22. A hörcsög etetése, tápláléka

Hörcsög etetése

Újdonsült vagy leendő hörcsögtartóként szeretnéd a legjobb életet biztosítani kis kedvencednek? Tanulj velünk, mi lépésről lépésre megmutatjuk neked, hogyan lehetsz felelős, gondoskodó gazdája törpe- vagy aranyhörcsögödnek!

Szeretnéd, hogy a hörcsögöd hosszú, egészséges életet éljen? Kezdd a gondoskodást az alapoknál! Ahhoz, hogy kedvenced minden igényét kielégíthesd. figyelembe kell venned, mivel táplálkozik a vadonban, és ehhez hasonló étrendet kell felállítanod számára. Segítünk, hogy ezt minél ügyesebben csináld!

A táplálkozás alapjai

A hörcsögök alapvető és legfőbb tápláléka a különféle magvak, emellett fogyasztanak növényeket, csírákat, illetve rovarokat is (fehérje gyanánt). Sajnos a kereskedésekben, illetve nagyobb élelmiszerláncokban kapható hörcsögeledelek valójában egészségtelen, vagy egyenesen káros a hörcsögre nézve, ugyanis a gyártásukkor figyelmen kívül hagyják, mely magtípusok nyújtják a legjobb tápértéket a hörcsögök számára. Az a magkeverék, amelyből a hörcsög elegendő tápanyagot, nyomelemeket és ásványi anyagokat tud hasznosítani, minimum 20 féle magot tartalmaz és mellőzi a cukor, méz, melasz használatát, valamint tartósítószertől, illetve növényi- és állati melléktermékektől mentes. Magkeverékből aranyhörcsögnek napi 1 evőkanálnyi, törpehörcsögnek napi 1 teáskanálnyi az ajánlott mennyiség.

Kép erről Horcsog etetese magkeverek
A helyes keverék legalább 20 féle különbőző magot tartalmaz

Etetés frissen, természetesen

A hörcsög tápláléka a magok mellett még a zöld eleség, vagyis az egyes zöldségek, csírák, illetve bizonyos mezei növények is rendkívül fontos szerepet töltenek be a hörcsögök táplálkozásában. Ezeket naponta egyszer érdemes adni, akár vegyesen tálalva, arra azonban figyelj, hogy 24 óránál tovább ne maradjon a hörcsöglakban, ugyanis romlandó. Ami ennyi idő alatt nem fogyott el, azt mindenképp dobd ki, legközelebb pedig a korábban elfogyasztott mennyiséget ajánld csak fel hörcsögödnek. A permetszerektől és egyéb vegyi anyagoktól mentes, friss zöldeleség ellátja kedvencedet folyadékkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azonban alaposan meg kell válogatni, mit építesz bele a hörcsögöd étrendjébe. Az általuk legkedveltebb zöldségek a cukkini, paprika, paradicsom, valamint az uborka, de szedhetsz különböző vadnövényeket akár a kertből is, ha biztonsággal meg tudod őket különböztetni mérgező társaiktól. Ilyen adható növény például a gyermekláncfű, levendula, margaréta, illetve a tyúkhúr. A friss zöldség mellett természetesen beszerezhető számos gyógynövény is hörcsögök részére, legtöbbjük örömmel fogyasztja ezeket.

Fontos kiemelni, hogy a zöldségekből származó folyadék nem elegendő számukra! A tévhitekkel ellentétben a hörcsögöknek is szükségük van a friss ivóvízre minden nap.

Kép erről Horcsog etetese taplaleka 3
Paradicsom mámorban

Fehérjék pótlása

A fehérjék szintén létfontosságúak a hörcsögök táplálásában, így fontos, hogy ezzel is tisztában légy. Elsősorban célszerű különböző rovarokkal próbálkoznod, mint a lisztkukac, szöcske vagy tücsök. Hogy élő, vagy szárított állatot adsz kedvencednek, csak rajtad áll, azonban élő állat esetén nagyon fontos tudnod, hogy csak a kifejezetten eledel célra tenyésztett rovarok megfelelők. A kertben, mezőn összefogott szöcskék vagy tücskök rengeteg olyan betegséget hordozhatnak, terjeszthetnek, melyekkel a hörcsögöd fogságban nem találkozik, így nem is tud védekezni ellene az immunrendszere.

Előfordulhat, hogy a válogatós egyedek közül kerül ki a hörcsögöd, aki nem hajlandó rovarokat fogyasztani, sem élve, sem szárítva. Ebben az esetben is pótolnod kell számára a fehérjét, ezt pedig natúr sajttal, tejföllel vagy túróval teheted meg. A fehérjét 2-3 naponta érdemes a vacsora mellé tenni, vagy utána felajánlani, az el nem fogyasztott mennyiséget pedig néhány óra után eltávolítani.

Tapasztaltabb hörcsöggazdik megbízható helyről vásárolt, otthon kevert magkeverékkel, valamint fehérjékkel és zöldségekkel kész menüket állítottak már össze kedvencüknek. Ha azonban bizonytalan vagy, és szeretnéd megkönnyíteni a dolgod, míg belejössz, a hörcsögtápjainkat bátran ajánljuk neked. Ebben megfelelő magkeverékeket, valamint elegendő lisztkukacot is talál majd kis kedvenced, neked pedig már csak a zöldségek fokozatos bevezetésére kell odafigyelned.

Hörcsög jutalomfalatok, nasik

Rágcsálók részére számos jutalomfalat vásárolható, azonban ezeknek csak töredéke az, ami valóban egészséges. Ha jutalmazni szeretnéd kedvencedet, vagy a barátkozás során szeretnéd nassolni valóval kínálni, törekedj a természetességre! Ideális választás lehet az almaszirom, borsópehely, csipkebogyó, dió, pitypanggyökér, rizspehely, valamint a tökmag. Ha szeretnél, akár te is készíthetsz egészséges nassolnivalót hörcsögöd számára: számos hörcsögnek való sütemény recept létezik, melyek elkészítése egyszerű, kedvenced pedig örömmel fogadja majd (és biztosan hamar elnyered vele a szimpátiáját is!)

A hörcsögök foga, a nyulakéhoz hasonlóan folyton nő, ezért koptatniuk kell azt. Erre a célra rengeteg fogkoptató vásárolható az üzletekben, azonban mint oly sok már területen, itt is mellé lőttek. A legjobb fogkoptató ugyanis maga a magkeverék, ami a hörcsög fő elesége. Ezt ropogtatva foga kellőképpen tud kopni, és a veséjét, máját sem terheli meg az a sok káros anyag, amit a bolti fogkoptatókból oldana ki a nyálával.

Természetesen megfigyelheted majd, hogy kis kedvenced előszeretettel rágcsálja játékait, búvóhelyeit, így érdemes mindegyikből fa alapanyagút választani. Játéknak, rágcsálás céljából natúr, festetlen kartont, papírgurigát is elhelyezhetsz a hörcsög rezidenciában, a hengereket pedig nyugodtan töltsd meg egy kis maroknyi, ízletes és ropogós szénával.

Szeretnél még többet tanulni a hörcsögökről, helyes tartásukról? Iratkozz fel a blogfigyelőnkre, hogy mindig első kézből értesülhess az újdonságokról! Legközelebb a hörcsögök viselkedéséről mesélünk majd neked.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: