29. A patkányok legnagyobb ellensége – A hipofízisről gazdinyelven

A patkányok legnagyobb ellensége - A hipofízisről gazdinyelven

Mi az a hipofízis és miben nehezíti meg a patkányok (valamint a gazdik) életét? Miről ismerhető fel, hogyan kell kezelni és mik a lehetséges végkifejletek? Összefoglalónkból minden kérdésedre választ kaphatsz a hipofízissel kapcsolatban.

A hipofízis tumor tulajdonképpen az agyalapi mirigy abnormális növekedése. Az agyalapi mirigy felelős az adott állat hormonellátásáért, azonban legfőképpen a méretének növekedése jelent veszélyt a patkány további életére.

Hol helyezkedik el az agyalapi mirigy?

Az agyalapi mirigy az agykoponyában helyezkedik el, normál esetben gombostűnyi méretű helyet elfoglalva, nagy méretű agyállománnyal körülvéve. Laikus gazdiként a legegyszerűbben egy főtt tojáshoz hasonlítható a felépítése: az agyalapi mirigy a sárgája, a körülötte lévő fehérje pedig az agyállomány teljes egésze. A hipofízis tumor a növekedése során egyre inkább csökkenti az agyállományt, ezzel súlyos és sokszor visszafordíthatatlan károkat okozva a patkány idegrendszerének, szervi- és immunműködésének. Minél korábbi fázisban sikerül diagnosztizálni az agyalapi mirigy növekedését, annál sikeresebb a folyamat jelentős mértékű lassítása, hogy a patkány minél hosszabb, teljes életet élhessen.

Hogyan ismerhető fel a hipofízis daganat?

Előző cikkünkben említettük, hogy néhány dolgot heti rendszerességgel érdemes megvizsgálni a patkányokon, hiszen zsákmányállat révén az utolsó pillanatig rejtegetik betegségük tüneteit. Ezzel a rutinszerű ellenőrzéssel, akár egészségnapló vezetésével (melyben azonnal szembetűnik, ha az állat drasztikusan fogyni kezdett pl.) hamar elcsíphetjük a hipofízis daganat jelenlétét.

Tünetek, amelyek önmagukban, de változatos csoportokban is aggodalomra adhatnak okot. Első körben a hormonális zavarok lesznek láthatók:

 • Kopaszodó, foltokban szőrhiányos bőr,
 • Fogyás (rövid időn belül az állat testsúlyának 8-10%-a vész el)
 • Túlzott vízfogyasztás,
 • Túlzott kiválasztás (túl híg és gyakori vizeletürítés),
 • Kiszáradás,
 • Lassú, fokozatos legyengülés

Majd belépnek a képbe a fizikális és idegrendszeri tünetek (akár hormonálissal kombinálva is):

 • Botladozó, bizonytalan vagy éppen széles terpeszben megtámasztott járás,
 • Ökölbe szorított mancsok, egyéb izommerevség,
 • Mellső lábakkal való fogásvesztés (ez idővel átterjedhet a hátsó lábakra is),
 • Étkezési nehézségek,
 • Viselkedésbeli extrém változások (túl agresszívvá, vagy túl kedvessé válik az állat)
 • A szemhéjak aszimmetrikus tartása,
 • Az egyik szem dülledtebb a másiknál,
 • Az egyik pupilla tágabb, esetleg vérzés megjelenése a szem mögött (a szem tünetei a legnehezebben észrevehetők)
 • Fej oldalra tartása, körözése, fej biccentése, körkörös mozgás, görcsök, vízfej megjelenése mind arra utalhatnak, hogy a tumor már az idegrendszert nyomja,
 • Fej felnyomása (ketrecben lévő tárgyakhoz), ütögetése a koponyaűri nyomás enyhítésére egészséges állatok esetében, ha a fejüket a simogató kézhez nyomják, az egy figyelmeztető jelzés, nem szabad összekeverni a kettőt!

A hipofízis daganat előfordulása, kezelése

A hipofízis daganatok gyakran jóindulatú adenomák, tehát lassan növő daganatok. Ennek ellenére minden esetben sürgős és azonnali kezelést igényelnek, enélkül ugyanis olyan mértékűre nőnek, hogy teljes mértékben elnyomják a szomszédos agyszöveteket. A hipofízis daganat leggyakrabban a nőstény patkányoknál fordul elő, 13-24 hónapos korban. Hímeknél ugyan ritkábban diagnosztizált betegség, azonban sajnos náluk is előfordulhat. 

A hipofízis daganat kiváltó okai összetettek, a tenyésztéstörténet, a genetika, az elkapott fertőzések, sérülések mind-mind közre játszhatnak, amelyek felett kevés hatalmunk van. Gazdiként viszont két fontos tényezőre odafigyelhetsz, sőt, oda is kell figyelned, ez pedig az egészségtelen túlsúly, valamint a túlzott fehérjebevitel. Ez a két tényező ugyanis szintén hozzájárul az agyalapi mirigy megnagyobbodásához.

Fontos, hogy az első tünet(ek) észlelésénél azonnal fordulj patkányokhoz értő, egzotikus végzettségű állatorvoshoz, aki a megfelelő antibiotikum mellett fájdalomcsillapítóval, valamint Galastop-pal (mindent a patkány súlya szerint meghatározott mennyiségben) fog kezelni és neked is megmutat mindent, amit tudnod kell az ellátásról.

Úgy érzed, szívesen tanulnál még a patkányokról? Következő témánk sokkal vidámabb lesz – iratkozz fel cikkfigyelőnkre, hogy elsőként értesülhess az újabb blogcikkekről!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: