11. A nyuszik ápolása karomvágástól az ivartalanításig 1.rész: A legfontosabb orvosi látogatások.

A nyuszik ápolása karomvágástól az ivartalanításig

Egy nyuszi életében a gazdája mellett van még egy fontos ember, akire bármikor számíthat: az orvosa. Itt már írtunk arról, hogy ezt az orvost hogyan válaszd ki a sok közül, illetve, hogy miért is olyan válogatósak a nyuszigazdik az állatorvosokkal. Most bevezetünk téged a nyuszik ápolásába, a nyulak és doki kapcsolatába a karomvágástól egészen az ivartalanításig!

Mivel ez egy hosszú és terjedelmes téma, három részre bontottuk, hogy ne legyen olyan tömény az infó-áradat:) Mai cikkünkben az alapvető orvosi látogatásokról lesz szó. Miért jár egy nyuszi orvoshoz, ha nem is beteg? Mikor szükséges feltétlenül orvoshoz fordulni és mi az, amiben kérhetjük a segítségét, ha nem boldogulunk? Hogyan zajlik egy általános vizsgálat? Olvass tovább és minden kérdésedre választ kapsz!

Amikor a nyuszi hozzád kerül

Mindegy, hogy tenyésztőtől vásároltad, örökbe fogadtad a Nyúlmentéstől, átvetted az előző gazdájától, esetleg az utcán találtad: néhány napon belül látogatást kell tenned vele a megfelelő állatorvosnál.

Ha a nyuszi egészségesnek tűnik, tehát nincsenek rajta külsérelmi nyomok, nem kopott a szőre, rendesen eszik-iszik-ürít, akkor az első látogatás során semmitől nem kell tartanod, az állatorvos csupán egy általános állapotfelmérést végez el. Először is elkérik az adataidat, majd a nyuszi adatait, ezeket pedig felvezetik a maguk rendszerébe, illetve az állatorvosi kiskönyvbe. Ha még nincs kiskönyve a nyuszinak, az állatorvostól tudsz kérni, csupán jelezned kell neki. Ezek után az állatorvos az asszisztense segítségével kihúzza a nyulat a kalapból, akarjuk mondani a hordozóból, és elhelyezi a vizsgálóasztalon. Bármennyire is morcos, ideges a nyuszid, neked nincs más dolgod, mint a háttérben állva figyelni arra, amit a doki mond. Hidd el, ha jól választottál dokit, tudni fogják, hogyan kezeljék megfelelően!

Kép erről DTR bunny A nyuszik apolasa karomvagastol az ivartalanitasig 1 2
Nyuszik ápolása: Fontos az alapos átvizsgálás és minden adat feljegyzése.

A rutinvizsgálat

Ilyenkor az állatorvos áttapogatja a nyuszi egész testét: megnézi, megfelelően kitapinthatók-e a nyuszi bordái, horpasza – ez jelzi számára, hogy jó súlyban van-e. Ha ezek nem kitapinthatók, akkor a felesleges túlsúly miatt diétára és több mozgásra foghatja a nyuszit. Persze az is előfordulhat, főleg kis kóborkáknál, hogy túlzottan beesettnek ítéli meg a nyuszi horpaszát, így egy kis ideig nagyobb széna-és tápmennyiséget javasol, esetenként vitaminokkal kiegészítve.

Ezek után szépen megméri a súlyát is, hogy korának és fajtájának megfelelően gyarapszik-e a nyuszi, ezt sokszor fel is jegyzeteli a kiskönyvbe. Ha ezekkel végzett, alaposan megnézi a fülecskéket, a fogak állapotát, valamint a karmok hosszát. Amennyiben úgy látja, valamelyik kezelésre szorul, azt mindenképpen jelzi Neked, és ha teheti, már ott helyben el is látja.

Az állatorvos az asszisztense segítségével sokkal gyorsabban lecsippenti a túl hosszúra nőtt nyuszikarmokat, mint bárki otthon, saját kezűleg, így kezdő nyuszisoknak azt szoktuk javasolni, hogy bízzák inkább állatorvosra a karomvágást. Kiváltképp igaz ez az izgága, valamint a fekete karmú tappancsosokra – velük még a tapasztalt gazdiknak is meggyűlik a baja.

Kötelező és ajánlott oltások

Ahogyan a kutyákat és a macskákat, úgy a nyuszikat is szükséges védőoltásokkal ellátni. Némelyik kötelező, és van, amelyik csak erősen ajánlott. A nyuszikat érintő oltásokról, beadásuk gyakoriságáról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben, de egy megfelelő állatorvos személyesen is elmagyarázza majd neked, hogyan működik a nyuszik beoltása.

Ha szeretnéd, ezt ott azonnal meg is kaphatja az oltásokat, az ügyes kezű dokik fél perc alatt végeznek. Ha azonban nem úgy készültél anyagilag, bátran kérj új időpontot az állatorvostól, de ne húzd túl sokáig!

Beszélgetés az állatorvossal

Amikor az állatorvos befejezte a nyuszi általános feltérképezését, egy picit hagyja, hadd mászkáljon, szaglásszon a rendelőben, miközben vált veled néhány szót. Kezdő nyuszisnak ilyenkor érdemes előkapnia egy noteszt vagy a telefonja jegyzettömbjét, mert rengeteg hasznos infót gyűjthet össze. A doki meg fogja kérdezni, mit kap enni a nyuszi, milyen jutalomfalatot majszol, mivel kedveskedsz neki. Érdeklődni fog a szőrápolása iránt, hogy hol tartod, mennyit van szabadon. Nem kell aggódnod, nem vizsgáztat, mindezt azért teszi, hogy ha valahol hibát lát, még idejében tudjon jó tanácsot, segítő tippeket adni, hogy a nyuszi egészséges, boldog életet élhessen veled. Amennyiben úgy látja, a nyuszi egészségügyi állapota valamiért még kérdéses, egy ideig elrendelhet sűrűbb kontrollvizsgálatokat, esetenként akár egy teljes vérképet is – de ez igen ritka eset.

A cikkben leírt folyamatokat a Focus Vet-ben tett látogatások tapasztalataira építettük, így előfordulhat, hogy más orvosok esetén más sorrendben történnek majd a vizsgálatok, de egy biztos: a jó nyuszis doki mindent meg fog nézni a rutinvizsgálat során, hogy teljesen feltérképezhesse a nyuszid általános állapotát, és erről Téged is alaposan tájékoztatni fog.

Cikksorozatunk 2. részében megvizsgáljuk majd, mikor érdemes és mikor kötelező állatorvoshoz fordulni a nyusziddal, illetve hogyan zajlik és miért fontos az ivartalanítás. Tarts velünk legközelebb is!
Ha tetszett írásunk, iratkozz fel a cikkfigyelőre, így biztosan nem maradsz le a legújabb cikkeinkről sem

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: