját otthonaikban, ideigleneseik otthonában. Minden hozzájuk kerülő nyuszit alapos orvosi átvizsgálásnak vetnek alá, beadatják a szükséges oltásokat, ellátják az esetleges sérüléseket, és kikezelik a rossz tartásból adódó problémákat.

Amikor a befogadott törpenyúl már egészséges, kiheverte az orvosi látogatások fáradalmait, a Nyúlmentés tagjai új gazdit keresnek számukra. Ez lehetsz akár te is: tőlük biztosra tudhatod, hogy milyen az egészsége a nyuszinak, van-e valami különös problémája. Az örökbefogadási szerződés biztosít róla, hogy oltva és ivartalanítva, szükség esetén akár a párjával összeszokva veheted át tőlük az új kedvencedet, valamint, akárcsak egy tenyésztő, ők is bármiben a segítségedre lesznek a későbbiekben. Ha szükséged van rá, elmondják, miből áll egy törpenyúl tartása, mikre lesz szüksége az adott nyuszinak később, illetve tudnak abban is segíteni, ha egy bizonyos habitusú nyuszit szeretnél otthonra. A Nyúlmentésnél a törpenyulak mellett számos házinyúl is előfordul, azonban a méretükön kívül semmiben sem különböznek a törpe fajtársaiktól – ugyanúgy alkalmasak házi kedvencnek.

Az örökbefogadás egy másik módja, ha magánembertől, a régi gazdájától veszed át a törpenyuszit. Sokan keresnek új gazdát kis kedvenceiknek különböző élethelyzeti változások következtében, ettől függetlenül azonban nincs kizárva, hogy jó helyről származó, megfelelően gondozott nyuszit vehetsz át, és biztosíthatsz neki boldog, kiegyensúlyozott életet. 

Ezek után Te a vásárlás vagy inkább az örökbefogadást választanád?

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: