33. Csincsilla tartása

Csincsilla tartása

Tudni szeretnéd, hogy mi a boldog csincsillák titka? Cikkünkből megtudhatod a csincsilla tartás alapvető részleteit. A csincsillák az intelligenciájukkal és a személyiségükkel a csodálóikká tesznek minket. Mi kell ahhoz, hogy igazán harmonikus, boldog életük legyen? Mutatjuk az EKA segítségével!

Örökbefogadás, vagy vásárlás előtt fontos tudni, hogy a csincsilla 17−20, extrém esetben 25 évig is elélhet. Csak akkor vedd magadhoz őket, ha tizenéves távlatokra szeretnél háziállatot.  

A csincsilla tartás kapcsán az első legfontosabb információ, hogy nagy térre van szüksége ezzel eleget téve a nagy mozgásigénynek. Egy kerék nem elégíti ki a mozgásigényüket, ráadásul igen ritkán kapni megfelelő méretben (minimum 45 centiméteres kell nekik). Két állatnak minimum 150 centi magas, 80×60 cm alapterületű ketrec szükséges, ennél nagyobbnak pedig már nagyon örülnek. A nagy ketrecen kívül a lakás egy részét is csincsillabiztossá kell tenni, minden nap 30−60 perc szabad futkározásra ugyanis szükségük van.

A csincsilla tartás helyes alapjai

Az állatok helyét nem szükséges almozni, sarok wc-re szoktathatók. Ebbe Carefresh, vagy más papíralom, kender– vagy lenalom, esetleg forgács kerülhet. A teljes aljzat almozása esetén is ezen anyagok használhatók, emellett Bunny Nature bedding easy alomszőnyeg is leteríthető. A ketrecben legyen csincsillánként egy fa- vagy kerámiaház vagy odú, két legalább 150 ml-es etetőtál, egy minimum 120 ml-es itató, legalább két játék és egy polár alvóhely. Lehetséges berendezési elemek még a textil függőágyak és pihenőhelyek, bújócső, minimum 45 cm-es, teli felületű futókerék, játékok. Tilos bármilyen rácsos kerék, szénagömb, illetve olyan tárgy elhelyezése, ami sérülést okozhat.
A csincsillák ketrecét világos szobában kell elhelyezni, számukra legalább naponta tíz óra természetes fényt kell biztosítani 8-21 óra között. Az állat nem vihető ki a szabadba sétálni és nem tartható a kertben sem. Az állatok számára 18-23 fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani. Ez alatt fűtéssel, e felett hűtéssel kell megoldani a számukra megfelelő hőmérséklet kialakítását. Az állatok ragadozóval (kutya, macska, görény stb.) egy légtérben tartása tilos, direkt kontakt velük és a többi fajjal is elkerülendő. A csincsillák betegre stresszelik magukat a puszta illatuktól, látványuktól, zajaiktól. Sajnos nem tudnak hozzájuk szokni, így ezt mindenképp át kell gondolni. Fontos még tudnod, hogy mivel a csincsillák éjjeli állatok és nappal alszanak, ez idő alatt nagyon zajosak tudnak lenni. Csak akkor helyezd el őket a hálószobádban, ha jó alvó vagy.

Csincsilla tartása, társas állatok
A csincsillák társas állatok

Csincsillát egyedül ne tartsunk!

Csincsillából legalább kettő kell, egyke állat nincs. Annyira nem szeretnek egyedül lenni, hogy búskomorrá válnak, és hamarabb elpusztulnak a magányában. A kéretlen szaporulat és a problémák elkerülése miatt a legjobb választás egy ivartalan hím és egy nőstény társítása, de működhet még a két ivaros nőstény együttélése is, ha elég nagy terület áll rendelkezésükre. A két hím társítása ellenjavallt a folyamatos stressz miatt. Ha örökbe fogadsz, az EKA munkatársai tudnak abban segíteni, hogy alapból két összeszokott, vagy könnyen összeszoktatható kicsi nőstény, vagy egy ivartalanított hím és egy nőstény érkezzen hozzád.

Bár sokan próbálkoznak, más rágcsálóval felelőtlenség együtt tartani egy csint, neki csincsillatársra van szüksége. A nyuszi, tengerimalac vagy degu nem megfelelő társak számára, hiszen más az életmódjuk, étrendjük, kommunikációjuk. Egy szobában azonban lehetnek, de nem találkozhatnak és a közös ketrec tilos.

Csincsillák táplálkozása


A csincsillák fűevők, így mindig legyen előttük friss, tiszta széna, számukra készült pelletált táp, illetve golyós önitatóban naponta friss víz. Olyan tápot válasszunk, aminek a rosttartalma minimum 20%, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, színezéket, zöldséget, gyümölcsöt és gabonákat. Emellé gyógynövény adható kiegészítésként, a hiedelmekkel ellentétben a csincsilla nem etethető állati és egyéb származékokat tartalmazó termékekkel, magvakkal, emberi fogyasztásra készült ételekkel, nyers zöldséggel vagy gyümölccsel és szárított gyümölccsel sem.

Tévhitek a csincsillákkal kapcsolatban

Az egyik, hogy a kezessé nevelt állatok szeretnek kézben, ölben lenni. Ez 100-ból 99 állatra nem igaz, a csincsillák természetüknél fogva nem simogathatók, ölelgethetők, bundájukra nagyon kényesek. A kötődés jele náluk inkább az, hogy a szabad séta alatt rámásznak a gazdira, finoman harapdálják, húzgálják a szempilláját, szemöldökét, haját, és ugrálnak rajta ide-oda. Ilyenkor közel engedve őket magukhoz, de ez is bizalom és idő kérdése és még ekkor is képesek megijedni a fogástól. 

A másik gyakran hangoztatott tévedés, hogy a csincsillák hipoallergének. Nem azok. Bár a csincsillák ritkán okoznak allergiát, a vele járó dolgok viszont igen. Az általuk fogyasztott széna és növények a pollenallergiásokat bánthatják, az almozás és a napi homokozással szálló por pedig a porallergiásokat. Ezért sajnos sokszor előfordul, hogy valaki allergiás lesz a csincsillákra. Az étrendjükből a zöld növényeket kiiktatni nem lehet, a napi homokban való 10-20 perc fürdés (a csincsilla a sűrű és selymes bundáját karcmentes homokkal tartja tisztán) szintén szükséges. Ez a társával való kötődést és a stresszlevezetést is segíti számára, viszont tényleg nagy mennyiségű szálló porral és kosszal jár.

csincsilla homokfürdő
A jól megérdemelt napi homokfürdőzés

Mit tegyünk, ha megbetegszenek?

A többi kisállathoz hasonlóan betegség esetén kevés helyre vihetjük őket. Többnyire a fővárosban találni csak hozzájuk jól értő, egzotikus szakállatorvost, bár szerencsére már az ország távolabbi részein is nyílnak szuper rendelők. A vidéken élők mindenképp vegyék komolyan azt a kérdést, hogy el tudnak-e utazni sürgős esetekben azonnal a kisállattal. Ha a válasz nem, akkor sajnos nem a csincsillát keresik háziállatként. A felmerülő betegségekről egy későbbi cikkünkben írunk.

Összegzésül a csincsillák tartása drága a többi rágcsálóhoz képest. Életük során akár 3 millió forintra is rúghatnak a költségeik (nem az állatok kerülnek sokba, hanem az évekig való megfelelő tartás, az etetés, a ketrec és az állatorvos). Kérjük, csak olyan vegye magához őket, aki tudja vállalni azt, hogy közel 20 évig megfelelően gondoskodik róluk az anyagiak tekintetében is. A szeretet nagyon fontos, de nem elégséges, annál pedig nincs rosszabb, amikor anyagi okokból elszenvedett hiányok miatt testileg-lelkileg megkínzott kisállatokat kell menteni.

Reméljük teljes képet kaptál a csincsilla tartás alapjairól, ha nem szeretnél lemaradni a további jó tanácsokról sem, iratkozz fel a cikkfigyelőre.

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: