15. Milyen is egy nyuszis nyaralás?

Milyen is egy nyuszis nyaralás

Itt a nyár, lazultak a szabályok, végre mehetünk nyaralni! Igen ám, de mi legyen a nyuszival? Mai cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan vidd nyaralni a törpenyuszidat!

Nyáron mindenki vágyik egy kicsit máshová, el a szürke hétköznapokról. Különösen igaz ez most, hogy a pandémia miatt erősen korlátozva voltunk hónapokig. De mi legyen a nyuszival, míg nyaralsz? Vidd magaddal!

A megfelelő szállás

A nyuszis nyaralás sarkalatos pontja a megfelelő, kisállatbarát szállás. Mindegy, hogy vízpartra, hegyekbe vagy erdős részekre mennél szívesen pihenni, mindenhol találhatsz nyuszibarát szállást, ha megfelelően keresel, és tájékoztatod a szállásadót. Ha nem saját lakókocsival mentek (ami, valljuk be, nagyban megkönnyítené a kérdést), azalábbi opciók közül választhattok:

Milyen is egy nyuszis nyaralás
A szállás árnyékos kertjében remekül érzik magukat. Fénykép: Bunnies That Lunch
  • Hotelek és panziók: Kevés kisállatbarát hotel van az országban, így picit rövidre szabja a lehetséges nyaralási helyszínek listáját, ha ez alapján keresel. De ha találtál egy helyet, ami nagyon szimpatikus, viszont elvileg nem állatbarát, érdemes telefonon vagy e-mailben megérdeklődni, hogy törpenyúl a megfelelő (ketreces) tartással vihető-e. A legtöbb szállásadóban fel sem merül, hogy valaki ketrecestül, nyúllal együtt nyaralna, és a kisállatmentes-övezettel csupán a kutyaszőrtől és -ürüléktől mentenék meg a hotelszobát. Ha azonban felvázolod, hogy a nyuszid ketrecben nyaralna, felügyelet nélkül nem lenne szabadon, illetve vállaljátok az esetleges károk megtérítését, engedékenyebbek szoktak lenni.
  • Apartmanok és nyaralók: Itt már nagyobb a kínálat, de a hotelekhez és panziókhoz hasonlóan az apartmant vagy nyaralót kiadó magányszemélyek is leggyakrabban kutyákra és macskákra gondolnak, amikor megjelölik a szálláshelyet nem kisállatbarát-ként. Ebben az esetben is megér egy kérdést a nyaraló, besorolástól függetlenül, ahogyan a hoteleknél is, hiszen magánemberekkel könnyebb kompromisszumot kötni, mint egy cég alkalmazottjával.
  • Kempingek: A kempingek szerelmeseinek nagy szerencséje van, hiszen a legtöbb kemping kisállatbarát. Azonban érdemes odafigyelni a nyaralás során arra, hogy a nyuszi nem érzi magát jól a nagy melegben, tehát klíma nélküli házba/sátorba ne zárd be, míg elmész fürdeni egyet a Balatonban. Ilyen esetben inkább hagyd otthon, és bízd egy barátodra, vagy vidd el panzióba!     

Orvosi felkészültség

Amikor szállást kerestek a nyuszis nyaraláshoz, érdemes előre felkészülni arra, hogy ha valami baj történne a nyuszival. A törpenyuszikat és házinyuszikat egyaránt egzotikus végzettségű állatorvosnak kell ellátnia minden esetben. Arról, hogy hogyan válaszd ki ezt az orvost, korábban már írtunk, ahogyan azt is átbeszéltük már, miért olyan fontos a megfelelő orvosi végzettség. Mielőtt nyaralni mentek, térképezd fel a közelben lévő, egzotikus végzettséggel rendelkező orvosok rendelőinek helyét, nyitvatartási idejüket, valamint keress megfelelő éjszakai ügyeletet is, ezeket pedig egy jegyzetben tartsd magadnál, ha szükség lenne rá.

Az oda-vissza út

Ha megvan a megfelelő szállás, fel kell készülnötök az odavezető útra. A műanyag tálcás ketreceket egyszerűen és helytakarékosan össze lehet csomagolni: a műanyag tálcába pakoljátok bele a nyúltápot, a szénát, pelletet, tálakat és itatókat, valamint minden egyebet, amire a nyuszinak szüksége lehet a nyaralás során (a nyuszipatika se maradjon otthon!). Erre mehet a ketrec rácsa összehajtva, illetve, ha van karám, azt is nyugodtan ráhajtogathatod. Ezek mellé pedig már csak a te bőröndöd hiányzik. A nyuszit egy nagyobb méretű (általában cicáknak szánt) hordozóban szállítsd, az utazáshoz tegyél alá kutyapelenkát, valamint legyen széna a hordozóban. Ha fel tudsz neki akasztani egy hűvös vízzel teli golyós itatót a hordozóra, az is szuper.

Kép erről DTR bunny Milyen is egy nyuszis nyaralas 2
Fontos, hogy a hordozóban is megkapjanak mindent. Fénykép: Majkut Gina

A nyuszit hordozóba csukva olyan helyre érdemes tenni a kocsiban, ahol nem tud elmozdulni. Ez lehet a hátsó ülés, ahol biztonsági övvel tudod rögzíteni a hordozót, de lehet akár a sofőrülés és a hátsó ülés közötti lábrész is, amin stabilan megáll a hordozó, és a két ülés közé ékelve nagyobb fékezés során sem tud elmozdulni. Ezzel biztosítod nyuszid biztonságát, akár balesetkor is.

A nagy melegben, a nyuszis nyaralás kezdetével, az utazás alatt is fontos a hűtés: kapcsolj klímát (ne közvetlenül az állat mellett!) vagy húzd le az ablakokat, hogy legyen légmozgás. Az is kiváló hűtést biztosít a nyuszinak, ha egy palack fagyasztott ásványvizet törölközőbe csavarva befektetsz mellé a hordozóba. Az út során 30-40 percenként állj meg, nézd meg, hogy, ha szükséges, vizes kézzel simogasd meg a fülét, ezzel tudsz segíteni neki a hűtésben. Ha nem tudtál neki golyós itatót felszerelni, ilyenkor kínáld meg egy kis vízzel is. Ha tankolni kell, vagy más okból megállsz valahol, azt lehetőleg árnyékban tedd, és csak lehúzott ablakokkal vagy bekapcsolt klímával, rövid időre hagyd magára a nyuszit a kocsiban, ugyanis 5 perc alatt megtriplázódhat a kocsi zárt terében a hőmérséklet.

Nyuszi lakhely a szálláson

Mindegy, milyen szállást vesztek igénybe a nyaraláshoz, azt ne felejtsd el, hogy vendégek vagytok. Beköltözéskor ügyelj rá, hogy minden kábelt és dekorációt elpakolj a nyuszi elől, valamint úgy rendezd el a ketrecet és a karámot, hogy ne tudjon kárt tenni sem falban, sem bútorban. Az ágyra ne engedd fel akkor sem, ha otthon megteheti. A nyaralás alatt és a végén pedig gondoskodj a nyuszi és a környezet megfelelő takarításáról ott is, ahol van takarító szolgálat.

Fontos megemlítenünk, hogy a nyuszis nyaralás nem azért van, hogy levidd magaddal pórázon vagy karámban a Balaton-partra vagy elvidd magaddal az étterembe, kirándulni vagy sétálni. Ez továbbra is nagyobb rizikó- és stresszfaktor, mint amennyit érdemes bevállalni, szükség pedig egyáltalán nincs rá.

Függetlenül attól, hogy éppen kirándulsz, pihensz vagy szórakozol, ha nyuszival nyaralsz, figyelj rá, hogy napi 6-8 óránál tovább ne legyen egyhuzamban felügyelet nélkül, ha pedig teheted, 1-3 óránként nézz rá nap közben, és lásd el, amikor felszaladsz a szálláshelyedre naptejért, telefontöltőért, könyvért, stb.

Ha úgy érzed, a nyuszival nyaralás túl sok energiádat elvonná, bízd szakszerű panzióra ellátását a nyaralásod alatt. Kíváncsi vagy, hogyan és hol találhatsz ilyen panziót és hogyan működik? A következő cikkünkben segítünk!

Szeretnél mindig naprakész lenni a legfrissebb tartalmakkal? Iratkozz fel a cikkfigyelőre, így értesítést kaphatsz a megjelenésekről.

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: