24. Patkány fajták

Patkány fajták

Kíváncsi vagy, miben különbözik egymástól a vándorpatkány, és annak háziasított, kedvencként tartott leszármazottja? Érdekel, mennyi különböző patkányfajtát tartunk számon, és mi alapján kategorizálhatjuk őket? Tarts velünk, a következő cikksorozatunkból mindent megtudhatsz, amit a patkányokkal kapcsolatban tudni érdemes!

Számos tévhit egybemossa a vadon élő, kártékony – és sokszor agresszív – patkányfajtákat a házi kedvencként tartott patkányokkal, holott a háziasított patkány fajta létrehozásának célja a patkányok jó tulajdonságainak ötvözése volt annak érdekében, hogy egy izgalmas, értelmes és kötődő házi kedvencet kapjunk. Lássuk hát, milyen patkányfajták léteznek, és miért olyan jó velük együtt élni!

Patkány fajták - vándorpatkány
Vadon élő vándorpatkány

Vadon élő patkány fajták

Szó szerint véve a fajta fogalmát, mindössze három patkányfajtát különböztetünk meg hazánkban. A vándorpatkányok mostanra az egész világon elterjedtek, lakóhelyül leggyakrabban csatornákat, pincéket, istállókat és ólakat választanak maguknak, irtásukra törvény kötelez, oly mértékben szapora és kártékony állatok. A házi patkányok méretben és színben is elütnek vándorpatkány társaiktól, búvóhelyül szívesebben választanak magtárakat, éléskamrákat, meleg helyeket. Ahol vándorpatkány előfordul, ott ritkán marad meg a házi patkány, ugyanis territoriális állatok révén nem tűrik meg egymást azonos területen.

A patkány háziasításának története

A 19. században kiválóan fizető szakma volt a patkányfogóké, azonban egy idő után megcsappanni látszott a populáció. Annak érdekében, hogy busás fizetségüket megtarthassák, egyes patkányfogók titkon tenyésztésbe kezdtek. Közülük a legismertebb Black Jack, Viktória királynő leghíresebb patkányfogója volt, aki a patkánytenyésztés során felfigyelt az állatok különböző színváltozataira, valamint szerethető tulajdonságaira is. Rájött, mennyire intelligens állatok, ahogyan azt is megtapasztalta, mennyire képesek kötődni gazdájukhoz, ha az megadja nekik a kellő figyelmet és törődést. Neki köszönhette Viktória királynő és sok más úrhölgy az új, egzotikus kedvencét, akiket akkoriban mókusketrecekben tartottak.

Patkány fajták - háziasítás
Házi patkány

Háziasított patkányok színváltozatai

Kedvelt házikedvencünket, a háziasított patkány fajtákat színgenetika alapján osztjuk különböző csoportokba. A patkányok alapvetően két színt örökítenek: agouti (vadas), valamint black (fekete) színt, ezeket pedig további mutációk világosítják, formázzák.

Agouti alapú színváltozatok:

Az agouti (vadas) szőrzetű patkányokat sávozott szőrszálaikról ismerhetjük fel legkönnyebben, valamint szembetűnő jellemzőjük, hogy az aljszőrzetük és a fedőszőrük színe eltér. Ettől a két tulajdonságtól lesz a vadas szín olyan kusza, foltos hatású. Egyúttal a patkányok természetes színe is ez a melegbarna, fekete végekkel tűzdelt fedőszőr, amin itt-ott átüt az ezüstös aljszőrzet.

 • Cinnamon (fahéj): A természetes színvilágnál sárgásabb, világosabb barna fedőszőrök, ezüstös aljszőrrel, természetes, melegbarna szempárral.
 • Amber (borostyán): Vörösbe hajló, világosbarna, már-már sárga fedőszőr, akárcsak egyes aranyhörcsögök esetében, az aljszőr ezüstös, fehér, szemeik azonban pirosok.
 • Fawn (topáz): Természetes, melegbarna szempár, sötétvörös, vörösesbarna fedőszőr jellemzi őket.
 • Blue agouti (kék vadas): Fedőszőrükben szürke és barna szőrszálak keverednek, végük különböző mértékben fekete, aljszőrük ezüstfehér, szemük sötét.
Patkány fajták - Agouti rat
Agouti patkány

Black (fekete) alapú színváltozatok:

Az agouti színváltozatokkal ellentétben a fekete alapú színváltozatok esetében a patkány szőre mindenhol egységes, egyszínű, az aljszőr és a fedőszőr is egyforma, valamint a szálak is homogének.

 • Black (fekete): A patkány bundája mindenütt koromfekete, fénylő, a farka szintén sötétebb, szemei barnák.
 • Chocolate (csokoládé): Mély, sötét barna bunda és szemek, akár csak a folyékony tejcsokoládé.
 • Mink (nyérc): A cinnamon színváltozathoz hasonló árnyalat, világos mogyoróbarna, azonban egységes szőrszálak jellemzik, fekete végek nélkül.
 • Champagne (pezsgő): Törtfehér, halvány vajszínű bunda és piros szemek jellemzik.
 • Beige (bézs): A champagne színváltozatnál egy fokkal élénkebb, teltebb krémszín, szintén piros szemekkel.
 • Russian blue (orosz kék): Ónszürke bunda, sötét szemekkel.
 • Englisgh blue (angol kék): Világos ezüstszürke, hasonló a házi egér színéhez. Sokan tévesen ezüstnek hívják, azonban a silver egy sokkal világosabb színre vonatkozik, amely patkányoknál ritkán fordul elő.
 • Albínó: Hófehér bunda, valamint élénkpiros szemek jellemzik.
Patkány fajták - black rat
Fekete patkány

Az alapvető színeken túl a háziasított patkány fajtáknak számos mutálódott színváltozata van még, melyek érdekes, egységes mintákat alkotnak. Az évek során különböző szőrtípusok is megjelentek, ezekről azonban egy külön cikkben adunk majd számot. Tarts velünk legközelebb is! Ha nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel a cikkfigyelőre!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: