Korábban több írásban is foglalkoztunk a tengerimalacok étrendjével, és kiemeltük azt is, hogy a zöldségeknek és a gyümölcseknek is fontos szerepe van az állatok táplálkozásában, noha nem ezek számítanak a legfontosabb eledelnek. Most egy kicsit részletesebben mutatjuk be, mire kell e téren figyelni.
A zöldségek és gyümölcsök szerepe mindig fontos kérdés a tengerimalacok étrendjében, hiszen természetes, hogy az állattartók szeretnének minél jobb környezetet biztosítani a kedvencnek. Ugyanakkor elengedhetetlen kiemelni, hogy ezek soha nem képezhetik az állat táplálkozásának alapját. A mindennapi étrend középpontjában a jó minőségű széna áll, hiszen ez biztosítja a megfelelő rostbevitelt, elősegíti az egészséges emésztést, valamint a folyamatos rágással a fogak természetes kopását is. Ez a két tényező létfontosságú a tengerimalac hosszú távú egészsége szempontjából.
A táplálkozás alapelvei
Mindezek mellett azonban a széna önmagában nem tartalmaz minden olyan vitamint és ásványi anyagot, amelyre a szervezetnek szüksége van. Ilyen például a C-vitamin, amelyet a tengerimalac nem képes előállítani, így azt külső forrásból – legkönnyebben friss zöldségekből és gyümölcsökből – kell biztosítanunk számára. A különféle zöldségek és gyümölcsök ezen kívül más hasznos tápanyagokkal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal is gazdagítják az étrendet.
Nem szabad megfeledkezni a változatosság jelentőségéről sem: a különböző ízek, illatok és textúrák nemcsak a tápanyagbevitel szempontjából fontosak, hanem mentális frissességet is nyújtanak, feldobják az állat napjait. A változatos étrend javítja az állat közérzetét, serkenti a természetes kíváncsiságát, és megelőzheti az unalomból fakadó étvágytalanságot. Azt pedig több korábbi írásunkban is kiemeltek, hogy a tengerimalac olyan állat, akinek a közérzetére aktívan kell figyelni.
A zöldségek szerepe
Mint említettük, a zöldségek a tengerimalac étrend legfontosabb kiegészítői lehetnek. Egyik fő erényük a változatosság erősítése, és pont ezért a zöldségek adagolásában is meg kell találnunk az arany középutat. Fontos, hogy többféle zöldséget adjunk, és figyeljünk az adagolt mennyiségre is.
Vannak olyan zöldségek, amelyek tápanyagtartalmuk miatt nyugodtan adagolhatunk az állatnak. Ilyenek a paprika különböző fajtái (különösen piros és zöld, magas C-vitamin-tartalommal), az uborka, a sárgarépa, vagy épp a saláta.
Vannak olyan zöldségek, amelyek ugyan nem ártalmasak az állatra, de a mennyiségre, az adagolásra mindenképpen érdemes odafigyelni. Ebbe a csoportba tartozik magas savtartalma miatt a paradicsom, ami nagyobb mennyiségben ártalmas lehet az állatnak, illetve a brokkoli vagy a káposzta, ami puffasztó hatással lehet az állatra.
És muszáj kerülnünk az állattartók által gyakran használt zöldségek egy részét is. A burgonya, a hagymafélék és a bab sorolható elsősorban. Ezek vagy egészségtelenek, vagy egyenesen mérgezőek az állatra nézve.
-
DTR bunny Gyógynövények Csalán 75 gr1.398 Ft
-
DTR bunny Gyógynövények Cickafark 75 gr1.398 Ft
-
DTR bunny Gyógynövények Kamilla 75 gr1.398 Ft
A gyümölcsök
A gyümölcsök szerepe az étrend egészét nézve csekélyebb. Ezeket inkább csemegeként, jutalomfalatként érdemes adni, és hatványozottan figyelni kell a mennyiségre. Ahogy az embereknél javasolni szoktuk ezt a típust, itt is remek választásnak számítanak a C-vitaminban gazdag gyümölcsök, mint például az eper, a narancs, vagy a kiwi. Mérsékelten persze emellett adhatunk almát (mag nélkül), körtét vagy akár áfonyát is. Ám nagyon fontos, hogy a túlzott adagolás egészségügyi problémákat, elhízást okozhat, ami később még komolyabb betegségeket eredményezhet.
Friss fű és gyógynövények
Tavasztól őszig a friss fű és réti növények kiváló kiegészítők. A pitypang, a lóhere, az útifű vagy a százszorszép sok értékes tápanyagot tartalmaznak, ráadásul változatossá teszik az étrendet. A gyógynövények, mint a kamilla, a zsálya vagy a citromfű, nemcsak ízletesek, hanem jótékony hatással vannak az emésztésre és az immunrendszerre is. Télen a szárított változatokkal biztosíthatunk hasonló előnyöket.
Takarmányozási tippek
Új növényeket mindig fokozatosan vezessünk be, hogy elkerüljük az emésztési problémákat. Fontos a változatosság, hiszen a különféle növények más-más vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak. Mindig friss, tiszta, vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt kínáljunk, mossuk meg őket, mielőtt az állat elé kerülnek. Érdemes a szezonális kínálatot is kihasználni: tavasszal a friss zöldek, nyáron a könnyen elérhető gyümölcsök, télen pedig a gyökérzöldségek és szárított gyógynövények kerülhetnek előtérbe.
Összegzés
Újító dolgokat nem állíthattunk ebben a cikkben. A lényeg, hogy mindannyiunk által ismert szabályokat tartsuk be, de közben legyen bennünk megfelelő mértékű rugalmasság is. Egy kis nasi helyenként feldobhatja az állat étrendjét.
Ha még több érdekes témára vágysz, iratkozz fel cikkfigyelőnkre, így garantáltan első kézből értesülsz minden újdonságunkról!