6. A nyuszi fajták 2. rész – Melyik nyuszit hogyan ápold?

nyuszi ápolás

Hogyan kell gondoskodni a nyuszikról? Cikksorozatunk 2. részében bemutatjuk a különböző fajták szőrtípusait, mert a különböző bundák eltérő ápolást igényelnek! Mielőtt törpenyulat vinnél haza, mindenképp olvasd át, melyik szőrtípussal bíró tapsifüles lesz igazán hozzád illő.

Ahány nyúl, annyi féle szőr, mondhatnánk. Szerencsére azért van némi logikus szál a törpenyulak fajtái és a különböző szőrtípusok között. Ebbe a labirintusba vezetünk most be téged, és eláruljuk, melyik szőrtípust hogyan érdemes ápolni, és mi lehet ebben a segítségedre.

Különböző nyuszik, különböző szőrtípussal
  • Szatén szőrű törpenyuszi lehet színes törpe vagy kosorrú törpenyuszi is. A szatén szőrtípus vékonyabb szálakból áll, csillogó, fényes, intenzív színt ad. A meglazult aljszőrzet eltávolítása mellett heti rendszerességű fésülést igényelhet sűrű fogazatú fésűvel, hogy a fényes csillogást megőrizzük.
  • Rex szőrtípus esetén a szálak egyforma hosszúak, így nem különbözik az aljszőrzet a fedőszőrtől – olyan, mintha folyton rövidre lenne nyírva. Szintén előfordulhat álló- és lógófülű nyuszikon is. Nem igényel különösebb ápolást, csak a meglazult aljszőrzetet kell eltávolítani. 
  • A kasmír szőrtípus hosszú, gyönyörű és puha a nyuszi egész testén, azonban csupán a fedőszőr hosszú, nem az aljszőr. Az oroszlánfejűséggel ellentétben a kasmír törpenyusziknak a fejükön, homlokukon rövid marad a szőrük, mindenhol máshol azonban különös gondoskodást igényel. Mindennapos, sűrű fogú fésűvel történő kefélés mellett ugyanolyan selymes és puha marad, a filcesedés vagy mattulás nélkül.
    Színes törpe és kosorrú törpe nyuszikon is gyakran előforduló szőrtípus.

A törpenyusziknak számos különböző színváltozata létezik a szürkés-ezüstös árnyalatoktól a barnán, feketén, valamint a bézs/pezsgőszínen át egészen a hófehérig. Egy lelkiismeretes tenyésztő segít majd neked kiigazodni a nyúlszínek és szőrtípusok labirintusában – csak győzd követni!

A törpenyuszik ápolása

A szőrápolásban nagy hasznodra lesz egy Furminator aljszőr eltávolító kefe, amely rövid- és hosszú szőrű törpenyuszik esetén is remekül működik. A lényege, hogy a meglazult aljszőrzetet finoman kihúzza a fedőszőr alól. Óvatosan bánj azonban vele: ha a meglazult szőrréteg elfogyott, a Furminatorral a szükségesnél több aljszőrzetet is kiszedhetsz, így a túlzásba vitt használatával foltokban meg is kopaszthatod a nyuszit. Használd kevés erőkifejtéssel, megfelelő kézmozdulattal, és igyekezz egyenlően elosztani a használatát a nyuszi egész testén. Vedlési időszakban napi szinten érdemes fésülni vele a rövid szőrű törpenyuszikat, a hosszú szőrű vagy teddy nyuszikat napjában akár többször is.

Kép erről dtr bunny nyuszi apolas zooro
A Zooro mini és hatása

A Furminator mellett a Zooro aljszőreltávolító kefe Mini változata is megfelelő lehet egyes törpenyulak számára. A Furminatorral ellentétben a Zooroo valóban csak a meglazult fedőszőrt távolítja el, hátránya azonban, hogy a teddyk és duplagénes oroszlánfejű nyuszik szőrével nehezen, vagy egyáltalán nem birkózik meg. Szatén, rex és kasmír szőrű nyusziknál azonban bátran használható.

Mit kerülj el a szőrápolásban?

Bár számos kisállatkereskedésben és fórumon találkozhatsz törpenyulaknak készült samponokkal, ezek mindegyike csupán felesleges marketing fogás: a nyulaknak a kutyákkal és macskákkal ellentétben nincs szükségük rendszeres fürdetésre. Amellett, hogy a különböző vegyszerek roncsolják a bundájukat, annak tömöttsége miatt a vizet is nehezebb eltávolítani belőle. Külsőleg úgy tűnhet, megszáradt a nyuszi, miközben az aljszőrzete még vizes, ez pedig remek táptalaj a bőrgomba és az atka kialakulásához.

Kép erről dtr bunny nyuszi apolas furdetes
Ne fürdesd a nyuszid

Naivan gondolhatnánk, hogy ezt a problémát egy hajszárító kiküszöböli, de a hajszárító erős hanghatása és forrósága egyszerre nagy mértékű stresszt okoz az állatnak, és a nyuszi (menekülési lehetőség híján) könnyen el is pusztulhat a felfokozott szívritmus miatt. A stresszes állat nem mozdul, szinte megdermed, ezért gyakorlatlan gazdi könnyen gondolhatja, hogy jól érzi magát a melegben, azonban a helyzet pont az ellenkezője!

A törpenyulak egyik szőrtípusa vagy fajtája sem igényli a vegyszeres fürdetést, a tisztálkodást teljes mértékben önállóan oldják meg. Amennyiben nagy mértékben szennyeződik a nyuszi bundája, azt kizárólag az adott területen, nedves törülközővel érdemes megtisztítani, majd alaposan áttörölgetni.

Tudtad, hogy a nyuszik napjában minimum 20 alkalommal mosakodnak? Ez alatt rengeteg szőrt nyelnek le, ami hamar gyomorproblémákhoz vezethet, főleg egy érzékeny pocakú nyuszinál. Annak érdekében, hogy a lenyelt szőrmennyiség biztosan távozzon a gyomrából, a nyusziknak érdemes szőroldó pasztát adni, különösen vedlési időszakban. Az édes gyümölcsös masszát nagy örömmel nyalogatják le akár az ujjadról is.

Webshopunkban minden szükséges táplálékot, kiegészítőt és egészségügyi felszerelést megtalálsz, ami egy nyuszi tartásához szükséges – mindegy, hogy törpe, mini vagy óriás termetű kedvencet választasz!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: