32. Hörcsögök és a nyári hőség

Hörcsögök és a nyári hőség

Hamarosan itt a július, és mire észbe kapunk, beköszönt a nyári kánikula is. Mit tehetsz hörcsögödért a hőségben, amikor a hőmérő higanyszála már karcolja a 30-at? Hogyan tartsd komfortosan kedvencedet és mire figyelj, ha elmész otthonról? A Hörcsögmentés – Együtt a Kisállatokért Alapítvány segítségével összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot!

Friss hörcsöggazdiként bizonyára rengeteg kérdésed van, de az is előfordulhat, hogy régi motorosként akadnak olyan területei a hörcsögtartásnak, ahol jól jönne még néhány tipp. A lakásban tartott állatok számára az egyik legnagyobb kihívást a forró nyári hónapok jelentik – erre szeretnénk felkészíteni téged, ezáltal pedig a szőrös kis kedvencedet is, hogy különösebb problémák nélkül élvezhessétek a nyarat.

Természetes életmódjuk

Mint minden állatot, a hörcsögöket is megviseli a nyári kánikula, ami bizonyos esetekben akár halálos is lehet rájuk nézve. Természetes élőhelyükön a hörcsögök föld alá ásott alagutakban vészelik át a kánikulával sújtott napokat, kihasználva a talaj természetes hűvösségét. Ilyenkor a nap nagy részét alvással töltik és csupán sötétedés után indulnak élelem után kutatni, amikorra a levegő már kellően hűvössé vált. Bár emberi léptékkel mérve a 26°C még messze van a kánikulától, a lakásban tartott hörcsögöket itt már érdemes elkezdeni hűteni, hogy megelőzzük a hőguta kialakulását.

Alaplépések a hőség ellen

A hörcsög lakhely mindenképpen árnyékos helyre kerüljön a lakásban, a lehető legtávolabb az ablaktól, ahol a tűző nap érheti. Amennyiben van légkondicionáló a szobában, arra is figyelj, hogy a hideg levegője ne zúduljon közvetlenül a hörcsög lakra. Annak érdekében, hogy nappal minél kevésbé melegedjen fel a szoba (kiváltképp, ha nem tartózkodsz otthon), az ablakokat mindig csukd be, és sötétítsd el redőnnyel, fényzáró rolóval vagy függönnyel. A szellőztetést kora reggel és sötétedés után ejtsd meg, amikor friss, hűvös a levegő – ez mindkettőtök egészségét jobban szolgálja. Légkondicionáló hiányában remek hűsítő lehet, ha a hörcsög lak tetejére helyezel 1-2 jégakkut, jeges palackot vagy hideg vizes törölközőt. Arra azonban figyelj oda, bármelyiket is alkalmazod, hogy a hörcsögöd számára elérhetetlen legyen, és az olvadás során keletkezett víz se csepeghessen be a hörcsög lakhelybe, és eláztathatja az almot. Rácsos tetejű lakhely esetén jó megoldás lehet, ha egy tálcára fekteted a jeges vizes palackokat, jégakkut.

Kép erről horcsog hoseg
Melegben jók a kerámia házikók

Beltéri hűsítők

A levegőt a hörcsög lakhelyen belül is le kell tudnod hűteni, főként az üveg terráriumokban. Az egyik jó megoldás erre, ha egy magas falú, matricától mentes befőttesüvegbe állítod a jégakkut, és így helyezed be a terráriumba. Ezáltal a hörcsögöd nem fog tudni hozzáférni a számára mérgező anyagokhoz, ellenben le tudod hűteni a levegőt, és a kedvenced is nekidőlhet a hűvös üvegnek.

A különböző bújókat érdemes ilyenkor kerámiára cserélni, illetve különböző hűsítő pontokat is létrehozhatsz csiszolt szélű csempedarabbal, gránitlappal. Használat előtt kis időre érdemes mindegyiket hűtőbe tenni, így tovább maradnak hűvösek, amikor bekerülnek a hörcsög lakhelyre.

Hasonló módon, a hűtőben érdemes tárolni egy tálnyi csincsillahomokot is azon felül, ami a ketrecben van, és napi 1-2 alkalommal kicserélni a kettőt, hogy kis kedvenced a friss, hűvös homokban fürdőzhessen, amíg a már felmelegedett adag a hűtőben pihen.

Folyadék utánpótlás

A nyári hőségben a folyadék utánpótlása még fontosabbá válik. Gondoskodj róla, hogy kedvenced minden nap elegendő mennyiségű, lédús zöldséget kapjon az ivóvize mellé, amit érdemes gyakrabban cserélni nap közben. Ha hörcsögöd levertnek, fáradtnak, kedvetlennek tűnik, vagy viselkedése bármiben eltér a megszokottól, azonnal vedd fel a kapcsolatot a legközelebbi egzotikus végzettségű állatorvossal, és közben vidd kedvencedet egy hűvösebb, árnyékosabb helyre.

Reméljük, ez a néhány jó tanács elegendő lesz ahhoz, hogy kellemes hűvösben élvezhessétek közösen a nyarat, és mentesülj az állandó aggodalom egy részétől. Ne maradj le a további jó tanácsokról sem – iratkozz fel a cikkfigyelőnkre!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: