1. Vajon a törpenyúl nekem való háziállat?

A törpenyúl a megfelelő háziállat számomra

Te is gyakran nézegeted az interneten különböző cuki nyuszik képeit? Elgondolkoztál már rajta, milyen lenne egy kis nyuszi az otthonodban? Ahhoz, hogy jó állattartó légy, felelősen át kell ezt gondolnod, mielőtt belevágsz. Ebben szeretnénk most segíteni neked.

A sors számtalan alkalommal megkísérthet minket, hiszen már itthon is egyre népszerűbb a törpenyúl tartás. Tele az internet cuki nyuszik képeivel, és az állatkereskedésekben is számtalan törpenyúl várja új gazdáját. Mielőtt magadhoz vennél egy bolyhos tapsifülest, tedd fel magadnak a kérdést: „vajon a törpenyúl nekem való háziállat?” Mitől függ ez?

Készen állsz egy új lakótársra?

A törpenyúl, apró termete ellenére nem ketreclakó állat. Kifejezetten rosszul viseli a folyamatos bezártságot, ez számtalan egészségügyi problémához vezet idővel. Ha törpenyuszi kerül a házhoz, azzal egy új lakótársat kapsz, akinek szüksége lesz az otthonod egy elbarikádozott szegletére, de az lenne a legjobb, ha az egész lakásban szabadon mozoghatna.

Kompromisszumkész vagy?

A törpenyuszi a közhiedelemmel ellentétben rettentő okos kis állat, ennek ellenére, sokszor csinál butaságot. Ahhoz, hogy elegendő életteret biztosíts a nyuszidnak, kompromisszumokat kell majd kötnöd. Módosítanod kell majd egy kicsit a lakásodon, magasabbra tenned a szeretett növényeidet, és mindig elpakolnod magad után. Mindent.

A törpenyúl és a türelem
Az alázat és a türelem két fontos dolog, amely mindenképpen szükséges, hogy jó barátok legyetek.
Van benned alázat?

Az állattartásra alapjaiban, a nyúltartásra pedig kiemelten igaz, hogy alázat és türelem nélkül el van ásva az egész. A nyuszik érzékeny kis állatok, mind biológiailag, mind szellemileg. Szükséged lesz türelemre, amikor befogadod, amikor kapcsolatot építetek, amíg tanítod, amikor orvoshoz viszed, amikor gondozod, és amikor összeszoktatod a leendő párjával. Nagy esély van rá, hogy duzzogni fog, ha rászólsz, ha porszívózni mersz, ha elveszel tőle valamit, amit nem szabadna megrágnia, vagy csak hamarabb a helyére küldöd, mint ő azt eltervezte.

Mindemellett, mivel a háziállatként történő nyúltartás még gyerekcipőben jár kis hazánkban, folyamatosan kell majd tanulnod róla. Ez nem lesz egyszerű, hiszen a neten sok ellentmondásos információt fogsz találni! Meg kell válogatnod, melyik orvoshoz viszed, mert nem minden állatorvos ért a nyuszikhoz, és meg kell tanulnod őt helyesen táplálni, helyesen szeretni. Természetesen ebben segítségedre lesz mind a webshop, mind a blog, ezt garantáljuk!

Képes vagy feltételek nélkül szeretni?

A nyuszik, akár csak az emberek, mind más-más személyiséggel bírnak. Vannak elképesztően bújós, igazán szeretetéhes törpenyulak, vannak kissé antiszociális, de néha közös filmezésre kapható kisnyuszik, és akadnak olyanok is, akiket kiváltság megsimogatni, szeretgetni. Egyvalami azonban közös minden típusú nyusziban: szeretetet adni önzetlenül, amit ők rengeteget tudnak. Ezért pedig mindent meg fogsz bocsátani nekik.

A törpenyúl társas állat
A törpenyúl társas állat. Elviseled ha nem Te leszel neki az egyetlen?
Nem Te leszel a mindene. El tudod fogadni?

Tény, hogy a törpenyulak képesek felettébb embercentrikusak lenni, ragaszkodóak a gazdájuk iránt, azonban az is köztudott, hogy a törpenyúl társas állat, aki a fajtársával érzi magát igazán boldognak. Ahhoz, hogy a kedvencedet igazán, földöntúlian boldognak lásd, előfordulhat, hogy le kell mondanod az egódról, és az ő érdekeit szem előtt tartanod. Vedd figyelembe hát, hogy ha törpenyuszit szeretnél, akkor valójában – idővel – kettőnek kell majd helyet szorítanod a szívedben és az életedben.

Figyelmes vagy?

Ahogyan azt korábban már említettük, a törpenyuszi egy érzékeny állat. Mindemellett ösztönösen tünetrejtők, így neked, a gazdájának kell felismerned, ha baj van. Léteznek intő jelek, amelyek segítenek felismerni, mikor kell orvoshoz szaladni, ezeket meg kell tanulnod időben felismerni. Minél régebb óta éltek együtt, és minél többet olvasol róluk, ez annál könnyebben fog menni. Ez tehát egy tanulható folyamat, amiben aktívan részt kell venned, ha törpenyuszit szeretnél háziállatnak.

Válogatósnak kell lenned

A törpenyuszik életében az egyik legfontosabb tényező egy hozzáértő (egzotikus végzettségű, nyúlra specializálódott) orvos, aki tisztában van a belső működésével, az igényeivel, valamint az adható gyógyszerekkel és azok adagolásával. Emellett igazán fontos az is, hogy jól válogasd meg, milyen tápot adsz neki, és mikkel egészíted azt ki. Később ezekre még külön cikkekben kitérünk, ne aggódj!

Ha ezeket magadra nézve igaznak találod, vagy képesnek látod magad a betartásukra, akkor egy törpenyuszi remek házikedvenc, lakótárs lesz számodra a következő 10-12 évben. Felkészültél? Ha igen, mi mindenben a segítségedre leszünk!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: