30. Séta egy patkánnyal – Avagy 5 érv, hogy miért ne tedd

Séta egy patkánnyal - A patkány sétáltatása

Megérkezett a tavasz, kellemes, napsütéses az időjárás, mindenki szívesebben tölti az idejét a természetben. Te is örülnél neki, ha apró házikedvenced veled élvezhetné a langyos szellőt és a friss fű illatát? Segítünk, hogyan okozz neki örömet biztonságosan!

Az internet mára mindenki számára elérhető, és pont itt találkozhatunk rengeteg káros tanáccsal is. Ilyenek a patkányt hámmal és pórázzal (vagy ne adj isten anélkül) sétáltató emberek videói is. A friss patkánygazdi fellelkesül, hogy még több időt tölthet kedvencével, elviheti sétálni, hiszen a patkány okos állat, megtanulja – de vajon jó is neki? Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb érvünket, miért ne sétáltasd a patkányodat!

1. Magas stresszfaktor már az elején

A patkányok számára nem természetes a hám viselése, így szoktatást igényel, ami legalább olyan hosszadalmas folyamat, mint a kézhez szoktatás. Amennyiben a kézhez szoktatás és a bizalom kettőtök között nem 100%-os, ha megpróbálsz ráerőltetni egy hámot, a korábbi bizalmát teljesen lerombolhatod. Ha megfelelő a kötelék kettőtök között, a pórázzal való irányítás fizikai hatásai ismeretlenek a patkány számára, ráadásul többnyire fentről érzi a húzó erőt, ami egy ragadozó támadására emlékezteti őt. A természetes reakciója erre a heves pulzusszám, a magas vérnyomás, az extra adrenalin termelése. A patkány gyakorlatilag folyamatos készültségben lesz annak érdekében, hogy védje az életét – ezzel pedig óriási mértékben károsítja azt.

2. Rengeteg fertőzés lehetősége

Fontos észben tartanod, hogy generációk óta lakásban tartott, domesztikált házikedvencről van szó, olyan állatról, aki maximum azokkal a baktériumokkal és vírusokkal találkozik, amiket te hazaviszel, és egy kézmosás után még esetleg a bőrödön maradnak. Ezzel szemben az utcán bármilyen kutya, macska, galamb, mezei patkány vagy ember által ott hagyott idegen anyaggal érintkezhet (elég csak letennie a mancsát a járdára). Egy esetleges betegség esetén azért tud az állatorvosod viszonylag gyorsan diagnózist felállítani, mert kevés tényezővel kell számolnia egy lakásban tartott állatnál. Azonban egy olyan patkány esetében, aki akár csak egyszer is volt az utcán két percet, megtízszereződnek a lehetőségek, nehezebb lesz a diagnózis felállítása, valamint a betegség kezelése is.

3. Hatalmas zaj és tömeg

A patkányok, bár szívós kis állatok, sokkal jobban hallanak és éreznek szagokat, mint mi emberek. Egy kisvárosi utca forgalma is hatalmas ricsaj, illatok és szagok őrületes kavalkádja számukra, hát még egy fővárosé. Gondolj bele, te hogyan éreznéd magad egy fülsiketítő, ismeretlen zajokkal és szagokkal (de vagy egy millió különbözővel egyszerre!) teli tömegben. Bizony, ez szintén egy óriási stresszforrás, amiben a patkányod az ösztönös menekülésre történő felkészülése mellett a szintén ösztönös kíváncsiságával harcol: tehát az összes érzékszerve és működtetőrugója pattanásig van feszülve a séta alatt.

4. Extrém balesetveszély

A megszokott környezetedben járva a számodra balesetveszélyes elemeket már megszokásból kikerülöd vagy átléped – de vajon képes lennél ugyanerre patkányfejjel? Tekintve, hogy kedvenced életében először jár a lakáson kívül, a te felelősséged, hogy semmi baja ne essen. Egy 500 méteres séta alatt is előfordulhat, hogy elkerüli a figyelmed egy csatornafedél, hiszen számodra nem okoz gondot átsétálni rajta. A patkányod ellenben pillanatok alatt képes beleesni a rácsok közötti lyukba, a póráz és a hám pedig nem védi meg a zuhanás végén a gerincét ért rántástól. Te rutinos léptekkel térsz ki egy hirtelen kinyitott ajtó vagy egy váratlanul megjelenő biciklis elől – a patkányod viszont nincs ezekre felkészülve, ahogy felkapni sincs időd ilyenkor. A kezedben történő cipelésnek is megvan az a veszélye, hogy kedvenced gyakorlatilag bármitől megijedhet és pillanatok alatt elszaladhat, rettegve egy számára idegen és fenyegető környezetben.

5. Kiszámíthatatlan tényezők

Tegyük fel, hogy létezik egy ideális univerzum, ahol a patkány szervezete másként, nyugodtabban reagál a környezeti változásokra, és a köztetek lévő bizalom is 100%-os, még a nevére is hallgat a patkányod. Ebben az ideális esetben is ott van még a mindennapi városi/falusi élet összes többi résztvevője. Sajnos az összes többi emberre nem tudsz hatással lenni, akik mind sietnek valahová. Jó esetben gyalog, rosszabb esetben biciklivel, görkorcsolyával, rollerrel vagy gördeszkával (és most csak a járda forgalmában résztvevőket soroltuk fel). Ezek az emberek hozzá vannak szokva a kutyasétáltató társaikhoz, így körülbelül térdmagasságig figyelnek. Már egy pórázon sétáló macska is nehezen észrevehető számukra (pedig nem sokkal kisebb, mint egy kutya), de egy patkány határozottan kívül fog esni az észlelési zónájukon. ami extrém balesetekhez vezethet a te 100%-os odafigyelésed ellenére is.

Mi a mi megoldásunk?

Ha menned kell valahová, és szívesen vinnéd a patkányodat is (szülőkhöz, barátokhoz látogatóba), esetleg orvoshoz kell vinned, minden esetben egy puha pléddel vagy papíralommal bélelt, zárt műanyag hordozóban vidd magaddal.

Ha pedig a friss fűben való tapicskolás élményét szeretnéd megadni kedvencednek, tedd meg biztonságosan! Egy nagyobb műanyag ládába ültess kezeletlen búzafű magot, nevelgesd teljesen vegyszermentesen, majd, amikor elég magas és sűrű lett a füves mini rét, engedd be a patkányodat felfedezni, rágcsálni! Hidd el, sokkal jobban fogja élvezni, mint egy városi sétát.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel cikkfigyelőnkre, hogy minden alkalommal első kézből értesülhess az újdonságokról!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: