20. A hörcsög egészségének megőrzése

Hörcsög egészség

A (törpe)hörcsög egyike azon kisállatoknak, amelyeknek tartása egyszerűnek tűnik, mégis nagy feladat. Kíváncsi vagy, mi mindenre szükséges odafigyelned, ha hörcsögöt szeretnél tartani? A Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) közreműködésével mutatjuk be, hogyan lehetsz felelős hörcsög gazdi!

Mielőtt kiválasztanád az új házi kedvencedet, mindenképp érdemes utánajárnod, hogyan kell őt megfelelően, az igényei szerint tartani, azonban fontos folyamatosan frissíteni, bővíteni is a tudásod ahhoz, hogy a szőrös kis kedvenced a lehető legtovább élje boldog, egészséges életét.

Mit érdemes tudni a hörcsögökről?

A hörcsögök – akár csak a nyuszik – zsákmányállatok. Ez azzal jár, hogy bármilyen probléma, betegség esetén elrejtik a fájdalmukat, a rosszullétüket, hogy az esetleg közelben lévő ragadozó ne érezze meg a kiszolgáltatottságukat. Sajnos fogságban is erős ez az ösztönük, mindegy, milyen magas bizalmi szintet ápolsz velük, így a te feladatod, hogy időben figyelj fel rá, ha a hörcsögöddel valamilyen probléma van.

Mit tehetsz érte?

A legfontosabb teendőd a rendszeres – minimum heti gyakoriságú – súlymérés. Egy apró állat esetén néhány gramm változás is jelezhet problémát, azonban a súlyveszteséget minden esetben össze kell vetni a hörcsög általános testsúlyával, amely fajtákként eltérő lehet. Amennyiben az állat néhány hét alatt elveszti súlyának 10%-át, mindenképpen fordulj egy hörcsöghöz értő, egzotikus végzettségű állatorvoshoz, aki tud segíteni a probléma okának feltárásában és megfelelő kezelésében.

Hörcsög egészség
Fontos, hogy legalább hetente ellenőrizzük a hörcsögünk súlyát

Mit érdemes ellenőrizned?

A heti mérés során érdemes alávetned a hörcsögödet egy-egy mini vizsgálatnak, hogy mihamarabb kiderüljön, ha kedvenced valamilyen betegség tüneteit rejtegeti. Lássuk, mire érdemes extra figyelmet szentelned:

  • A fülekben probléma esetén váladék, lerakódás lehet bennük. Ezt semmiképp ne tisztítsd ki otthon, bízd hozzáértő orvosra, aki szükség esetén mintát is tud belőle venni. A hallójárat az emberek esetében is egy érzékeny pont, a hörcsöghöz hasonló apró állatokra pedig fokozott veszélyt jelenthet egy avatatlan kéz.
  • A szemek legyenek egyforma méretűek, tágra nyíltak, tiszták. A dülledés problémát jelent. A szemhéjak összeragadhatnak, ezen segíthetsz, ha nedves vattával finoman áttörlöd. Amennyiben napokon keresztül fennáll ez a probléma, érdemes megmutatni az állatorvosnak.
  • A fogak túlnőhetnek vagy le is törhetnek, így ezt is érdemes mindig megnéznünk, ugyanis a sérült fog, száj, íny vagy nyelv akadályozni fogja az állatot az evésben, ami nagyon hamar az egészsége rovására mehet. Túl hosszú, ferde vagy recés fogak észlelése esetén azonnal fordulj hörcsöghöz értő állatorvoshoz, aki kizárólag csiszolni vagy reszelni fogja a problémás fogakat, hiszen tudja: a fog lecsípése egyenes út a foggyökértályoghoz, amivel csak kárt tenne az állatban.
  • Tapogasd át az állat testét. Ha dudort, vagy bármilyen kitüremkedést érzel, főként az állkapocs vonalán, a nyakon vagy a végtagok, hajlatok közelében, mindenképpen mutasd meg az állatorvosnak minél előbb. Előfordulhat, hogy sebet találsz a hörcsögödön, ilyenkor első körben nézd meg, mennyire mély, súlyos a seb. Enyhe sérüléseket elegendő, ha betadinos oldattal tisztítasz meg, és figyeled, hogy ne fertőződhessen el. Mélyebb sebekkel azonban egyenesen az állatorvoshoz szükséges fordulni. Minden sérülésnek meg kell találnod a forrását, ez a legtöbb esetben a ketrec valamelyik kiegészítője. A hibás játékot, rácsot, sérülést okozó tárgyat mielőbb távolítsd el a hörcsögöd otthonából a további sérülések megelőzése érdekében!
  • A foltokban hiányzó bunda mindig gyanús! A hörcsögök vedlése diszkrét, így a kopasz felületek általában valamilyen bőrproblémát jeleznek. A két leggyakoribb ok erre az atka és a gomba. A pontos diagnózist minden esetben a megfelelő, hörcsöghöz értő állatorvos tudja felállítani. Az atka hörcsögön látványosabb lehet, hiszen az apró bogarakat észreveheted a szőrében, vagy éppen a piros foltokat a csípések helyén, de okot adhat a gyanúra a fokozott vakarózás is.

Vitaminok és táplálékkiegészítők

Gyakran felmerül a kérdés, hogy szükséges-e a hörcsögöknek valamilyen állandó vitamint vagy étrend kiegészítőt adni annak érdekében, hogy minél tovább élvezhesse egészséges életét. A hörcsögöknek azonban csupán egy jó minőségű és összetételű tápra (válogatott mageleség), néhány naponta fehérjére valamint vegyszermentes friss zöldségre van szüksége ahhoz, hogy minden ásványi anyag és vitaminszükségletét fedezze.

Időszakos immungyengeség előfordulhat azoknál a hörcsögöknél, akiket a közelmúltban műtöttek, gyakori fogkorrekciónak vagy hosszabb betegségnek voltak/vannak kitéve. Ilyen esetekben, illetve idősebb hörcsögöknek bátran kiegészítheted az étrendjét 30 napos kúrák idejére Vetri DMG vagy DM Guard folyékony immunerősítőkkel, amelyek a gyógyszeres kezelést ugyan nem helyettesítik, de nagyban segítik kis kedvenced immunrendszerét és gyógyulását.

Ha a fenti ellenőrizendő tényezők alapján valamilyen betegségre gyanakszol a hörcsögödnél, mindenképpen keress fel egy közeli egzotikus végzettségű állatorvost! Sajnos a hörcsög nem tud szólni, ha fáj valamije. Te vagy felelős érte, így neked kell mindent megtenned azért, hogy betegség esetén kedvenced mihamarabb meggyógyulhasson.

Ha nem szeretnél lemaradni további cikkeinkről, iratkozz fel a cikkfigyelőnkre.

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: