31. Patkány ketrec berendezése, avagy hogyan építsünk biztonságos játszóteret

Patkány ketrec berendezése, avagy hogyan építsünk biztonságos játszóteret

Szeretnéd meglepni kedvenceidet, és újítanál kicsit a lakrészükön? Esetleg saját játszókuckót építenél nekik, de még ötletekre vársz, hogyan kezdj neki, mit rakj bele? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltál, a legjobb helyen jársz, ugyanis összegyűjtöttük neked egy helyre a legjobb felszereléseket!

Ha úgy érzed, a kezdetekben összeállított patkány ketrec már kicsi vagy unalmas kedvenceidnek, és nagyobbra váltanál, esetleg külön játszósarkot építenél nekik, ahová kedvük szerint átmehetnek randalírozni, szükséged lesz néhány jó tanácsra és rengeteg játékra, akadályra. Készen állsz? Akkor kezdjünk is bele!

Az alkalmas ketrec

Akár állandó lakosztályt szeretnél, akár játszóházat, a legfontosabb lépés a megfelelő patkányketrec kiválasztása. Egy 100 x 50-es alapterület már megfelelő akár 4 patkánynak is, 70 cm-s magassággal pedig a Savic Zeno 3 ketrec rengeteg lehetőséget rejt magában. 9,5 mm-es rácstávolságának köszönhetően abszolút szökés- és sérülésmentes teret biztosít a kedvenceid számára. Magasabb testvére, a 100 x 50 x 118 cm-es Savic Zeno Knock Down Empire még 6 patkány számára is elég tágas játszótér.

A Savic Suite Royale XL patkányketrec (115 x 67,5 x 153 cm) nagyobb kolóniák számára kiváló választás, de kisebb létszámú bandának is bátran ajánlott (a nagy tér mindig jó!). Görgős kerekeinek köszönhetően ez a két tálcás ketrec bármikor kényelmesen áthelyezhető. Kisebb testvére, a 95 x 63 x 159 cm-es Savic Suite Royale 95 Double is remek választás, szintén görgős, stabil lábakon állva.

Kezdjük a patkány ketrec berendezését az alapokkal

Ahhoz, hogy patkányaid a lehető legkényelmesebben érezzék magukat új lakosztályukban vagy játszóházukban, elengedhetetlen a puhaság. Szükséged lesz különböző méretű és vastagságú polár plédekre vagy alommatracokra, amiket első sorban a ketrec alján érdemes vastagon elhelyezned. A szobatiszta patkányok ismerik és használják az alomtálcát, így szükségtelen az egész ketrectálcába almozni, azonban a sérülések elkerülése végett szükséges, hogy puha felületre essenek, mert sajnos hajlamosak rá. Alomtálcából érdemes szintenként elhelyezned és rögzítened egyet-egyet, ezeket naponta érdemes cserélni, magát a ketrecet egészében nagytakarítani viszont elegendő hetente egyszer, illetve alkalmi baleseteknél azonnal ki kell venni az összepiszkolt plédet vagy játékot, és tisztával helyettesíteni.

Extra szintek

A magasabb ketreceknél gyakori, hogy két tálca választja ketté a teret, amiket műanyag létra köt össze. A jobb kapaszkodási lehetőség érdekében ezt a műanyag létrát érdemes textillel bevonni, ha pedig további szinteket, kis teraszokat szeretnél kialakítani, arra a (szintén textillel bevont) műanyag polcok és sarokpolcok lesznek a leginkább alkalmasak. A legtöbb ilyen ketrec kiegészítő fából készül, azonban polc, sarokpolc és házikó esetén nem javasolt a fa alapanyag, mert beszívja a vizeletet, és száradás után is párologtatja az ammóniát, ami mérgezéses tünetekhez vezethet.

Ezeket az extra szinteket fixen rögzített (fúrt, csavart, kötözött) vagy lengő (ketrecrácsra akasztható) létrákkal, hidakkal érdemes összekötni, hogy kedvenceid zavartalanul rohangálhassanak fel és alá.

Bújó- és pihenőhelyek

A patkányok kedvenc tevékenysége – az evés után – az alvás, amit többnyire közösen, összebújva csinálnak. Érdemes tehát olyan búvó- és pihenőhelyeket elhelyezni a ketrecben, amiben minimum ketten elférnek. Ezek a búvóhelyek lehetnek fából, amennyiben nincs aljuk, készülhetnek hűvös kerámiából, ami a forró nyári napokon hatalmas megkönnyebbülés, de a változatosság kedvéért az emeletekre helyezz el néhány puha textil sátrat, nyitott fekvőpárnát, illetve patkányok a létrákra vagy a ketrecre rögzített függőágyakat, függő alagutakat is nagyon kedvelik.

Rágcsálni valók és élelem

A patkányoknak is szükségük van fogkoptatásra, amit legjobban a mindennapi táplálkozásukkal tudsz biztosítani. A napi étkezéseken túl jó, ha mindig van valami finomság a ketrecben, amin akár egyszerre többen is tudnak dolgozni, erre kiválóak a Cunipic nasialagútjai. A ketrecre kívülről több helyen is érdemes vastag csőrű golyós önitatót elhelyezni, hogy biztosan mindenkinek jusson elég friss víz, és elkerüld a veszekedéseket. A főétkezéseket érdemes mindig kerámiatálban, egy alsó szintre adni, hogy a rutinból a patkányok is tudják: ez fontos étkezés, illetve, hogy elkerüld a tányér dobálását, amivel egymásban is kárt tehetnek. Nagyon aktív, fiatal patkányok esetén javasolt eltávolítani nap közben a kerámiatálat, esetleg rácsra rögzíthető műanyag tálat használni helyette.

Te hogy rendezted be kedvenceid ketrecét? Vannak kedvenc tárgyaik? Mutasd meg nekünk a cikk alatt Facebook kommentben! Ha pedig még több érdekes témára vágysz, iratkozz fel cikkfigyelőnkre, így garantáltan első kézből értesülsz minden újdonságunkról!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: