27. A megfelelő patkány eledel

A megfelelő patkány eledel

Mit eszik egy patkány? Sajtot, mint az egerek? Szénát és magokat, mint a hörcsögök? Adhatunk neki emberi ételeket, maradékot? Mi a helyzet az édességekkel? Tarts velünk, és tudj meg mindent a patkányok helyes táplálásáról!

A különböző patkányos mesékben, de akár a való életben is számtalan online felületen találkozhatunk azzal a beidegződéssel, miszerint a patkány az emberhez hasonló szinten mindenevő. Ez azonban hatalmas tévedés, ami ártalmas a kedvenced egészségére nézve. Mi lenne a megfelelő patkány eledel? Mivel jutalmazd? Eláruljuk!

Természetes szükségletek

Az első, amit minden állat táplálásánál figyelembe kell venni, az a faj természetes szükséglete. Mit eszik a természetben, ideális körülmények közt? Éhezés nélkül egyetlen patkány sem fanyalodik rá az utcai kukákban gyülekező maradékra – a Lecsó című rajzfilmben is a folytonos rivalizálás, a túlnépesedés okozta éhínség vette rá a patkányokat a kukaturkálásra. A főszereplő patkány fel is emelte ellene a szavát, erre pedig jó oka volt. A patkányok alapvető tápláléka ugyanis különböző magokból, növényekből és állati fehérjéből áll. Lakásban tartott patkányok gazdijaként nehéz lenne magadnak összeállítanod azt a tápkeveréket, ami megfelelő arányban tartalmazza a nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat, valamint fehérjét, hasznosítható tápanyagot.

Patkány táplálása
Figyelj oda, hogy mit veszel neki enni!

Mit kerülj el?

A kisállat-kereskedések, az eledel üzletek szeretik egy kalap alá venni az összes kisemlőst, függetlenül attól, hogy az rágcsáló vagy sem. Számtalan helyen találkozhatsz „teljes értékű eledel” néven hirdetett, ömlesztett magkeverékkel, amit a nyulaktól kezdve a hörcsögökön át a patkányokig minden fajnak ajánlanak, a minőségi tápokhoz képest iszonyatosan alacsony áron – természetes, hogy vonzó lesz minden laikus gazdi számára. A legnagyobb baj ezekkel a magkeverékekkel az, hogy figyelmen kívül hagyja az egyes fajok valódi szükségleteit, valamint azok eltéréseit. Gondolj csak bele: egy 3-5 kg-s nyúlnak biztosan ugyanannyi fehérjére lesz szüksége, mint egy pár grammos törpehörcsögnek? Emellett, ami az egyik állatnak finom csemege, a másik számára halálos méreg lehet.

Honnan tudod, mi a megfelelő patkány eledel?

A legegyszerűbben úgy szűkítheted le a széles kínálatot a megfelelő darabokra, hogy végig nézed, az egyes tápokat mely fajoknak ajánlják? Ahol egynél több faj van feltüntetve, már ki is esett. Keresd azokat a tápokat, amelyeken kifejezetten a patkány a célállatfaj. Ezek után nézd meg a mellékelt ábrán vagy a leírásban, hogy az egyes szemek pelletált (tömörített, préselt) formában vannak-e. Ha igen, az jó jel, ugyanis így minden szem tápba egyformán jutott a szükséges tápanyagokból, illetve elkerülheted, hogy kedvenced kénye-kedve szerint kiválogassa az eledel neki tetsző összetevőit (ezzel pedig megelőzheted a hiánybetegségek kialakulását).

A neheze viszont most jön: ha megtaláltad a megfelelően pelletált patkányeledelt, meg kell nézned, milyen arányban tartalmaz színezéket, mesterséges ízfokozókat, tartósító szereket. Ezek ugyanis – akár csak az ember esetében – károsítják a májat és a vesét, valamint tönkre tehetik a patkány bélflóra kényes egyensúlyát is. A legkiválóbb, teljes értékű patkány eledelek: Beaphar Care+, Versele-Laga Rat&Mouse Complete, valamint az Oxbow Regal Rat. Kirívó esetekben, mint a hosszan fenálló betegség, elhúzódó műtéti lábadozás, állatorvosi ajánlásra érdemes lehet speciális táppal etetni a patkányokat is, erre legjobb az Oxbow Critical Care számos változata.

Patkány táplálása
Adhatsz neki gyümölcsoket?

Mivel jutalmazd?

Bár a patkányok szörnyen szeretik a pocakjukat, hajlamosak ők is az elhízásra. A teljes értékű patkány eledel mellett érdemes egészséges, friss ropogtatni való falatokkal kényeztetni, jutalmazni kedvencedet. A friss gyümölcsök közül adható például alma, áfonya, barackfélék, eper, görögdinnye, körte, málna – természetesen mind kis mennyiségben, mag nélkül.

A patkányok imádnak különböző magokat rágcsálni, bíbelődni azok szétbontásával, így elfoglaltság gyanánt bátran adhatsz nekik héjastól diót, földimogyorót, kesudiót, napraforgómagot, azonban ezeket ritkábban.

A fehérje fontos összetevője a patkány táplálkozásának, így havonta adhatsz kis mennyiségben natúr joghurtot, túrót, tejfölt, vajat. Bár a natúr sajtot is kedvelik, a füstölt, penészes, fűszerezett stb. sajtok már nagy kárt tudnak okozni, így ezzel kapcsolatban körültekintőnek kell lenni.

Gond nélkül, napi szinten adhatsz patkányodnak olyan zsenge finomságokat, mint a tyúkhúr, a pitypanglevél, a paprika, a paradicsom vagy a répa, ezeket azonban ellenőrzött, vegyszermentes helyről célszerű beszerezni.

Egyes gyógynövények, mint pl.: vörösáfonya, kamilla vagy a körömvirág, jótékony hatásuk miatt a patkányok esetében is alkalmazhatók tünetenyhítés, immunerősítés gyanánt. Az adott problémától függ, milyen mértékben szabad őket alkalmazni, ezért előzetesen mindig kérdezz rá az egzotikus állatorvosnál!

Szeretnél még többet megtudni a házi kedvencként tartott patkányokról? Maradj velünk, mert rengeteg téma van még a tarsolyunkban! Iratkozz fel cikkfigyelőnkre, így minden újdonságról azonnal értesülhetsz majd!

Hasonló bejegyzések:

Érdekelnek cikkeink?

Akkor nincs más dolgod mint feliratkozni és minden új megjelenésről emailben értesítünk.

Legújabbak: