13. A nyuszik ápolása 3. rész: Nyúl balesetek, betegségek

A nyuszik ápolása - Nyúl balesetek, betegségek

A törpenyuszik életében egy megfelelő nyuszis doki legalább olyan fontossággal bír, mint a mindennapi, jó minőségű táplálék. Kiváltképp igaz ez a súlyos (vagy annak tűnő) és az érzékeny esetekben, valamint az altatásos műtétek során. Megmutatjuk, mire kell odafigyelned!

Eheti cikkünkben arról lesz szó, mi a teendőd alkalmi nyúl balesetek vagy gyanús tünetek észlelése esetén, illetve eláruljuk, miért fontos ilyen esetekben is a hozzáértő egzotikus dokihoz ragaszkodni!

Gyanús tünetek

A törpenyuszik – mivel prédaállatok – elrejtik betegségeik tüneteit, így, ha láthatóvá válnak a tünetek, akkor a baj valószínűleg már régebb óta fennáll, így sürgős beavatkozást igényel. Ez ellen sokat nem tudunk tenni, azonban érdemes figyelgetni a nyuszit. Az étvágytalanság, bágyadtság még nem feltétlenül ok az aggodalomra, hiszen leginkább az esti órákban aktívak, napközben ők is visszafogottabban működnek. Ha viszont ismered a nyuszidat, akkor tudni fogod, mikor gubbaszt a napi rutinjának megfelelően, és mikor teszi ezt azért, mert fájdalmai vannak.

Ha a nyuszi nem fogad el sem szénát, sem tápot, de még a kedvenc gyümölcsét vagy zöldségét sem, akkor ott bizony baj van – sürgősen dokihoz kell menni, aki megvizsgálja, és elárulja neked, mi okozta a bajt és hogyan kezeld. Tapasztaltabb nyuszisok már tartanak otthon néhány alap gyógyszert, amellyel elláthatják kedvenceiket addig, míg a megfelelő doki elérhető lesz. Előfordul ugyanis, hogy a nyuszik hétvégén vagy ünnepnapokon betegszenek meg, amikor egyetlen nyulas doki sincs talpon – ilyenkor a nyuszipatika és a hozzáértés életet menthet. Az otthoni nyuszipatikát azonban sosem szabad találomra, vagy állatorvosi vizsgálat helyett használni, csak ideiglenes megoldást jelenthet!

Alkalmi nyúl balesetek

Bármennyire is igyekszünk lakásunkat és életünket nyuszibiztossá tenni, bizony előfordulnak nyúl balesetek. Szőrös kis kedvenceink a vártnál magasabbra ugorhatnak, szűkebb helyekre férhetnek be, rosszul érkezhetnek egy ugrásból, de akár bele is pofátlankodhatnak a táskáinkba, hogy onnan csupa káros dologgal a szájukban trappoljanak el.

Gyakran lopnak töltőkábelt, tampont, telefontokot, zoknit, kesztyűt, füldugót, hogy csak a leggyakoribbakat említsük meg, de szintén toplistás az ártalmatlannak tűnő étel: csokoládé, krumpli, hagyma, kenyér, tészta, hús- vagy tejfélék. Ahogy észreveszed, azonnal vedd el tőle, és konzultálj az állatorvossal. Előfordulhat, hogy egy kis széna-víz diéta megoldja a problémát, azonban arra is fel kell készülnöd, hogy a nyúl baleset után azonnal indulnod kell az orvoshoz. Külsérelmi nyomok, fájdalom jelzése esetén előzetes konzultáció nélkül is.

Kép erről DTR bunny A nyuszik apolasa Nyul balesetek betegsegek 2
Fontos, hogy a baleseteknél is mindig egzotikus állatorvoshoz menjünk!

A megfelelő doki

Tekintve, hogy a törpenyúl házikedvencként való tartása még igencsak gyerekcipőben jár kis hazánkban, ezért fontos, hogy még egy S.O.S. helyzetben is nyuszis dokit keress fel, ne ess be az első állatorvoshoz a környéken!

A kutyákhoz és macskákhoz viszonyítva egy törpenyúl számára más hatóanyagú, és jóval kisebb mennyiségű fájdalomcsillapító, illetve antibiotikum adható, amit sajnos egy általános kisállatorvos nem feltétlenül tart a rendelőjében, míg egy kifejezetten nyuszis dokinál 100%, hogy elérhető lesz. A sürgős beavatkozásokhoz szükséges orvosi eszközök (fecskendők, tűk, speciális eszközök stb.) garmadájából egy törpenyuszi ellátásához mindenből jóval kisebbre van szükség, mint amit cicákhoz vagy kutyákhoz használni szoktak. A túlméretezett orvosi eszközökkel a vizsgálat és a kezelés egyaránt meghiúsulhat, amivel felesleges időt pocsékolunk el – egy vészhelyzetbe került törpenyuszi számára pedig abból van a legkevesebb.

A megfelelő nyuszis doki megtalálása sokszor létfontosságú lehet – ne várd meg, amíg baj van, keress egy állatorvost, rögtön, amikor hozzád kerül a nyuszi! Itt segítünk a doki kiválasztásában.
Ha tetszett írásunk, iratkozz fel a cikkfigyelőre, így biztosan nem maradsz le a legújabb cikkeinkről sem.

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: