8. A nyuszi szobatisztaságra szoktatása

Nyuszi szobatisztaságra szoktatása

Szeretnél egy törpenyuszit, de aggódsz, hogy nem tudod elérni a nyuszi szobatisztaságát? Sok kezdő nyuszis félelme, hogy a törpenyuszik – a kutyákkal és macskákkal ellentétben – nem nevelhetők szobatisztává. Ez azonban súlyos tévedés! A nyuszik is meg tudják tanulni az alomtálca használatát, csak egy kis iránymutatás és rengeteg türelem kell nekik. Segítünk, hogyan!

Az, hogy a nyuszi kizárólag az arra kijelölt helyre végezze a dolgát, nem csupán a gazdi komfortérzete miatt fontos. A nyulak tisztaságszerető állatok (gondolj csak bele, mi másért mosakodnának napjában hússzor?), és az ő egészségüknek sem tesz jót, ha az egész ketrecben a saját ürülékükben tapicskolnak. Mindemellett a nyuszi szobatisztasága azért is fontos, hogy amikor kiengedjük futkározni, játszani a nyuszit, az mindenki számára kikapcsolódás legyen, és ne kelljen a nyomában járnod a felmosóronggyal. Ehhez azonban meg kell tanítanod a nyuszit, hogy használja a nyuszi wc-t.

A kezdetek

Ahhoz, hogy a törpenyuszi megfelelően használja a számára kijelölt wc-t, fontos, hogy gondoskodj a kényelméről. Egy alulméretezett, vagy túl magas falú alomtálcában nem fogja tudni elvégezni a dolgát mert sehogy sem fér el benne, vagy nehezére esik beleugrani.

Fontos, hogy az alomtálcának legyen egy kis pereme, de azért nem kell túlzásba esni. A legjobb, ha egy négyzet alakú macskaalom-tálca aljába szórsz annyi fapelletet, hogy szépen elfedje a tálca műanyag alját. Erre tegyél egy vékony szénaréteget, hogy kényelmesebbé tedd az álldogálást, majd egyik sarokba halmozz fel egy nagyobb kupac szénát, amelyből kedvére falatozhat. A nyuszik ugyanis szeretnek egyszerre enni és üríteni.

Mielőtt ezt az alomtálcát elhelyezed a ketrecben, teszteld a nyuszit: az üres ketrec négy sarkába szórj pelletet és nézd meg, melyik sarkot használja szívesebben. Ha kijelölte magának a területet, takarítsd fel a pelletet mindenhonnan, és a kiválasztott sarokba tedd a kész, tiszta alomtálcát. Néhány bogyót bele is szórhatsz, ezzel megerősítve a nyuszi szaglása számára, hogy bizony ez itt a wc. Még jobb, ha az itatót ennek az alomtálnak a közelébe tudod felhelyezni, így mindent egy helyen elér – a ketrec többi részét pedig csak ugrálásra és pihenésre használja majd.

Nyuszi szobatisztaságra szoktatása
Minden kezdet nehéz, főleg amikor a nyúl az úr a háznál. 🙂
Az első (bal)lépések

A nyuszi szobatisztaságánk elérése nem könnyű feladat. Amikor a nyuszidnak még minden új, nem csak a ketrec és annak illata, de a lakás és te magad is, bizony előfordul, hogy bepisil. Ez lehet ijedtségtől, de előfordulhat figyelmetlenségből is, főleg, ha pici. De az is lehet, ha idősebb nyuszit fogadtál örökbe, hogy korábban senki nem tanította meg a wc használatára, és ő így szokta.

Fontos, hogy ilyen esetekben – bármekkora kárt okozzon is – egyelőre ne büntesd a nyuszit, azzal ugyanis a nehezen megszerezhető bizalmát rombolnád. Csak töröld fel a nemkívánatos foltot egy száraz, vegyszer- és illatanyagmentes papírtörlővel, amit aztán dobj be a nyusziwc-be, és fedj el egy kevés pellettel. Minden baleset esetén tegyél hasonlóképpen: a szétszórt bogyókat is söprögesd össze, és kitartóan lapátold be az alomtálcába.

A kezdeti időszakban, annak érdekében, hogy az alomtálcában elég intenzív szag legyen a nyuszi számára, ne takarítsd túl gyakran, elég 2-3 naponta. Ebben az időszakban a ketrecből sem kell kiengedni, így elkerülheted a baleseteket a lakás többi pontján. Ha már megtanulta, hol a wc, onnantól fogva mindig oda végzi a dolgát, érdemes naponta takarítani.

Amikor már a pisilés 100%-osan az alomtálcába sikerül, nyugodtan kiengedheted futkározni a nyuszidat a lakásba, csak arra figyelj, hogy az alomtálcát mindig akadálymentesen elérje és lássa, így könnyedén visszatalál majd a megtanult helyre. Még jobb, ha a lakás több pontján is el tudsz helyezni ilyen alomtálcákat, így egyszerre tud szénázni is a lakás bármely pontján.

A nyuszi szobatisztaságától függetlenül néhány esetében kósza bogyók később is előfordulhatnak, akár önfeledt futkározás, akár alvás közben – ezekért szintén felesleges büntetni a nyuszit, nem ő tehet róla! Gondosan takarítsunk utána, kellő kitartással előbb útobb elérjük a várva várt eredményt.

Ha érdekesnek találtad írásunk és nem szeretnél lemaradni az újabbakról iratkozz fel cikkfigyelőnkre.

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: