28. Patkány betegségek és kezelésük

Patkány betegségek és kezelésük

Az olyan érzékeny élőlények esetében, mint a patkányok, sűrűbben felmerülhet a kérdés: vajon ezzel most rohanni kell a dokihoz, vagy teljesen normális? Mikor aggódjunk, és mi az, amit otthon is lehet kezelni? Segítünk a legtöbbször előforduló patkány betegségek felismerésében és kezelésében!

Tekintve, hogy zsákmányállatokról van szó, fontos figyelembe vennünk, hogy a patkányok az utolsó pillanatig rejtegetik betegségeiket, csupán néhány intő testbeszéd utalhat arra, hogy valami nem stimmel – ezekre azonban ki kell éleznünk a figyelmünket, ha időben el akarjuk csípni a patkány betegséget. Vannak a sürgős esetek mellett azonban olyan, elsőre hatalmasnak tűnő problémák is, melyről hamar kiderülhet, hogy otthoni kezeléssel hamar megszüntethetők. Mikor mi a teendő? Nézzünk utána közösen!

Patkány betegségek és kezelésük
Hetente nézzük át patkányunkat

Hetente ellenőrizendő

A patkányok, csak úgy, mint a hörcsögök és a törpenyuszik, első sorban a súlyuk drasztikus csökkenésével üzennek a gazdinak, ha valami nem stimmel az egészségükkel. Hetente egy nap tehát érdemes megmérni a patkányokat is. Néhány gramm eltérés teljesen normális lehet, hiszen a frontok, a napi aktivitás, valamint a csapat kohéziója mind befolyásolhatják az étvágy mértékét, azonban, ha az állat a legutóbbi mérés óta elvesztette súlyának 10%-át, már érdemes gyanakodni valami komolyabb problémára. Szintén heti szinten ellenőrizni érdemes a füleket: göbök, gumók, genny jelenléte azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ha „csak” furcsa szagot áraszt a fül, már érdemes megfelelő, egzotikus végzettségű állatorvossal konzultálni, ez ugyanis a fülgyulladás első jele is lehet. A szemek mindig legyenek tiszták, csillogóak, a túlzott dülledés (nem összekeverendő a folyamatos szemdüllesztéssel, gülüzéssel, amellyel az örömüket fejezik ki!), a szem deformitása már aggodalomra ad okot. A patkányok légzése is rengeteg légúti betegséget előre jelez, amikor az állaton még semmilyen tünet nem jelenik meg. A szörcsögő, huhogó, nehéz légzés, a nem múló tüsszögés mind ilyen előjel.

Ha ezekhez étvágytalanság, levertség, felborzolt hátszőr és/vagy púpozott testtartás társul, biztos lehetsz benne, hogy mielőbb orvosi ellátásra lesz szüksége kedvencednek.

Apró balesetek

Korábbi cikkünkben említettük már, hogy a patkányok társas állatok, minimum 2-3 fős, de inkább nagyobb kolóniákban érzik jól magukat. A legideálisabb, ha egy ivartalan fiút és több ivartalan nőstényt tartasz együtt, azonban a tökéletesnek tűnő felállásokban is előfordulhatnak kisebb-nagyobb csetepaték (hát még az azonos nemű csapatokban!). Éppen ezért heti rendszerességgel, de inkább heti 2 alkalommal érdemes ellenőrizni az arcokat, mancsokat és farkincákat, ezeken ugyanis megjelenhetnek vágások, karmolások, harapások, melyeket jó esetben elegendő betadin oldatos vattával áttörölni, néha azonban elengedhetetlen az orvosi vizit, ha elburjánzik a harc.

Ringtail tünetei

Az egyik gyakori patkány betegség a ringtail, más nevén a farok nekrózis. A patkány farkán ilyenkor megjelenik egy kisebb, sötétebb gyűrű, amely mintha szűkítené a farkincát. Ezt a farok bőrének dehidratáltsága okozza, idővel pedig a farok elvesztéséhez vezethet. Megelőzése érdekében fontos, hogy kerüld az alacsony (<20%) páratartalmú helyen való elhelyezést, a túlzottan nedvszívó almot (pl.: kukoricacsutka-alom), valamint az esszenciális zsírsavak hiányát (megfelelő minőségű táplálás).

A minimum 50%-os páratartalom az ideális a lakásban tartott patkányok számára, a kellően nedvszívó, azonban egészséges alom pedig a Cunipic papíralom.

Patkány betegségek és kezelésük
Fontos, hogy időben vegyük észre a betegségeket…

Patkány veszettség

Számos helyen él még a rettegés a pestistől, valamint az egyéb, emberre terjedő patkány betegségekről. A mai napig aggodalom tárgya a patkánytartással kapcsolatban a veszettség, amely azonban a háziasított patkány fajtákat egyáltalán nem érinti, nincs is számukra kifejlesztett veszettség elleni oltás, hiszen életük röpke 3 éve alatt aligha teszik ki a lábukat a lakásból, ellentétben a csatornákban járőröző őseikkel. Ezek a szőrös kis házi kedvencek csupán olyan külső parazitákkal találkozhatnak, amelyeket gazdi, vagy egyéb (veszettség ellen kötelezően oltott) társállat vihet haza – aggodalomra tehát semmi ok!

Külső paraziták

A patkányokon előfordulhatnak külső élősködők, leggyakrabban az atkával, a bolhával, valamint a tetvekkel találkozhatsz patkánytartóként. Az első gyanús tünet a heves vakarózás lesz, amelyet apróbb, karmok okozta sérülések, majd szőrhullás, bőrhámlás követhet. Ha ezt nem kezeled időben, könnyedén eljuthat a patkány a könnyed hámsérüléseken át a súlyos bőrgyulladásig, amit már csak egzotikus állatorvos segítségével lehetséges visszafordítani. Az elsődleges cél mindig a megelőzés, amire a legalkalmasabb az ivermectin hatóanyag kúraszerű spot-on csepegtetése, körülbelül 3 havonta. A megfelelő készítmény, illetve adagolás kérdésében minden esetben egyeztess a patkányokat kezelő állatorvossal, ez ugyanis súly- és egészségfüggő!

Tudj meg még többet a patkányok jelleméről, gazdis életéről, egészségéről – iratkozz fel cikkfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhess az újdonságokról!

Hasonló bejegyzések:

Érdekelnek cikkeink?

Akkor nincs más dolgod mint feliratkozni és minden új megjelenésről emailben értesítünk.

Legújabbak: