23. Hörcsög hangok és viselkedés

Hörcsög hangok avagy hogyan értsük meg a hörcsögünket

A macska nyávog, a kutya ugat, de hogyan kommunikál egy hörcsög? A hörcsög hangokkal is kommunikál. Honnan tudhatod, mi tetszik kedvencednek, és mi az, amitől a hideg futkos a hátán, amitől fél? A HörcsögmentésEgyütt a Kisállatokért Alapítvány segítségével összeállítottunk neked egy gyorstalpalót a hörcsögök viselkedéséről.

Ismerős az érzés, amikor friss gazdiként állsz kedvenced felett és azt kívánod: bárcsak beszélni tudna? Bár elmondhatná, mit tart kényelmesnek, finomnak és mi az, amivel mellé lőttél! Bárcsak tudnád, mit akar neked mondani a testbeszédével, a furcsa kis hangokkal! Tarts velünk, és mi segítünk neked kiigazodni kedvenced viselkedésében!

Hörcsög hangok

Bár egy kiegyensúlyozott, jól tartott hörcsög ritkán hallatja a hangját, előfordulhatnak olyan esetek, amikor cincogó, csipogó, esetleg makogó vagy nyöszörgő hangot adnak ki. Ezek mindegyike egyfajta nemtetszést fejez ki: ilyen esetben érdemes alaposan megvizsgálni a hörcsög környezetét.

Előfordulhat, hogy éppen a takarítás után csipog, morog a hörcsögöd: amennyiben csak a szükséges részeket takarítottad ki (ahogyan egy korábbi cikkünkben említettük), biztosra veheted, hogy csupán zsörtölődésről van szó. Ellenőrizd le, hogy biztosan mindent ugyanoda tettél-e, ahol korábban volt, a megszokás ugyanis nagy úr az ilyen parányi állatoknál is. Hasonló, éles hangot adhatnak ki, ha magányra vágynak, mégis piszkálják, simogatják őket. Tartsd tiszteletben kedvenced privát terét, főként, ha újonnan érkezett az otthonodba. Finom falatokkal egyszerűen magadhoz csábíthatod, de fontos, hogy önszántából menjen ahelyett, hogy ráerőszakolnád a társaságodat. Az ijedt állat félelemből támadhat, ilyenkor pedig akaratlanul is nagy sérülést tudnak okozni – kiváltképp egy kisgyermek számára. Amennyiben visító, cincogó hangot ad ki kedvenced, ha benyúlsz a területére, lassan húzd vissza a kezed és hagyd magára egy kicsit, hadd legyen ideje megnyugodni.

A hörcsögök előszeretettel duzzognak, ehhez pedig megfázáshoz hasonló, tüsszögő hangot adnak ki. Ilyenkor érdemes megfigyelni az állatot, valóban nehezen veszi-e a levegőt. Amennyiben a tüsszögő hang 1-2 nap múlva is jelen van. érdemes felkeresni egy egzotikus végzettségű, hörcsögökhöz értő állatorvost, aki szakszerűen megvizsgálja majd.

A szeretetet, azt, hogy jól esik nekik a simogatás, a finom falat, általában halk, makogó vagy csicsergő hanggal fejezik ki. Egyes hörcsögök szívesebben „beszélgetnek” ilyenformán, míg mások csupán a testbeszédre hagyatkoznak. Ha olyan hörcsögöt választottál, aki nehezebben bízik meg új emberekben, vagy mentett hörcsögöt vittél haza, a kommunikáció visszafelé is remekül működik. Lágy, egyenletes, kedves hangon beszélgess vele, napjában többször, hogy hamarabb elnyerd a bizalmát, felkeltsd a kíváncsiságát. Ezek a lágy frekvenciák biztonságérzetet adnak, szeretetet sugároznak, amelyet minden állat egyformán érzékelni képes. 

Hörcsögök egymás közt

A hörcsögök magányos állatok, kolóniákba rendezve súlyos hatalmi harcokat folytathatnak le egymás között, éppen ezért, ha gazdiként több hörcsögöt is szeretnél tartani, fontos, hogy szeparálni tudd őket. A fizikai szeparáció ellenére azonban a hörcsögök szeretnek, sőt, szoktak is egymással kommunikálni. Azok a hörcsögök, akik régebb óta élnek a háztartásban, a porszívó előkerülésekor egyfajta vészjelzést adhatnak le társaiknak, hiszen már ismert „veszély” fenyegeti őket. Ugyanígy jelezhetnek társaiknak a megszokott vacsoraidő közeledtével, de képesek egymást megnyugtatni is. Ivaréréskor a különböző nemű hörcsögök apró csippanó hangokkal hívhatják párzani társaikat, azonos nemű állatok viszont nyugtalaníthatják egymást, ezért a kényes időszakokban érdemes nemek alapján különválasztani a hörcsögöket, és nagyobb távolságba helyezni őket egymástól.

hörcsög testbeszéd
Ennek a szíriai aranyhörcsögnek a testtartása betegségre utal

Hörcsög testbeszéd

A hörcsögök, a többi kisállathoz hasonlóan tünetrejtők, betegségeik azonban többnyire gyors lefolyásúak. Éppen ezért életbevágó, hogy kiválóan ismerd kedvenced testbeszédét, mert az lesz az első jele a fizikai rosszullétének.

Amennyiben azt tapasztalod, hogy hörcsögöd résnyire zárja a szemét (hunyorog), lelapítja a füleit, begörbíti a hátát és/vagy laposkúszásban közlekedik, biztos lehetsz benne, hogy fájdalmai vannak, így mielőbb keress fel egy hörcsögökre specializálódott állatorvost, aki megfelelően el tudja látni.

Ha úgy veszed észre, hogy apró kedvenced tágra nyílt szemekkel szuggerál, le sem veszi a tekintetét rólad, és esetleg még a mellső mancsait is összeteszi, biztos lehetsz benne, hogy a vacsoráját várja, vagy egy kis extra finomságot szeretne kapni. Ha figyelemre, több ingerre vágynak, gyakran rágják a terrárium vagy a ketrec széleit, rácsos ketrec esetén fel is mászhatnak a rácsra (ez azonban szörnyen balesetveszélyes!). Ha ilyesmi csak egyszer-egyszer fordul elő, akkor érdemes naponta egy picivel többet foglalkoznod vele, ha azonban rendszeres, gyakori és már-már idegesítő szokássá válik, az világos jele annak, hogy hörcsöglakás-felújításra van szükség. Ez általában nagyobb mozgásteret és több játékot, több ingert jelent.

Előfordulhat, hogy azon kapod a hörcsögödet, hogy kisebb-nagyobb tereptárgyakhoz dörgöli magát. Ez egy ösztönös cselekedet, ilyenkor az illatmirigyei segítségével megjelöli a területét, hogy még otthonosabbnak érezze. Ha azonban lefagy egy mozdulat közben, akár több percre is, biztos lehetsz benne, hogy valamitől megijedt. Ez lehet egy számára ismeretlen illat vagy hang, akár olyan is, amit emberi érzékszervekkel csak percekkel később észlelsz majd.

Hasonló lemerevedést tapasztalhatsz ivaros nőstény aranyhörcsögnél is, ha ivarzáskor simogatod. Az állat ilyenkor még a farkát is felemeli, jelezve, hogy párzásra készen áll. Amennyiben ilyesmit tapasztalsz, hagyd abba a simogatását és adj neki 20-30 percet, hogy megnyugodjanak a hormonjai, amelyeket a simogatásoddal megtévesztettél.

Hörcsög tisztálkodás
Tisztálkodási rituálé

Tisztálkodási rituálék

A hörcsögök tiszta állatok, naponta többször is mosakodnak, rendezgetik bundájukat, azonban azt kevesen tudják, hogy ezt egyfajta pótcselekvésként is végezhetik, ha bizonytalanok, ha nem tudják, mitévők legyenek. Ha azt veszed észre, hogy kedvenced többet tisztálkodik, mint amennyit mozgolódik az új otthonában, nézd át, hogy megfelelő természetességgel rendezted-e be az otthonát, esetleg lepd meg egy új, natúr papírhengerrel, amit kedvére lökdöshet és rágcsálhat – motiválhatod, ha még pár szál erős illatú gyógynövényt is elrejtesz benne.

A nyílt és élénk tekintet, az aktív éjszakai élet, a jó étvágy, valamint a csincsillahomokban történő önfeledt hempergés, ásás mind a kiegyensúlyozott, boldog hörcsögre vall. Ahhoz, hogy elérd és fenntartsd ezt az állapotot, olvasgass bátran korábbi cikkeinkből, és iratkozz fel a cikkfigyelőre, hogy újabb infókkal bővíthesd a tudásod!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: