7. A nyuszi gondozás alapjai

A nyuszi gondozása

Hogyan kell megfelelően bánni egy törpenyuszival? Hogyan gondozhatod úgy, hogy az számára a legjobb legyen? Mire van szüksége egy törpenyúlnak a boldog élethez? Eláruljuk neked, mik a nyuszi gondozás alapjai!

Amikor meglátunk egy törpenyuszit, azonnal az jut eszünkbe, mennyire cuki, puha és simogatni való csöppség! Azonban ahhoz, hogy a nyuszival jó kapcsolatot alakíts ki, elengedhetetlen, hogy tisztában legyél a nyuszi gondozás alapjaival – hiszen így lesz boldog és kiegyensúlyozott a kapcsolatod a házikedvenceddel.

Nézzük, mi mindenre kell odafigyelned az első napoktól kezdve – sőt, már korábban is!

nyuszi gondozása kábelek
Fontos a biztonságos környezet mindkettőtök számára.
Alakíts ki számára megfelelő helyet

Ahhoz, hogy a törpenyuszid biztonságban és kényelemben érezze magát a lakásodban, szükség lesz egy kis átalakításra. Először is fontos, hogy arról a területről, ahol a nyuszi garázdálkodhat, távolíts el vagy rejts el minden elektromos vezetéket, kábelt. Ezt megoldhatod úgy, hogy egy bútor mögé dugod, vagy egy védőcsővel veszed körül: a lényeg, hogy a nyuszi ne férjen hozzájuk semmilyen formában. Egyrészt te sem leszel boldog, ha elrág egy-egy töltőkábelt, fülhallgatót, HDMI kábelt, másrészt a nyulakat is veszélyezteti az áramütés. Fürge és apró létük miatt sokszor észre sem veszi az ember, hogy miben törik a fejüket, így egy pillanat alatt megvan a baj: éppen ezért fontos, hogy amennyire csak lehet, minimalizáld a kockázatot!

A törpenyuszit általában ketrecben tartják, ám ebből sem jó akármilyen. Mint ahogy mi sem szeretnénk egy szűk kis szobában élni a mindennapjainkat, úgy az állatok is igénylik a kényelmes, tágas tereket. Egy átlagos méretű, 1-3 kg-s törpenyuszinak minimum 100×100 cm-es, téglalap alakú ketrecre van szüksége, míg egy házinyuszinak a 120×100 cm-es ketrec a legkisebb.

A nyúl mozgásigényes állat, tehát azzal, hogy megvetted neki a megfelelő méretű ketrecet, még nem maxoltad ki a rendelkezésére álló helyet.

A lakás adottságait figyelembe véve több lehetőséged is van:

nyuszi gondozása doboz rágás
Tereld őket 🙂
1. Tedd nyuszibiztossá az egész lakást!
  • Ne legyen a földön és 30 cm-s magasság alatt semmi, amit megrágva kárt tehet magában a nyuszi (kábelek, macskakaja, műanyag zacskók, gyógyszeres dobozok, cipők, mosószerek stb.)
  • Tegyél ki neki néhány (natúr) kartondobozt, amelyeket kedvére rombolhat, rághat és kaparhat.
  • Néhány nyuszi kifejezetten kedveli a textilalagutakat, és ha csak tehetik, futkároznak bennük oda-vissza, vagy épp elfekszenek a közepükön pihenni.

Fontos megjegyezni, hogy a nyuszik talpa, bár vastagon szőrözött, igen érzékeny. Ha folyamatosan csak parkettán és csempén mászkálnak, a talpukról hamar lekopik a védőszőr, és a felsértett talpbőrükön talpfekély alakulhat ki, amit hosszas kezeléssel lehet csak helyrehozni.
A nyuszik ízületei sem hálásak a csúszós, sima felületekért, így a legcélszerűbb, ha a csak szőnyeggel borított területen engeded szabadjára.

2. Szerezz be egy karámot!

Nem gond, ha nem tudod az egész lakásban szabadon engedni, erre az esetre egy kültéri karám remek megoldás lehet beltéren is;) Hozzátoldhatod a már meglévő ketrecéhez (ha a ketrecből való kijutása biztonságos és balesetmentes) de akár meg is szüntetheted a ketrec rácsait, csupán a tálcát hagyd bent alomnak.

A karámokban az a jó, hogy könnyedén összekapcsolhatod őket, így elkerítheted a nyulat a féltett tárgyaktól – vagy a féltett tárgyakat a nyúltól.

3. Ha semennyire nem tudod átalakítani a helyet…

…mozgásra akkor is szüksége lesz. Ilyen esetben nincs más lehetőség: pakolj el amit csak lehet, és a napi mozgás idejére egy pillanatra se vedd le a szemed a nyusziról! Ilyenkor nincs „csak kiugrom pisilni”, vagy „hozok neki egy jutalomfalatot a másik szobából”, mert a nyuszik tehetségesek abban, hogy 2 mp alatt ön- és közveszélyessé váljanak. Ezt jó, ha már azelőtt végiggondolod, hogy hazavinnéd a kis tapsifülest.

A nyuszi gondozása
Széna, széna, széna…
Kaja mindenek felett

A nyuszi gondozás egyik fő tétele: a törpenyuszik mozgatórugója a bélrendszerük. Szinte egész nap esznek, többször keveset, éppen ezért fontos, hogy széna mindig korlátlanul álljon a rendelkezésükre. A fűfélékben lévő rostokat tudják legjobban megemészteni és hasznosítani, így különösen szeretik a hosszú, zöld szénaszálakat ropogtatni.

Ahhoz, hogy a törpenyuszid boldog és kiegyensúlyozott legyen, a gyomrán át vezet az út: mindegy, hogy a ketrecben, karámban vagy szabadon a lakásban van a kis kedvenced, legyen 2-3 doboz, amelynek az alján pellet van, ami felszívja a nedvességet, erre pedig helyezz néhány maroknyi szénát, amelyből kedvére falatozhat nap közben. Minél több helyen bukkan fel a finom, friss széna, annál szívesebben és gyakrabban fog a nyuszi szénázni, ami elengedhetetlen a jóllétéhez. Természetesen a jó minőségű, pelletált táp emellett ugyanúgy fontos kiegészítése a törpenyuszi napjának.

Szőr mindenütt – mit kezdj vele?

A törpenyuszik szőre puha és selymes – és borzasztóan száll, ahányszor csak megsimogatod. Vedlési időszakban különösen nehéz lehet, hogy mindenütt nyúlszőrrel találkozol. A szőnyegen, a pizsamádon, a kávédban, de még a DNS-eden is nyúlszőr lesz. Ennek eltávolítására a ruhákról és lakástextilekről a ragacsos ruhahenger, vagy egy sűrű, pici fogazatú kefe lesz a legjobb barátod.

A nyuszi gondozás másik tétele: Ha a nyuszit szabadítanád meg a vedlés során fellazult aljszőrétől, két igazán jó megoldás közül választhatsz. Az egyik jól bevált aljszőrkefe a Furminator, amelynek több változata is létezik: a törpenyuszikhoz és a hasonló kistestű házikedvencekhez a rózsaszín, Mini típusa lesz megfelelő. A Furminator sűrű fogaival finoman kihúzkodja az elhalt aljszőrzetet, amit a fogak tövében egy kupacba gyűjt, végül egyetlen gomb megnyomásával ezt a kis szőrkupacot a szemetesbe érkeztethetjük anélkül, hogy hozzá kellene érnünk.

A másik remek megoldás a Zooro kefe, amelyből szintén a Mini verzió való törpenyuszi-szőrhöz. Ez az egyszerű, de igencsak kényelmes fogású fa kefe mélyre hatolva távolítja el a hulló pehelyszőrt a kedvenced testéről. Különleges formája miatt a legkisebb, legkényesebb területeken is biztonsággal alkalmazhatod.

A felgyülemlett, kihullott szőr azonban nem csak nekünk, gazdiknak okoz galibát és kellemetlenséget. A nyuszik igen tiszta állatok, így napjában akár 20 alkalommal is nekiállnak mosakodni. Ennyi mosdás alatt ők is rengeteg szőrt távolítanak el magukról, amelyből sokat le is nyelnek. Annak érdekében, hogy a lenyelt szőr ne csomósodjon össze és zárja el a bélrendszerüket, fontos hogy vedlési időszakban gondoskodj a megfelelő védelemről. A Gimbi szőroldó paszta édes, papayás íze miatt a legtöbb nyuszi kedvence, napi 1-1 centis csík belőle pedig megkönnyíti, hogy a gyomorba jutott szőrmennyiség könnyedén távozzon is.

A nyuszik szőre több rétegből áll, hogy megfelelően védje őket. A különböző alj- és fedőszőrök között a tapsifüles remekül eligazodik, képes a bundáját teljes alapossággal tisztán tartani, így a samponos fürdetés felesleges.

A különböző szőrtípusokról és ápolásukról itt olvashatsz bővebben.

Stressz? Na még mit nem!

A nyuszi gondozása során fontos tudnod, hogy a nyuszik nehezen viselik a stresszt. Érzékenyebb gyomrú nyuszik esetében könnyedén előfordulhat, hogy a legkisebb ijedtség hatására étvágytalanná válnak, ez pedig hamar orvosi problémákhoz vezethet.

Bármennyire is aranyos és puha például egy nyuszi hasa, tilos a hátára fordítani/fektetni, ugyanis ilyenkor egyfajta sokkos mozdulatlanságba dermednek. Mivel a nyuszi nem ellenkezik, nem mozdul, a gazdi könnyen hiheti, hogy a nyuszi egyenesen élvezi a simogatást. Eközben a valóság az, hogy a nyuszi túlélési ösztönei kapcsolnak be ilyenkor: mozdulatlanná dermedve várja, hogy a „ragadozó” letegyen róla, és friss zsákmány után nézzen. A mozdulatlansága alatt azonban a szívverése megsokszorozódik, a szemei kidülledve a lehetséges kiutakat keresik, agya pedig ezerrel gondolkozik rajta, hogyan lehetne kiszabadulni a szorult helyzetből. Ez a fajta felfokozott állapot nagyon hamar akár a nyuszi halálához is vezethet, hiszen a szíve és az érrendszere sokkal kisebb kapacitásra van kalibrálva, mint egy emberé.

Ugyanez a helyzet a fürdetéssel: a nyuszik számára a víz önmagában ugyan nem kellemetlen érzés, azonban a fürdetéssel járó mozgáskorlátozás, lefogás igencsak nyomasztó, ahogyan a fürdőkád mélysége és csúszóssága is, így sem lezuhanyoztatni, sem úsztatni nem ajánlott, sőt, egyenesen életveszélyes rájuk nézve.

Összességében a nyuszi(s) élet nem is olyan bonyolult – csak lazulj el a nappalidban, heveredj le a szőnyegre, falatozz, néha ugrálj, és ne akarj semmilyen felesleges programot csinálni. Legyen minél kevesebb ember és zaj körülötted, élvezd a csendet, a puhaságot, és örülj az apró dolgoknak is!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: