10. Hogyan válassz egzotikus állatorvost a nyuladnak?

Hogyan válassz egzotikus állatorvost a nyuladnak

A törpenyuszik igen érzékeny állatok, egészségüket rengeteg dolog befolyásolhatja. Ahhoz, hogy biztonságban tudd a nyuszidat, szükséged lesz egy megfelelő egzotikus állatorvosra, aki tisztában van a nyuszik igényeivel, és mindenben számíthatsz rá. Hogyan válassz megfelelő dokit a nyuszidnak? Adunk hozzá egy kis útmutatót!

A törpenyuszik egészsége majdnem olyan törékeny dolog, mint maga a nyuszi: van, hogy egy komolyabb esést is megúsznak mindenféle sérülés nélkül, de megesik, hogy egy piti apróságtól betegszenek meg. Éppen ezért fontos, hogy – amellett, hogy felkészült gazdiként megtanulod olvasni a jeleiket – találj magatok mellé egy olyan dokit, akihez bármikor fordulhatsz nem csupán egészségügyi ellátásért, de jó tanácsokért is. Eláruljuk, hogyan!

Hogyan válassz egzotikus állatorvost a nyuladnak
Nem mindegy, hogy milyen állatorvoshoz visszük nyuszinkat!

Miért kell a nyúlnak külön orvos?

Az állatorvosoknak két csoportja van: kisállatorvos és egzotikus állatorvos. Míg előbbi csupán a kutyák és macskák biológiai működését és megfelelő ellátását tanulta az egyetemen, addig az egzotikus állatorvos tovább bővítette tanulmányait a papagájok, görények, pintyek, teknősök, csincsillák, törpenyulak, tigrisek, stb. irányába.

A tudásuk mellett az eszköztáruk is megkülönbözteti az egzotikus állatorvosokat a kisállatorvosoktól: a nyuszikhoz, degukhoz és papagájokhoz például teljesen más orvosi eszközök kellenek, ezek sokkal kisebbek, keskenyebbek, más formájúak. A gyógyszerek, fájdalomcsillapítók hatóanyaga is másként hat a különleges háziállatokra, így másként is kell adagolni őket.

Sajnos sok kisállatorvos nem tájékoztatja megfelelően a pácienseit szaktudásáról, azt gondolván, hogy egy nyúl csak annyiban különbözik egy macskától, hogy hús helyett füvet eszik. Ez a tévedés azonban a legtöbb esetben akár a nyuszi halálához is vezethet, és kisebb ügyekben is megnehezítheti a kezelést, valamint a kelleténél jobban megterhelheti a pénztárcádat. Elsőként tehát fontos, hogy olyan dokit keress, aki egzotikus állatorvosi végzettséggel rendelkezik!

Fontos a szakosodás

Még az „egzotikus” végzettség rengeteg állatfajt takar, és ők sem értenek minden állathoz egyformán. Akad, aki inkább a hüllőkben jártas, míg van, aki a madarakkal szerzett több gyakorlati tapasztalatot. És természetesen vannak a nyuszis-csincsillás-hörcsögös dokik – ők lesznek a te réteged. Sajnos az egzotikus, nyuszis dokik egyik hátránya, hogy éjszakai-, illetve hétvégi ügyelettel igen kevesek foglalkoznak, a nyuszik esetében pedig Murphy nagyon dolgozik: a legtöbb tapsifüles szereti hétvégére időzíteni a bélleállást és az éhségsztrájkot… Szerencsére azonban ezeket otthon is tudod majd kezelni, míg újból nyit a rendelő. Ehhez egy későbbi cikkünkben konkrét segítséget nyújtunk majd, amiben eláruljuk, mit és miért érdemes otthon tartanod a nyuszipatikában. A lényeg az, hogy ha teheted, olyan dokit keress, akit munkaidőn kívül is elérsz!

Hogyan válassz egzotikus állatorvost a nyuladnak
Fontos a megfelelő orvos

A megfelelő nyulas orvos

Az első dolog, ami árulkodik egy jó dokiról, az az, hogy tisztában van a nyulak oltási programjával. Ez egy nevetségesen egyszerű dolog, amelyet a gazdi is be tud magolni, mégis fájdalmasan sokszor fordul elő, hogy az állatorvos nem elég felkészült, és rossz oltást ad be, ami megkavarhatja a nyuszi immunrendszerét. Éppen ezért fontos, hogy ha a közeledben praktizáló állatorvos nem tudja fejből ezt az alapvető információt, keress másikat, mert a komolyabb problémákkal sem fog tudni megbirkózni.

A nyuszikat kétféle alap oltással szokták kezelni:

  • Nobivac: Egy kombinált oltóanyag, amely a myxomatózis nevű, életveszélyes betegség ellen valamint az RHD nevű, vérzéses betegség ellen véd. Ne hidd, hogy a te, kizárólag benti nyuszid nincs veszélyben: a kórokozókat akár a cipőd talpán is észrevétlenül hazaviheted. Ezt az oltást évente egy alkalommal kell megismételni, és felvezetni a nyuszi egészségügyi kiskönyvébe.
  • Pestorin Mormyx: Szintén egy kombinált oltóanyag, amely elsődlegesen RHD ellen véd, másodlagosan a myxomatózis ellen is, feltéve, ha megfelelő időközönként adják be. A Pestorint ugyanis különös procedúrával kell beadatni: az első alkalommal az oltást 2-3 hét múlva meg kell ismételni, onnantól pedig félévente kell egy alkalommal oltatni. Ha két oltás között több, mint fél év telik el, úgy az egész procedúrát elölről kell kezdeni, tehát az első oltást 2-3 héttel később ismételni, és onnantól számolni ismét a fél évet a következőig.

Nagyon fontos, hogy ezeket az oltásokat ne keverje az állatorvos: amelyik oltóanyaggal először oltotta be a nyuszit, élete végéig azzal folytassa. Ne bízz a dokiban, ha nem nézi meg a kiskönyvet, mielőtt beoltja a nyuszidat, vagy figyelmen kívül hagyja a határozott kérésedet.

Emellett a törpenyusziknak szüksége lesz még egy oltásra: az RHD-2, az RHD egy mutálódott verziója elleni védőoltást szintén évente szükséges megismételni.

Az ivartalanítás fontossága

Egy megfelelő nyulas orvos az első látogatásod alkalmával el fogja mondani, hogy a nyuszik számára miért is fontos az ivartalanítás, milyen korban vidd vissza, és kérésedre részletesen elmondja, hogy pontosan hogyan zajlik a műtét, mit fognak ők csinálni és mire kell majd neked odafigyelni otthon. Ez a törpenyúl érdekében nagyon fontos, akkor is, ha amúgy egyedül fog élni, nyuszifiú/lány társasága nélkül.

 Egy megfelelő nyuszi orvos minden műtéti beavatkozás után ad neked a következő 3 napra elegendő fájdalomcsillapítót, annak pontos adagolásával. Teljesen éber állapotban adja ki a kedvencedet, miután megbizonyosodott róla, hogy a műtét rendben zajlott, a nyuszi pedig evett és ivott eleget. Az a doki, amelyik azt mondja neked, hogy koplaltasd a nyuszit a műtétet megelőző 24 órában, nem megfelelő a nyuszid számára! Ez a tanács ugyanis csak a kutyák és macskák esetében érvényes, hogy a műtét közbeni bódult állapotban ne tudjanak hányni. A nyuszik azonban éberen is képtelenek rá, ellenben 24 órányi koplalással életveszélyes állapotba sodorhatják magukat.

Ha a dokid ezekkel az alapvető információkkal nincs tisztában, érdemes másikat keresni, hiszen a műtét során fellépő esetleges komplikációkat sem biztos, hogy fogja tudni kezelni!

Hogyan válassz egzotikus állatorvost a nyuladnak
Amikor már alig várják a vizsgálatot

Amire még oda kell figyelni…

Egy jó egzotikus állatorvos körültekintő és érdeklődő az ügyfelei iránt: a látogatásaitok alkalmával megméri és feljegyzi a nyuszi súlyát, és szól, ha ebben drasztikus változást fedez fel az előzményekhez képest. A táplálkozással kapcsolatban megfelelő tanácsokkal szolgál, megvizsgálja a nyuszi fogait, amelyeket túlnövés esetén sosem vág, hanem csak csiszol, hiszen tudja, hogy a fogak csípésével, vágásával megsérülhet a foggyökér, ezáltal tályog alakulhat ki a nyuszi szájában.

A megfelelő nyuszis doki a törpenyulat minden esetben megfelelően fogja és emeli fel: alányúl a mellkasának, miközben megtámasztja a hátsó lábait, sosem emeli a fülénél vagy a grabancánál fogva. A nyuszi karmait is szakszerűen és gyorsan lecsippenti, ha úgy látja, hosszabbak a kelleténél.

Ha mindez megvan, akkor már csak egy dologra kell odafigyelned: olyan egzotikus állatorvost kell választanod, aki a megfelelő szakmai tudása mellett szimpatikus is neked, hiszen nem mindegy, kire bízod a kedvenced egészségét, életét.
Ha tetszett írásunk, iratkozz fel a cikkfigyelőre, így biztosan nem maradsz le a legújabb cikkeinkről sem.

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: