27. A megfelelő patkány eledel

A megfelelő patkány eledel

Mit eszik egy patkány? Sajtot, mint az egerek? Szénát és magokat, mint a hörcsögök? Adhatunk neki emberi ételeket, maradékot? Mi a helyzet az édességekkel? Tarts velünk, és tudj meg mindent a patkányok helyes táplálásáról!

A különböző patkányos mesékben, de akár a való életben is számtalan online felületen találkozhatunk azzal a beidegződéssel, miszerint a patkány az emberhez hasonló szinten mindenevő. Ez azonban hatalmas tévedés, ami ártalmas a kedvenced egészségére nézve. Mi lenne a megfelelő patkány eledel? Mivel jutalmazd? Eláruljuk!

Természetes szükségletek

Az első, amit minden állat táplálásánál figyelembe kell venni, az a faj természetes szükséglete. Mit eszik a természetben, ideális körülmények közt? Éhezés nélkül egyetlen patkány sem fanyalodik rá az utcai kukákban gyülekező maradékra – a Lecsó című rajzfilmben is a folytonos rivalizálás, a túlnépesedés okozta éhínség vette rá a patkányokat a kukaturkálásra. A főszereplő patkány fel is emelte ellene a szavát, erre pedig jó oka volt. A patkányok alapvető tápláléka ugyanis különböző magokból, növényekből és állati fehérjéből áll. Lakásban tartott patkányok gazdijaként nehéz lenne magadnak összeállítanod azt a tápkeveréket, ami megfelelő arányban tartalmazza a nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat, valamint fehérjét, hasznosítható tápanyagot.

Patkány táplálása
Figyelj oda, hogy mit veszel neki enni!

Mit kerülj el?

A kisállat-kereskedések, az eledel üzletek szeretik egy kalap alá venni az összes kisemlőst, függetlenül attól, hogy az rágcsáló vagy sem. Számtalan helyen találkozhatsz „teljes értékű eledel” néven hirdetett, ömlesztett magkeverékkel, amit a nyulaktól kezdve a hörcsögökön át a patkányokig minden fajnak ajánlanak, a minőségi tápokhoz képest iszonyatosan alacsony áron – természetes, hogy vonzó lesz minden laikus gazdi számára. A legnagyobb baj ezekkel a magkeverékekkel az, hogy figyelmen kívül hagyja az egyes fajok valódi szükségleteit, valamint azok eltéréseit. Gondolj csak bele: egy 3-5 kg-s nyúlnak biztosan ugyanannyi fehérjére lesz szüksége, mint egy pár grammos törpehörcsögnek? Emellett, ami az egyik állatnak finom csemege, a másik számára halálos méreg lehet.

Honnan tudod, mi a megfelelő patkány eledel?

A legegyszerűbben úgy szűkítheted le a széles kínálatot a megfelelő darabokra, hogy végig nézed, az egyes tápokat mely fajoknak ajánlják? Ahol egynél több faj van feltüntetve, már ki is esett. Keresd azokat a tápokat, amelyeken kifejezetten a patkány a célállatfaj. Ezek után nézd meg a mellékelt ábrán vagy a leírásban, hogy az egyes szemek pelletált (tömörített, préselt) formában vannak-e. Ha igen, az jó jel, ugyanis így minden szem tápba egyformán jutott a szükséges tápanyagokból, illetve elkerülheted, hogy kedvenced kénye-kedve szerint kiválogassa az eledel neki tetsző összetevőit (ezzel pedig megelőzheted a hiánybetegségek kialakulását).

A neheze viszont most jön: ha megtaláltad a megfelelően pelletált patkányeledelt, meg kell nézned, milyen arányban tartalmaz színezéket, mesterséges ízfokozókat, tartósító szereket. Ezek ugyanis – akár csak az ember esetében – károsítják a májat és a vesét, valamint tönkre tehetik a patkány bélflóra kényes egyensúlyát is. A legkiválóbb, teljes értékű patkány eledelek: Beaphar Care+, Versele-Laga Rat&Mouse Complete, valamint az Oxbow Regal Rat. Kirívó esetekben, mint a hosszan fenálló betegség, elhúzódó műtéti lábadozás, állatorvosi ajánlásra érdemes lehet speciális táppal etetni a patkányokat is, erre legjobb az Oxbow Critical Care számos változata.

Patkány táplálása
Adhatsz neki gyümölcsoket?

Mivel jutalmazd?

Bár a patkányok szörnyen szeretik a pocakjukat, hajlamosak ők is az elhízásra. A teljes értékű patkány eledel mellett érdemes egészséges, friss ropogtatni való falatokkal kényeztetni, jutalmazni kedvencedet. A friss gyümölcsök közül adható például alma, áfonya, barackfélék, eper, görögdinnye, körte, málna – természetesen mind kis mennyiségben, mag nélkül.

A patkányok imádnak különböző magokat rágcsálni, bíbelődni azok szétbontásával, így elfoglaltság gyanánt bátran adhatsz nekik héjastól diót, földimogyorót, kesudiót, napraforgómagot, azonban ezeket ritkábban.

A fehérje fontos összetevője a patkány táplálkozásának, így havonta adhatsz kis mennyiségben natúr joghurtot, túrót, tejfölt, vajat. Bár a natúr sajtot is kedvelik, a füstölt, penészes, fűszerezett stb. sajtok már nagy kárt tudnak okozni, így ezzel kapcsolatban körültekintőnek kell lenni.

Gond nélkül, napi szinten adhatsz patkányodnak olyan zsenge finomságokat, mint a tyúkhúr, a pitypanglevél, a paprika, a paradicsom vagy a répa, ezeket azonban ellenőrzött, vegyszermentes helyről célszerű beszerezni.

Egyes gyógynövények, mint pl.: vörösáfonya, kamilla vagy a körömvirág, jótékony hatásuk miatt a patkányok esetében is alkalmazhatók tünetenyhítés, immunerősítés gyanánt. Az adott problémától függ, milyen mértékben szabad őket alkalmazni, ezért előzetesen mindig kérdezz rá az egzotikus állatorvosnál!

Szeretnél még többet megtudni a házi kedvencként tartott patkányokról? Maradj velünk, mert rengeteg téma van még a tarsolyunkban! Iratkozz fel cikkfigyelőnkre, így minden újdonságról azonnal értesülhetsz majd!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: