26. Patkány kézhez szoktatása

Patkány kézhez szoktatása

Patkányt szeretnél tartani, de előtte utánajárnál, hogyan csináld jól? Esetleg meglévő patkányodhoz keresel profi tippeket? Tarts velünk és tudj meg mindent, amit a patkány tartásról tudni kell!

Folytatva múlt heti cikkünket, ma kivesézzük, hogyan is nyerheted el patkányod bizalmát, avagy mi a kézhez szoktatás titka? A patkányok kíváncsi, nagy mozgásigényű állatok, akik szorosan képesek kötődni a gazdájukhoz, azonban bizalom nélkül köszönik szépen, maradnak inkább a ketrecben.

A ketrec, mint menedék

A lakásban tartott patkányok számára a biztos óvóhely, a legfőbb bunker a ketrec, illetve az abban elhelyezett házikók, függőágyak/sátrak. Szükségük van azonban arra is, hogy ezeken túl felfedezzék a mikrokörnyezetüket, új ingerek, szagok érjék őket – ehhez pedig az elengedhetetlen első lépés a patkányok kézhez szoktatása.

Miért olyan fontos a patkány kézhez szoktatása?

A patkányok társállatok, akik igénylik az emberi társaságot, a változatosságot, és hamar képesek kötődni. Magas mozgásigényük kielégítéséhez muszáj, hogy naponta 1-2 órát a ketrecen kívül, szabadon szaladgálva is eltölthessenek, amihez elengedhetetlen a kézbe vételük. Mindezek mellett a legsúlyosabb oka a patkány kézhez szoktatásának az állatorvosi látogatás, amelyre 3-6 havonta az egészséges állat esetében is szükség van. Ilyen és ehhez hasonló stresszhelyzetekben kiemelten fontos a gazdi és a patkány közötti bizalom, ugyanis az idegen dolgoktól való félelem ölni is képes.

Patkány kézhez szoktatása
A patkányok szeretik a hasukat, ezt nem baj ha kihasználjuk.

Hogyan kezdj neki?

Amikor a patkányod először megérkezik, óvatosan helyezd el őt az új lakrészében, lehetőleg anélkül, hogy hozzáérnél. Ha mégis muszáj megérintened, húzz fel egy sütőkesztyűt, és óvatosan nyúlj alá, így emeld ki, anélkül, hogy kergetnéd. Amennyiben lehetőséged van rá, hagyd, hogy saját maga vándoroljon át az első hordozóból a végleges otthonába. Ezek után 1-3 napot adj neki, míg megszokja az új környezetét, a zajokat, a szagokat, valamint kijelölje a wc-t.

Az élelem felkínálása mindig jó kezdet, a patkányokra pedig különösen igaz, hogy imádják a hasukat. Sajtos vagy kukacos jutalomfalattal érdemes először próbálkozni, ezeknek elég erős illata van ahhoz, hogy a legfélénkebb patkányt is előcsalogassák búvóhelyéről. Az első néhány alkalommal csak hagyd, hogy óvatosan kiemelje a kezedből, majd tedd a felfordított tenyeredre, és úgy kínáld fel neki a finom falatot, hogy muszáj legyen hozzád érnie. Fontos momentum, ha akár csak két lábbal is, de rámászik a tenyeredre – ilyenkor kifejezetten nyugodtnak kell maradnod, és biztosítani számára a visszakozás lehetőségét. Kerüld tehát a patkány megfogását, a kezed összezárását, valamint a hirtelen mozdulatokat is. Ha ezt a pár mozdulatot a mindennapi rutin részévé teszed, a patkányod tudni fogja, hogy az érkezésed számára veszélytelen, sőt egyenesen ízletes, így egy idő után magától elő fog jönni, és várni fog téged.

Ha már elérted a bizalmát, és a ketrecben futkosva vár téged, akkor is lassan közelíts hozzá, és hagyd, hogy megszaglásszon. A patkányok rémesen látnak nappali fénynél, sokkal inkább a szaglásukra, valamint a tapintásukra hagyatkoznak, éppen ezért mindig moss kezed, ha valamilyen ételhez nyúltál, máskülönben könnyen gyarapodhatsz pár apró fognyommal. Hasonlóan eledelnek nézhetik az ujjadat akkor is, ha a rácsok között nyúlsz be, így inkább azt javasoljuk, a ketrec ajtaján dugd be a kezed, először lazán ökölbe hajtva, majd, amikor mindannyian megszaglásztak, lassan nyisd ki a tenyered és várd meg, míg maguktól belemásznak.

Kerüld a…

…hangos zenét, éles zajokat, erős illatokat, amikor a patkány kézhez szoktatásával próbálkozol, ezek ugyanis stresszelhetik az állatot. Mindig szemből vagy oldalról, lassú, de határozott mozdulattal közelíts a patkányod felé, hogy lássa, mire készülsz. A magasból lecsapva, szorosan megmarkolva még azt hiheti, ragadozó madár kapta el, ilyenkor pedig bármi áron, de menekülni fog – akaratlanul is sérülést okozva neked.

Patkány kézhez szoktatása
Szeretik a puha textileket.

Csináld inkább így!

Bár sok mesében és filmben a patkányok szeretnek az ember vállán utazni, ez igen kevés patkányra igaz. A való életben jobban szeretik a puha, egyenetlen, ám alacsony talajt, mint például egy hosszú szálú szőnyeg, vagy egy puha plédekkel letakart kanapé, vagy egy vastag pulóver. A textilek redői között nagyon szeretnek matatni, illetve ezekbe kapaszkodva előfordulhat az is, hogy átmásznak rád. A kezeden végig sétálva meg fog szagolni minden pontot, ahol erősebb a tested illata: a könyökhajlatodat, a nyakadat, a füled mögötti érzékeny részt. Ezt a kis ismerkedést nyugodt légzéssel tűrd, máskülönben a frászt hozod kedvencedre, és a törékeny bizalmát is megtépázhatod, ha ilyenkor a mocorgásoddal kibillented az egyensúlyából.

Előfordulhat, hogy a szabad foglalkozás vagy a kézhez szoktatás során patkányod apró vizeletcseppeket csurgat a kezedre vagy a ruhádra. Ebben az esetben óvatosan helyezd biztonságba és járj örömtáncot, ugyanis tiszteletbeli patkány-családtag lettél: a bizalmába fogadott, sajátjaként jelölt meg.

Maradj velünk, hiszen számos érdekes témát tartogatunk még számodra a patkány tartás alapjairól, szépségeiről és felelősségéről. Iratkozz fel cikkfigyelőnkre, hogy azonnal értesülhess a következő cikkünk megjelenéséről!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: