29. A patkányok legnagyobb ellensége – A hipofízisről gazdinyelven

A patkányok legnagyobb ellensége - A hipofízisről gazdinyelven

Mi az a hipofízis és miben nehezíti meg a patkányok (valamint a gazdik) életét? Miről ismerhető fel, hogyan kell kezelni és mik a lehetséges végkifejletek? Összefoglalónkból minden kérdésedre választ kaphatsz a hipofízissel kapcsolatban.

A hipofízis tumor tulajdonképpen az agyalapi mirigy abnormális növekedése. Az agyalapi mirigy felelős az adott állat hormonellátásáért, azonban legfőképpen a méretének növekedése jelent veszélyt a patkány további életére.

Hol helyezkedik el az agyalapi mirigy?

Az agyalapi mirigy az agykoponyában helyezkedik el, normál esetben gombostűnyi méretű helyet elfoglalva, nagy méretű agyállománnyal körülvéve. Laikus gazdiként a legegyszerűbben egy főtt tojáshoz hasonlítható a felépítése: az agyalapi mirigy a sárgája, a körülötte lévő fehérje pedig az agyállomány teljes egésze. A hipofízis tumor a növekedése során egyre inkább csökkenti az agyállományt, ezzel súlyos és sokszor visszafordíthatatlan károkat okozva a patkány idegrendszerének, szervi- és immunműködésének. Minél korábbi fázisban sikerül diagnosztizálni az agyalapi mirigy növekedését, annál sikeresebb a folyamat jelentős mértékű lassítása, hogy a patkány minél hosszabb, teljes életet élhessen.

Hogyan ismerhető fel a hipofízis daganat?

Előző cikkünkben említettük, hogy néhány dolgot heti rendszerességgel érdemes megvizsgálni a patkányokon, hiszen zsákmányállat révén az utolsó pillanatig rejtegetik betegségük tüneteit. Ezzel a rutinszerű ellenőrzéssel, akár egészségnapló vezetésével (melyben azonnal szembetűnik, ha az állat drasztikusan fogyni kezdett pl.) hamar elcsíphetjük a hipofízis daganat jelenlétét.

Tünetek, amelyek önmagukban, de változatos csoportokban is aggodalomra adhatnak okot. Első körben a hormonális zavarok lesznek láthatók:

 • Kopaszodó, foltokban szőrhiányos bőr,
 • Fogyás (rövid időn belül az állat testsúlyának 8-10%-a vész el)
 • Túlzott vízfogyasztás,
 • Túlzott kiválasztás (túl híg és gyakori vizeletürítés),
 • Kiszáradás,
 • Lassú, fokozatos legyengülés

Majd belépnek a képbe a fizikális és idegrendszeri tünetek (akár hormonálissal kombinálva is):

 • Botladozó, bizonytalan vagy éppen széles terpeszben megtámasztott járás,
 • Ökölbe szorított mancsok, egyéb izommerevség,
 • Mellső lábakkal való fogásvesztés (ez idővel átterjedhet a hátsó lábakra is),
 • Étkezési nehézségek,
 • Viselkedésbeli extrém változások (túl agresszívvá, vagy túl kedvessé válik az állat)
 • A szemhéjak aszimmetrikus tartása,
 • Az egyik szem dülledtebb a másiknál,
 • Az egyik pupilla tágabb, esetleg vérzés megjelenése a szem mögött (a szem tünetei a legnehezebben észrevehetők)
 • Fej oldalra tartása, körözése, fej biccentése, körkörös mozgás, görcsök, vízfej megjelenése mind arra utalhatnak, hogy a tumor már az idegrendszert nyomja,
 • Fej felnyomása (ketrecben lévő tárgyakhoz), ütögetése a koponyaűri nyomás enyhítésére egészséges állatok esetében, ha a fejüket a simogató kézhez nyomják, az egy figyelmeztető jelzés, nem szabad összekeverni a kettőt!

A hipofízis daganat előfordulása, kezelése

A hipofízis daganatok gyakran jóindulatú adenomák, tehát lassan növő daganatok. Ennek ellenére minden esetben sürgős és azonnali kezelést igényelnek, enélkül ugyanis olyan mértékűre nőnek, hogy teljes mértékben elnyomják a szomszédos agyszöveteket. A hipofízis daganat leggyakrabban a nőstény patkányoknál fordul elő, 13-24 hónapos korban. Hímeknél ugyan ritkábban diagnosztizált betegség, azonban sajnos náluk is előfordulhat. 

A hipofízis daganat kiváltó okai összetettek, a tenyésztéstörténet, a genetika, az elkapott fertőzések, sérülések mind-mind közre játszhatnak, amelyek felett kevés hatalmunk van. Gazdiként viszont két fontos tényezőre odafigyelhetsz, sőt, oda is kell figyelned, ez pedig az egészségtelen túlsúly, valamint a túlzott fehérjebevitel. Ez a két tényező ugyanis szintén hozzájárul az agyalapi mirigy megnagyobbodásához.

Fontos, hogy az első tünet(ek) észlelésénél azonnal fordulj patkányokhoz értő, egzotikus végzettségű állatorvoshoz, aki a megfelelő antibiotikum mellett fájdalomcsillapítóval, valamint Galastop-pal (mindent a patkány súlya szerint meghatározott mennyiségben) fog kezelni és neked is megmutat mindent, amit tudnod kell az ellátásról.

Úgy érzed, szívesen tanulnál még a patkányokról? Következő témánk sokkal vidámabb lesz – iratkozz fel cikkfigyelőnkre, hogy elsőként értesülhess az újabb blogcikkekről!

Hasonló bejegyzések:

Érdekelnek cikkeink?

Akkor nincs más dolgod mint feliratkozni és minden új megjelenésről emailben értesítünk.

Legújabbak: