9. A törpenyúl etetése, törpenyúl étrend – szénafajták, nyúltápok, nyúleledelek

A törpenyúl etetése, törpenyúl étrend

Egy törpenyúl etetése vajon egyszerű feladat? Hihetünk a meséknek és a könyveknek, valóban a répa a fő eledelük, vagy valami speciális nyúltápra lesz szükség? Mik a törpenyúl etetése körüli kérdések, mi az, amit soha ne adjunk és mivel kedveskedjünk ha a megfelelő törpenyúl étrendre törekszünk? Ezekre a kérdésekre adunk most választ!

A törpe- házi- és mezei nyulak, bár küllemükben és viselkedésükben eltérnek egymástól, alapvető működésükben hasonlóak. A különbség a pocakjukban van: míg egy mezei nyuszi ösztönösen tudja, mit ehet a természet kínálatából, házi rokonainak etetése már a gazdin múlik. Lássuk, miből is áll ideális esetben egy törpenyúl étrendje!

A nyuszik „motorja”

A nyuszik motorja a bélrendszerük, amely állandó mozgásban van, így biztosítva az állat szervezete számára a szükséges tápanyagok és vitaminforrások megfelelő felszívódását, az emésztés és a kiválasztás megfelelő működését.

Ahhoz, hogy ez a motor ne álljon le (hiszen komoly egészségügyi kockázatai lehetnek), elengedhetetlen, hogy a törpenyuszi előtt egész nap, korlátlan mennyiségben elérhető rostforrás legyen. Ez a törpenyúl étrend egyik alapszabálya. A nyuszik számára ez a fő rostforrás a széna, ami tulajdonképpen szárított vegyes fűféle. Nem összekeverendő a vastag szálú, sárgás szalmával, amely a gabonák szárított szára, és haszonállatok almozására használjuk!

A megfelelő széna hosszú, kissé zöldes-sárgás árnyalatú, vagy halványbarna, viszonylag puha szálakból áll, de mindenképpen keményebb, szárazabb, mint egy friss növény. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra: a folyamatos szénaellátmány biztosításával egyrészt a nyuszi megfelelő bélműködését támogatjuk, másrészt a szálak ropogtatása során a nyuszi természetes úton tudja koptatni folyamatosan növésben lévő fogait a sérülés legkisebb esélye nélkül.

A törpenyuszi étrend fontos eleme a széna
A friss roppanos széna a törpenyúl etetésének elengedhetetlen alapja

A törpenyúl étrend 70-75%-át kizárólag a jó minőségű, friss széna jelenti, amelyet jobb szeret a talajszintről elfogyasztani, így érdemes lapos tálcát használni a ketrecre szerelhető szénarács helyett. Minél több helyen fér hozzá a szénához, annál szívesebben, és többet fog ropogtatni. Bár léteznek különböző ízesítéssel megtoldott szénák ezeket a fiatal nyuszi számára, kezdésnek az első pár hónapban nem ajánljuk, mert ha rákattan a plusz ízt biztosító gyógynövényre vagy zöldségre, nehéz feladat lesz vele megetetni a natúr szénát. Olyan, mintha egy gyermeknek minden reggel gofrit adnál reggelire, majd egy hónap után elé tennéd a rántottát. Az ízesített szénákat használd inkább jutalomként, vagy előcsalogatáshoz, arra az esetre, ha elbújik, vagy megsértődik egy-egy orvosi kezelés, fésülés, karomvágás miatt. Az ízesített szénával ilyenkor könnyedén békejobbot nyújthatsz kedvencednek.

A lucernáról röviden

Számtalan nyuszigazdi számol be róla, hogy a lucernaszéna mennyivel jobban és lelkesebben fogy, mint a hagyományos szénák. Ez azonban nem minden esetben jelent jót, egy nyuszinak ugyanis csak fiatalkorában, nagyjából 3-5 hónapos koráig van szüksége a lucernában található magas kalcium-mennyiségre, amikor növésben van. Felnőtt korában már nem lesz szüksége plusz kalciumra, ez megterheli a kiválasztó szerveket, valamint le is rakódhat, komoly húgyúti- és veseproblémákat okozva kedvencünknek. A lucernát tehát 3-5 hónapos kor előtt is érdemes mértékkel adni, onnantól pedig fokozatosan csökkentve az adagot, teljesen elhagyni a nyuszi étkezéséből – a nyúltáp se tartalmazza, erre nagyon figyelj oda!

Milyen nyúltápot vegyél a tapsifülesnek?

A nyúltáp tipikusan az a termék, amiből roskadásig van a legtöbb állatkereskedés polcain, és amelyeket többnyire sajnos érdemes ott is hagyni, ahol vannak. A különböző magkeverékek, színes, karikás szemes tápok csupa olyan dolgot tartalmaznak, amelyeket jobb esetben a madaraknak lehet odaadni, a nyulak számára viszont megemészthetetlenek, vagy egyenesen károsak.

A kukorica, a burgonya és az egyéb, keményítőt tartalmazó növények kerülendők a törpenyúl etetése során. Az apró, olajos magvak nem csupán feldolgozhatatlanok, de akár el is akadhatnak a nyuszi bélrendszerében, ezzel komoly egészségügyi problémákat (bélleállás, puffadás), vagy akár a nyuszi halálát is okozhatják.

Bunny nature RABBITDREAM YOUNG 4KG nyúltáp
A tökéletes szerkezetű táp

A megfelelő törpenyúl táp első sorban pelletált formájú, de ebből sem mindegyik jó nyúltápnak! Nézd meg az összetételt is: sokuknak magas a lucerna- és kukoricatartalma, ami a fenti problémák mellett hizlal is. A nyúltáp rosttartalma akkor jó, ha olyan 20% körül mozog, a kalcium- és fehérjetartalma pedig legyen a lehető legalacsonyabb.

Melyik márkájú nyúltápot válaszd a törpenyúl etetéséhez?

A megfelelő törpenyúl tápok között a minimum a Versele-Laga Cuni COMPLETE termékcsaládja, amely a következőkből áll:

A következő szint a tápok tekintetében a Bunny Nature, amely már egy fokkal drágább ugyan a COMPLETE termékcsaládnál, beltartalmában, minőségében azonban jóval felette áll, sokkal inkább közel ahhoz, amire egy törpenyuszinak szüksége van. A Bunny Nature termékcsalád nem csupán a tápokban, de a különböző gyógynövénykeverékekben, valamint a szénák között is azt kínálja, ami a törpenyuszi számára a leginkább ideális. A Bunny Nature tápok termékcsaládja a következőképpen alakul:

  • Bunny Nature Rabbit Dream Young: A 6 hónaposnál fiatalabb törpenyuszik részére készült táp, minden olyasmit tartalmaz, amire egy fejlődésben lévő nyuszinak szüksége van.
  • Bunny Nature Rabbit Dream Basic: 6 hónapos kor után adható, teljesértékű, magas minőségű törpenyúl táp.
  • Bunny Nature Rabbit Dream Oral: Fogproblémás nyuszik számára kifejlesztett, teljes értékű nyúltáp, kisebb és hengeresebb pelletált szemekből áll, hogy ezzel megkönnyítse a mindennapi étkezést.
  • Bunny Nature Rabbit Dream Herbs: A Bunny Nature ezen tápja inkább a gazdik dolgát könnyíti meg: ha szeretnéd kedvenced étrendjét néha egy kis gyógynövénnyel feldobni, de nem tudod, miket és milyen mennyiségben érdemes otthon tartanod, csak vegyél egy zacskó Bunny Nature Herbs-t! Minden olyan gyógynövényt a megfelelő mennyiségben tartalmaz, amely hasznára válik a törpenyuszid emésztésének, kiválasztó szerveinek és vitaminellátásának. Érdemes akár az alap tápokkal (Young, Basic vagy Senior) keverve is adagolni.
  • Bunny Nature Rabbit Dream Special Edition: Egy különleges táp, amivel kedveskedhetsz a törpenyuszidnak: hozzáadott sütőtökkel nem csupán az illata lett nyuszit bolondító, de a csontoknak és a fogaknak is jót tesz!
  • Bunny Nature Rabbit Dream Winter Outdoor: Amennyiben kedvenced állandó kinti rezidenciában él, ezzel a táppal már ősztől elkezdhetsz segíteni neki, hogy felszedje a ridegtartáshoz szükséges pluszsúlyt, és megkapja azokat a vitaminokat és nyomelemeket, amikkel könnyedén bírja a hűvösebb napokat is.
  • Bunny Nature Rabbit Dream Senior: Idősebb nyuszik számára ideális táp, minden fontos összetevőt tartalmaz, amivel egészséges maradhat kedvenced akkor is, ha már teljesen őszbe fordult a bundája.  
  • Bunny Nature ProFit Balance: Stresszes helyzetekben felborulhat a nyuszik bélflórája is, így néha jól jön egy kis plusz. A Bunny Nature ProFit Balance segít a törpenyusziknak, hogy ilyenkor is megfelelően működjön a bélrendszerük, valamint abban is, hogy egy nehezebb időszak után könnyebben regenerálódjon. Legyen szó gyakori frontokkal tűzdelt időszakról, költözésről, állatorvosi kezelésről vagy műtét utáni lábadozásról, a ProFit Balance kiegészítő takarmány mindig segíteni fog.
  • Bunny Nature – Nature Shuttle Rabbit: Ha bármilyen tápváltás mellett döntenél ez egy remek termék. Egy csomag elfogyasztása segít a nyuszidnak a gondmentes váltásra.

A Bunny Nature termékcsalád természetesen nem csupán törpenyulaknak készült – házi nyuszik is bátran fogyaszthatják, csupán az adagolás lesz más. Elérhető már a Beaphar termékcsalád is, amely szintén a szuperprémium kategóriában verseny.

Valóban répát eszik a nyúl?

A törpenyúl etetése során felmerülhet a kérdés, hogy a mesékkel és mesekönyvekkel ellentétben a való életben a nyuszik igen kevés répát esznek. Persze, ha eléjük tennél egy tállal, valószínűleg elfogyna, ahogyan az alma, a banán és az eper is – ezek azonban mind nagyon magas fruktóz (gyümölcscukor) tartalommal bírnak, a nyuszik szervezete pedig igen apró. Míg mi, emberek gond nélkül megehetünk belőlük nagyobb mennyiséget is, a nyuszik szervezetének egy-egy apró szelet is bőven elég, néhány havonta. Ezeket használd inkább jutalomként, különleges esetekre.

A káposztát, és úgy általában a „k”-betűs zöldségeket mindenképp zárd ki a nyuszi étrendjéből, hiszen legtöbbjük puffadást vagy hasmenést okoz. A hagymafélék mindegyikétől zárd el teljesen, ugyanis ezek a legtöbb állatra, így a nyuszira is méregként hatnak – akár egyetlen falat is letális dózis lehet. Az emberi nassolnivalókat, édességeket és sós rágcsákat egyaránt rejtsd el, és semmiképp ne kínáld őt ilyesmivel! Ha kedveskedni szeretnél neki, vásárolj nyusziknak készült, kizárólag növényi tartalmú nyuszikekszet, vagy szerezz a piacon vegyszermentes, friss petrezselymet, kaprot!

Arról, hogy pontosan milyen gyógynövényeket, zöldségeket és gyümölcsöket kaphat egy nyuszi enni, és milyen mennyiségben, egy későbbi cikkünkben lesz szó. Reméljük, sikerült minden kérdésed megválaszolni, de ha mégsem, olvass bele korábbi cikkeinkbe, kövess minket a Facebookon és iratkozz fel a cikkfigyelőre, hogy értesülj majd az újabbakról!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: