28. Patkány betegségek és kezelésük

Patkány betegségek és kezelésük

Az olyan érzékeny élőlények esetében, mint a patkányok, sűrűbben felmerülhet a kérdés: vajon ezzel most rohanni kell a dokihoz, vagy teljesen normális? Mikor aggódjunk, és mi az, amit otthon is lehet kezelni? Segítünk a legtöbbször előforduló patkány betegségek felismerésében és kezelésében!

Tekintve, hogy zsákmányállatokról van szó, fontos figyelembe vennünk, hogy a patkányok az utolsó pillanatig rejtegetik betegségeiket, csupán néhány intő testbeszéd utalhat arra, hogy valami nem stimmel – ezekre azonban ki kell éleznünk a figyelmünket, ha időben el akarjuk csípni a patkány betegséget. Vannak a sürgős esetek mellett azonban olyan, elsőre hatalmasnak tűnő problémák is, melyről hamar kiderülhet, hogy otthoni kezeléssel hamar megszüntethetők. Mikor mi a teendő? Nézzünk utána közösen!

Patkány betegségek és kezelésük
Hetente nézzük át patkányunkat

Hetente ellenőrizendő

A patkányok, csak úgy, mint a hörcsögök és a törpenyuszik, első sorban a súlyuk drasztikus csökkenésével üzennek a gazdinak, ha valami nem stimmel az egészségükkel. Hetente egy nap tehát érdemes megmérni a patkányokat is. Néhány gramm eltérés teljesen normális lehet, hiszen a frontok, a napi aktivitás, valamint a csapat kohéziója mind befolyásolhatják az étvágy mértékét, azonban, ha az állat a legutóbbi mérés óta elvesztette súlyának 10%-át, már érdemes gyanakodni valami komolyabb problémára. Szintén heti szinten ellenőrizni érdemes a füleket: göbök, gumók, genny jelenléte azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ha „csak” furcsa szagot áraszt a fül, már érdemes megfelelő, egzotikus végzettségű állatorvossal konzultálni, ez ugyanis a fülgyulladás első jele is lehet. A szemek mindig legyenek tiszták, csillogóak, a túlzott dülledés (nem összekeverendő a folyamatos szemdüllesztéssel, gülüzéssel, amellyel az örömüket fejezik ki!), a szem deformitása már aggodalomra ad okot. A patkányok légzése is rengeteg légúti betegséget előre jelez, amikor az állaton még semmilyen tünet nem jelenik meg. A szörcsögő, huhogó, nehéz légzés, a nem múló tüsszögés mind ilyen előjel.

Ha ezekhez étvágytalanság, levertség, felborzolt hátszőr és/vagy púpozott testtartás társul, biztos lehetsz benne, hogy mielőbb orvosi ellátásra lesz szüksége kedvencednek.

Apró balesetek

Korábbi cikkünkben említettük már, hogy a patkányok társas állatok, minimum 2-3 fős, de inkább nagyobb kolóniákban érzik jól magukat. A legideálisabb, ha egy ivartalan fiút és több ivartalan nőstényt tartasz együtt, azonban a tökéletesnek tűnő felállásokban is előfordulhatnak kisebb-nagyobb csetepaték (hát még az azonos nemű csapatokban!). Éppen ezért heti rendszerességgel, de inkább heti 2 alkalommal érdemes ellenőrizni az arcokat, mancsokat és farkincákat, ezeken ugyanis megjelenhetnek vágások, karmolások, harapások, melyeket jó esetben elegendő betadin oldatos vattával áttörölni, néha azonban elengedhetetlen az orvosi vizit, ha elburjánzik a harc.

Ringtail tünetei

Az egyik gyakori patkány betegség a ringtail, más nevén a farok nekrózis. A patkány farkán ilyenkor megjelenik egy kisebb, sötétebb gyűrű, amely mintha szűkítené a farkincát. Ezt a farok bőrének dehidratáltsága okozza, idővel pedig a farok elvesztéséhez vezethet. Megelőzése érdekében fontos, hogy kerüld az alacsony (<20%) páratartalmú helyen való elhelyezést, a túlzottan nedvszívó almot (pl.: kukoricacsutka-alom), valamint az esszenciális zsírsavak hiányát (megfelelő minőségű táplálás).

A minimum 50%-os páratartalom az ideális a lakásban tartott patkányok számára, a kellően nedvszívó, azonban egészséges alom pedig a Cunipic papíralom.

Patkány betegségek és kezelésük
Fontos, hogy időben vegyük észre a betegségeket…

Patkány veszettség

Számos helyen él még a rettegés a pestistől, valamint az egyéb, emberre terjedő patkány betegségekről. A mai napig aggodalom tárgya a patkánytartással kapcsolatban a veszettség, amely azonban a háziasított patkány fajtákat egyáltalán nem érinti, nincs is számukra kifejlesztett veszettség elleni oltás, hiszen életük röpke 3 éve alatt aligha teszik ki a lábukat a lakásból, ellentétben a csatornákban járőröző őseikkel. Ezek a szőrös kis házi kedvencek csupán olyan külső parazitákkal találkozhatnak, amelyeket gazdi, vagy egyéb (veszettség ellen kötelezően oltott) társállat vihet haza – aggodalomra tehát semmi ok!

Külső paraziták

A patkányokon előfordulhatnak külső élősködők, leggyakrabban az atkával, a bolhával, valamint a tetvekkel találkozhatsz patkánytartóként. Az első gyanús tünet a heves vakarózás lesz, amelyet apróbb, karmok okozta sérülések, majd szőrhullás, bőrhámlás követhet. Ha ezt nem kezeled időben, könnyedén eljuthat a patkány a könnyed hámsérüléseken át a súlyos bőrgyulladásig, amit már csak egzotikus állatorvos segítségével lehetséges visszafordítani. Az elsődleges cél mindig a megelőzés, amire a legalkalmasabb az ivermectin hatóanyag kúraszerű spot-on csepegtetése, körülbelül 3 havonta. A megfelelő készítmény, illetve adagolás kérdésében minden esetben egyeztess a patkányokat kezelő állatorvossal, ez ugyanis súly- és egészségfüggő!

Tudj meg még többet a patkányok jelleméről, gazdis életéről, egészségéről – iratkozz fel cikkfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhess az újdonságokról!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: