12. A nyuszik ápolása 2. rész: Nyulak ivartalanítása

DTR bunny - A nyuszik ápolása - Nyulak ivartalanítása

A törpenyuszik érzékeny kisemlősök, éppen ezért fontos, hogy minden esetben megfelelő, szakszerű ellátásban részesüljenek. Nincs ez másképp a nyulak ivartalanításával sem: a kutyákkal és macskákkal ellentétben itt egy kicsit bonyolultabb lesz a procedúra, de ha jó dokit választasz, nincs miért aggódnod! Mutatjuk, mire figyelj oda.

Az előző cikkünkben már összefoglaltuk, hogy is néz ki egy egyszerű rutinlátogatás a nyuszis orvosnál, valamint azt is megtárgyaltuk, hogyan, mi alapján választhatod ki a megfelelő, egzotikus végzettségű állatorvost. Eheti cikkünkben arról lesz szó, hogyan zajlik és miért olyan fontos a nyulak ivartalanítása.

Az ivartalanításról általában

Az ivartalanítás minden házikedvencként tartott állat esetében fontos lépés, hiszen (amellett, hogy számtalan, nemkívánatos viselkedésnek elejét vesszük) egészségügyi kockázatot jelent a testükben dúló hormonháború, amely az ivarosodással jár. A törpenyuszik esetében ez fokozottan igaz, hiszen kisebb testükben kisebb szervek lapulnak, amelyek hamarabb felmondhatják a szolgálatot.

Fiatalon, akár 3-4 éves korban is előfordulhat súlyos méhvérzés, petefészekrák vagy prosztatadaganat, amely azonnali beavatkozás nélkül akár a nyúl halálával is járhat. Éppen ezért fontos, hogy a házikedvencként tartott törpenyuszik nemtől függetlenül, viszonylag korai időpontban, lehetőleg az első ivaros jelek után átessenek ezen a beavatkozáson.

Az ivaros nőstény gyakran agresszív, territoriális, harap, ha a területére nyúlunk, az ivaros bak pedig mindent összejelöl erős szagú vizeletével és bogyóival. Az ivaros bak (de gyakran a nőstény is) idegesítő mértékben képes közösülést kezdeményezni bármivel, amit szimpatikusnak talál: akár a gazdi lábával is.

Kép erről DTR bunny A nyuszik apolasa Nyulak ivartalanitasa 2
A nyulak ivartalanítását végezzük el minél hamarabb!

A nyulak ivartalanítása

Bakok esetében

könnyű dolgunk van: 5-8 hónapos korban, ha már előbújtak a herék, egy előzetes vizsgálatra érdemes bejelentkezni a dokihoz, aki felméri a nyuszi általános állapotát, majd előjegyzi az időpontot a műtétre. Para-gazdiknak javasolt egy előzetes vérvétel, ami alapján kiderülhetnek olyan rejtett (és ritkán előforduló) komplikációk, amelyek hátráltatnák a műtét sikerességét.

Ha ezekkel megvagytok, a műtét napján a megadott időben leadod a nyuszit és az oltási könyvét az állatorvosnak vagy az asszisztensének, majd, amikor telefonálnak, hogy mehetsz a nyusziért, hazaviszed. A műtét maga igen gyors és egyszerű: két pici vágás, amelyet felszívódó varratokkal fércelnek össze, így kis sebhely marad utána, ami gyorsan gyógyul majd.

Nőstények esetében

kicsit bonyolultabb és kockázatosabb is a műtét, hiszen a dokinak a nyúl hasüregét kell felnyitnia, hogy eltávolítsa a méhet és a petefészket. Itt is kell egy előzetes vizsgálat, amit kiegészíthetsz vérvétellel. Fontos, hogy a nyuszilány legyen legalább 6-8 hónapos, és érje el minimum az 1 kg-t.

A műtét napján reggel szintén beadod a nyuszit a rendelőbe, majd mehetsz érte. Ritkán, de előfordul, hogy a doki azt kéri, hagyd bent éjszakára megfigyelésre. A megfelelő doki a nőstény nyulak esetében is felszívódó varratokat használ, illetve olyan pici hasi sebet ejt, amennyire picit csak lehetséges, így könnyíti meg a nyuszi számára a lábadozást.

A megfelelő nyuszis doki kizárólag teljesen éber, öntudatos állapotban adja haza a nyuszit a műtét után, az igazán lelkiismeretes orvosok pedig ezt megtoldják azzal, hogy megvárják az első evést-ivást is, így biztosak lehetnek benne, hogy a nyuszi jól van. A jó nyuszis doki mindent el fog neked mondani a műtét előtt és után is, illetve ellát téged a következő minimum 3 napra elegendő fájdalomcsillapítóval és pépesíthető táppal, valamint adagolási instrukciókkal. Mindemellett hangsúlyozni fogja, hogy ha másnap nem hajlandó enni, vagy inni, vagy piszkálná a sebeit, azonnal vidd vissza hozzá.

Fontos kiemelnünk, hogy a megfelelő nyuszis állatorvos gázzal altat, és nem fog megkérni rá, hogy koplaltasd a nyuszit a műtét előtt – ugyanis tudja, hogy a nyulak nem tudnak hányni, az éhezés viszont veszélyes lehet számukra.

Mik a teendőid ivartalanítás után?

Először is, biztosíts neki egy puha, kényelmes, nem túl világos helyet, ahová bekuckózhat. Néhány napig még sem kedve, sem ereje nem lesz ugrabugrálni, és nem is tesz jót neki. Hagyd magára, ne emelgesd, és biztosíts számára csendes, nyugodt környezetet. Simogatni, beszélni hozzá persze szabad, csak mértékkel. Egy-két nap és újra a régi lesz!

A nyulak ivartalanításának ára

A nyulak ivartalanításának árai természetesen eltérőek lehetnek. Nagyjából 15-30 ezer forintra kell számítani. Az ár függ a nyúl nemétől és az állatorvosi rendelőtől is. Úgy gondoljuk, hogy pár ezer forinton nem érdemes spórolni, inkább a biztosra menjetek, a kontár munka akár a kis kedvencetek életébe is kerülhet. Mi szívből ajánljuk a Focus-Vet-et, ahol szakértő egzotikus állatorvosok végzik a beavatkozást.

Amennyiben bármilyen eltérést látsz a nyuszid viselkedésében – legyen szó műtét utáni napokról vagy átlagos hétköznapokról – azt jelezd az állatorvos felé telefonon, és ha szükséges, vidd is el a rendelőbe, amilyen hamar csak tudod. Sosem tudhatod, milyen komoly betegség állhat egy egyszerű tünet mögé rejtőzve – erről írunk a következő posztban. Tarts velünk legközelebb is!
Ha tetszett írásunk, iratkozz fel a cikkfigyelőre, így biztosan nem maradsz le a legújabb cikkeinkről sem.

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: