3. Mire figyelj oda törpenyúl vásárlásnál?

dtr bunny blog torpenyul vasarlas

Amikor először vásárolsz törpenyulat, nem csak azt érdemes megnézned, melyik a legenergikusabb, legcukibb nyuszi a kereskedésben/tenyészetben. Megmutatjuk, mikre érdemes odafigyelned, ha egészséges, boldog nyuszit szeretnél!

Felkészültél és eldöntötted, hogy a törpenyúl neked való háziállat?

Tudtad? A törpenyúl vásárlás nem csak játék és mese. Ahhoz, hogy valóban egészséges és boldog nyuszit vigyél haza – és sokáig ilyen is maradjon – sok apróságra oda kell figyelned. Akármilyen cukik és kedvesek is a babanyuszik, az egészségügyi állapotuk nagyban függ a gazdájuktól, akik jó esetben hozzáértő tenyésztők. Ebben azonban sajnos sosem lehetsz elég biztos. Ahhoz, hogy kiszűrd, kitől érdemes törpenyuszit vásárolnod, összeírtunk néhány sarkalatos pontot, amikre jó, ha odafigyelsz:

dtr bunny blog torpenyul vasarlas alapveto informacio
Az alapvető információk mindennél fontosabbak
1. Az alapvető információk törpenyúl vásárlásahoz

Amikor még csak kiválasztanál egy kisnyuszit magadnak, érthető, ha nem tudod, merre indulj. Talán megvan, hogy milyen színek tetszenek neked, hogy lógó vagy állófülű törpenyulat szeretnél inkább, esetleg fontos számodra, hogy tudd előre, milyen természete van. A megfelelő helyen bátran felteheted a törpenyúl vásárláshoz kapcsolodó kérdéseidet, elmondhatod, mire van szükséged, mit szeretnél, hiszen a tenyésztő partner lesz ebben. Ismeri az összes nyusziját, és tudni fogja, melyik apróság illik majd leginkább hozzád.

Ha éppen nincs olyan színű/fajtájú/habitusú nyuszi nála, tudni fogja, melyik szülőpárjától várható megfelelő kisnyuszi, vagy ha nem tervez velük almot a közeljövőben, gond nélkül ajánlani fogja egy tenyésztő társát, akinél megtalálhatod álmaid törpenyusziját.

Amikor sikerült kiválasztanod a kisnyuszit, kérj bátran képeket, videókat a fejlődéséről, személyes tapasztalatot a tenyésztőtől. Ha ebben partner a tenyésztő, egy hatalmas jó pont a helynek és nyugodtan ajánljuk törpenyúl vásárlására.

Amennyiben zárkózottan, szűkszavúan állnak hozzád, ha úgy érzed, zavarsz a kérdéseiddel, vagy figyelemre se méltatnak, esetleg minél hamarabb az adásvételre akarják terelni a témát, szólaljon meg a vészharang a fejedben: talán nem ez lesz a megfelelő hely a törpenyúl vásárlására!

dtr bunny blog torpenyul vasarlas facebook
Ha segítségre van szükséged…
2. Facebook, facebook mondd meg nékem…

A közösségi médiának és az online felületeknek hatalmas ereje van – használd is ki! Ha valaki tenyésztőnek mondja magát, de nem ismered, kutakodj bátran a törpenyúl vásárlása előtt! Törpenyuszis csoportokban, ismerősi körben kérdezz vagy keress rá az adott tenyészetre, nézd át a weboldalát, facebook és instagram profilját. Számos hasznos és fontos információt leszűrhetsz ezekből.

Ha valahol úgy érzed, nem megfelelőek a tartási körülmények (a képeken kopár földet látsz, széna alig van a nyuszik előtt, eldobált zöldségdarabok, magfélék viszont marokszámra), dobd ki azt a tenyészetet a lehetségesek listájáról. Aki a tartásukhoz nem ért, a nyuszikhoz sem fog.

Egy jó helyen minden nyuszi bundája tiszta, ápolt, fényes. A szemek, orrok, fülek tiszták, a nyuszik karmai nincsenek túlnőve. Rendezett, világos helyen, vaku nélkül készülnek a képek. Ezek már mind nagyszerű jelek, hogy jó helyen jársz törpenyúl vásárlásnál.

Sokat elárul a tenyésztőről az is, ha kézbe veszi, simogatja a frissen született babanyuszikat és az anyukát – ezzel ugyanis máris neked segít, hogy a választott törpenyuszid számára természetes és jó érzés legyen az emberi kéz érintése. Ez azt is mutatja, hogy szívvel-lélekkel szereti az állományát, gondoskodik róluk, és mindegyiküket házi kedvencként szereti, nem csupán bevételi forrást lát bennük.

További árulkodó jel lehet az alom tisztasága. Ha úgy látod több képen is, hogy sötét, több napos alom van a nyuszik alatt, érdemes feltenni a tenyésztőnek a kérdést: milyen gyakran takarítja a nyulait? Persze, mindenkivel előfordul, hogy megcsúszik a napi rutin, de aki ad magára, annál nem kerülnek ki rendezetlen állapotokról képek, hiszen nem természetes számára, és inkább azzal tölt időt, hogy tisztán tartsa a kedvenceit.

dtr bunny blog torpenyul vasarlas szerzodes
Mindig írjatok szerződést és legyen meg a származási lap is.
3. Hivatalos információ

Törpenyúl vásárlása előtt bizonyosodj meg róla, hogy a következők mindegyikét átadják majd neked!

-A származási lap egy olyan „papírdarab”, ami nélkül semmilyen körülmények között nem szabadna törpenyulat vásárolni. Ez a lap a biztosíték arra, hogy a tenyésztő tisztában van vele, melyik nősténye mikor ellik, mikor pihen. Arra, hogy nem mindenáron fedeztet, csupán a megfelelő szülőpárt rakja össze, akik genetikailag rendben lesznek egymással, és mellette a szaporodásuk tovább nemesíti a fajtát, vérvonalat. Sok esetben láthatsz a származási lapon külföldi nyulakat, vagy más tenyészet nyulait – ezekről mindig jusson eszedbe, hogy a tenyésztő számára elsősorban a fajta nemesítése, az egészséges nyulak világra hozása a fontos, ezért pedig sem időt, sem pénzt nem sajnálnak utazni.

Tudhatod, hogy a megfelelő helyen vagy, ha nincs akadálya egy személyes helyszíni szemlének. Természetesen a kórokozóktól és fertőzésektől mindenki óvja a nyulait, ezért a vírushelyzettől függően ez változhat, de akinek nincs takargatnivalója, az vagy személyesen viszi el hozzád a kiválasztott nyuszit, vagy lehetőséget biztosít a látogatásra. Az olyan kérések, hogy parkolóban / nagymamánál / ismerősnél tekintsd meg vagy vedd át a nyulat, mindig legyenek gyanúsak!

-A szerződés is fontos: egy kinyomtatott, két példányos szerződés minden adásvétel kötelező velejárója, ahogyan a NAV által elfogadott számla vagy blokk is. Emellett kapnod kell a kisnyuszi mellé egy oltási könyvet, amennyiben a tenyésztő intézte a törpenyúl első oltását. Jó, ha kapsz még egy listát az alapvető dolgokról, mint a törpenyúl táplálása, ellátása, illetve a sürgős orvosi ellátást igénylő tünetek listája. Ebben az útmutatóban jó, ha benne van, milyen oltásokat kell kapnia egy törpenyúlnak, valamint, hogy a különböző élősködők ellen milyen szerekkel védheted meg az új háziállatodat.

Mindemellett természetesen az egyik legfontosabb a személyes szimpátia is – ha megtaláljátok a közös hangot, ha úgy érzed, fesztelenül tudtok beszélgetni mind a könnyű- mind a nehéz kérdésekről, és úgy látod, megbízhatsz benne, akkor jó helyet választottál a törpenyúl vásárláshoz!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: