21. Hörcsög tartása – alapelvek

Hörcsög tartása szabályai

A hörcsögök, bár apró termetük miatt sokak számára egyszerűen tartható házikedvencnek tűnnek, valójában bonyolult kis lények, akik nagyfokú odafigyelést igényelnek. A HörcsögmentésEgyütt a Kisállatokért Alapítvánnyal összeszedtük, mire is van szüksége egy hörcsögnek valójában!

Az első, és legfontosabb dolog, amit újdonsült vagy leendő hörcsögtartóként tudnod kell, hogy a híresztelésekkel ellentétben a (hazánkban kapható) hörcsögöket kizárólag egyedül szabad tartani. Területvédő állatok lévén, ha egyszerre több hörcsögöt viszel haza, előbb-utóbb hatalmas verekedések törhetnek ki, amelyek súlyos sérülésekkel járnak.

Tények és tévhitek a hörcsög tartásával kapcsolatban

Hörcsög tartása és gondozása
Biztos, hogy gyereknek megfelelő?

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a hörcsögök kiválóak kezdő állattartók számára, gyerekek társaként. Számos mesében és filmben is találkozhatunk ennek megjelenésével, azonban kifejezetten ritkán végződik jól egy-egy ilyen hörcsögtartási próbálkozás. A gyerkőcök nappal aktívak, szeretnének nap közben, esetleg a barátaik társaságában játszani, foglalkozni a hörcsöggel. Ezek a kisállatok azonban természetüknél fogva éjszaka aktívabbak, így a nappali órákat többnyire alvással töltik, a hangos, éles zajokat pedig nehezen tolerálják.

Sokan tévesen úgy gondolják, hörcsög lakhely kialakítására elegendő egy kis méretű ketrec, így számos hörcsög tengődik az igényeinek akár egyharmadának megfelelő területű ketrecben. Az állatkereskedések többségében „hörcsögketrec” néven futó termékek sajnos nem alkalmasak egy hörcsög hosszú távú elszállásolására. Ezeket az apró ketreceket csupán a sérült állatok rehabilitációs idejére, vagy fertőző betegség esetén szükséges karantén idejére érdemes elővenni. Egy törpehörcsög tartásához ugyanis minimum 3.000 cm2 alapterületű lakóhelyre van szüksége – ezt a területet tudjuk ugyanis különböző eszközökkel megfelelően ingergazdaggá tenni számára. Amennyiben aranyhörcsögről van szó, a szükséges alapterület (tehát az emeletek nélküli tálcaméret) 4.000 cm2.

Tévhit az is, hogy a hörcsögöknek egész egyszerűen nincs szükségük ivóvízre, mert a zöldségekből elegendő mennyiséget nyernek. Amennyiben hiszel ennek a tévhitnek, kis kedvenced hamar a dehidratáltság tüneteit fogja produkálni, aminek súlyos orvosi számlák, vesebetegség kialakulása, de akár a hörcsög halála is lehet a következménye. Figyelj rá tehát, hogy a hörcsögöd a napi friss zöldeledel mellett elegendő ivóvízhez is hozzáférjen!

Kép erről Horcsogtartas kerek 1
Fontos, hogy megfelelő kereket válasszunk!

Egy másik tévhit szerint a hörcsögketrecbe elegendő csupán egy műanyag hörcsögkerék, esetleg hörcsöglabda, és az állat minimális foglalkozás mellett is „feltalálja magát”. Ez három téves információt is tartalmaz, ugyanis a hörcsögök számára leginkább alkalmas lakóhely a bútorból vagy üvegből (esetleg ezek együttes felhasználásával) készült terrárium. A rácsokon való mászás ugyanis számos balesethez, akár a hörcsög korai halálához is vezethet, az unatkozás jeleként történő rácsrágás pedig csorbítja a hörcsög fogait, ami akár ínygyulladáshoz vagy tályoghoz is vezethet. Ami a hörcsögkerekeket illeti: az elképzelés jó, a megvalósítás azonban a legtöbb esetben sajnos elbukik. Minden gerinces állatnak akkora futókerékre van szüksége (ha van), amelyben álló és futó helyzetben egyaránt egyenes tud maradni a gerince. Továbbá, a megfelelő futókerék többnyire fából készül és teljesen egybefüggő síkfelület, amin nem tud megcsúszni az állat, illetve nem tud beleakadni a lába sem. A megfelelő futókerék minden esetben rendelkezik egy sík hátlappal is, ami megakadályozza, hogy az állat kiessen belőle. Egy hörcsög számára azonban nem elegendő egy nagy terrárium, egyetlen hörcsögkerékkel – ennél sokkal több ingerre van szükségük.

A hörcsög tartás alappillére a lakhely berendezése

Ha már megtaláltad vagy elkészítetted a megfelelő alapterületű hörcsög lakosztályt, az első feladatod a megfelelő almozás lesz. Ehhez használhatsz faforgácsot (ebben az esetben fontos, hogy illatmentes, és minél kevésbé poros legyen), de sokkal egészségesebb választás a papír-, len- vagy kenderalom, ezek ugyanis sokkal jobb nedvszívó képességgel bírnak a faforgácsnál. Könnyebb lesz a takarítás, kevésbé szagos az alom, valamint a kis kedvenced közérzete is jobb lesz. Tekintve, hogy a hörcsögök a természetben a föld alatt élnek, a terráriumba is célszerű vastagon (15-25 cm) almozni a ketrec legalább 2/3 részére. A maradék 1/3 részre szórj csincsillahomokot, amiben a hörcsögöd kényelmesen hempergőzhet és áshat, ezzel tisztítva a bundáját. Külön alomtálcára nem lesz szükséged, ugyanis a hörcsögök tisztaságkedvelő állatok – többnyire egy, az általuk kijelölt sarokba végzik a dolgukat, így elegendő ezt a sarkot takarítanod 1-3 naponta. A teljes terrárium kitakarítása hatalmas stressz a hörcsög számára, hiszen azzal elveszíti saját szagát a lakhelyén, így nem is javasolt.

Amint az almozással megvagy, jöhet a hörcsöglak-berendezés izgalmasabb része: az ingerek. A korábban említett, megfelelő méretű és kialakítású hörcsögkerékre szükséged lesz, ugyanis egy hörcsög az éj leple alatt akár 15 km-t is képes lefutni. Ezt az energiamennyiséget csak fogságban élve kell a keréken levezetniük, a természetben ilyenkor élelem után kutatva vándorolnak. Törpehörcsög számára minimum 20 cm átmérőjű, aranyhörcsög esetén pedig minimum 28 cm átmérőjű zárt futófelületű (tehát nem rácsos) kereket kell beszerezned.

Hörcsög házikó és búvóhely gyanánt igyekezz természetes anyagokat használni. Rengeteg előre gyártott, fából készült házikó kapható a kereskedelemben, de akár te magad is készíthetsz, csak arra kell figyelned, hogy a választott anyag, illetve a rögzítés ne legyen ártalmas a hörcsögre nézve. Vásárolhatsz előre kifúrt kókuszdiót búvóhelynek, használhatsz gyökereket vagy akár a parafa kérgét dekorációs elemnek. Tehetsz be szálas takarmánynövényeket, amik között kedvére kutathat majd eleség után, gyűjtögethet és raktározhat is, ahogyan azt az ösztönei diktálják. Tekintve, hogy zsákmányállatról van szó, minél több búvóhely áll rendelkezésre, annál magabiztosabban fog viselkedni egy hörcsög a lakhelyén és az emberrel szemben is.

Bárhogy is alakítod ki a hörcsög lakhelyét, tartsd szem előtt, hogyan, milyen körülmények között élnek a vadonban. Minél természetközelibb életteret hozol létre számára, annál kiegyensúlyozottabb lesz a kedvenced. Íme, néhány inspiráló ötlet:

Ne maradj le az újdonságokról! Iratkozz fel a cikkfigyelőnkre, így minden alkalommal értesítést kaphatsz a legújabb fejleményekről. Gyere, tanulj velünk!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: