4. Mire van szüksége egy törpenyuszinak?

Mire van szüksége egy törpenyuszinak

Ha már biztos vagy benne, hogy törpenyuszid lesz, először is, engedd meg, hogy szívből gratuláljunk hozzá! Másodszor viszont, van még néhány ötlet és tipp a tarsolyunkban, amit szeretnénk megosztani veled, hogy a törpenyuszidnak a lehető legjobb életet biztosíthasd. Kíváncsi vagy?

A törpenyulak háziállatként való tartása még nem annyira elterjedt kis hazánkban, mint más országokban, így előfordulhat, hogy ahány platformon keresgélsz, annyi féle különböző információt találsz majd arról, mire van szüksége egy törpenyuszinak. Ahhoz, hogy igazán hitelesek legyünk, és tutira jó tanácsokat adjunk, olyanokat kérdeztünk a témában, akik kétségkívül a leginkább értenek a törpenyulak valódi szükségleteihez: az Első Nyúlmentő Alapítvány tagjait, illetve elismert, egzotikus végzettségű, nyulakra specializálódott orvosokat.

Hol lakjon a törpenyuszi?

A törpenyúl, kis termetéhez képest nagy mozgásigénnyel rendelkezik. A családba fogadás korai szakaszában ugyan elegendő neki egy megfelelő méretekkel rendelkező (minimum 100 cm x 100 cm), műanyag aljú ketrec, azonban a későbbiekben szüksége lesz szabad mozgásra is.

A legjobb, ha nyúlbiztossá tudod tenni az egész lakást, hogy se a berendezésben, se magában ne okozhasson kárt, míg követi minden lépésed. Tudjuk azonban, hogy ezt nem mindenki engedheti meg magának, így ilyen esetben elsősorban egy magas (minimum 70 cm, de inkább 90 cm) elemekből álló karámot javaslunk, amellyel el tudsz keríteni egy viszonylag nagy részt, amit csak a nyuszid ural. Amennyiben helyszűke miatt ez sem megoldható, ne búslakodj! Felfelé mindig lehet építkezni, és szerencsére egész tágas emeletes ketreceket lehet már kapni.

Torpenyuszi tartasa
A boldog nyuszi titka a minél jobb környezet

A ketrecet az első héten elegendő minimális berendezéssel ellátni. A törpenyuszik alá a közhiedelemmel ellentétben nem kell az egész ketrecbe forgács, ebben az esetben ugyanis az egész ketrecet wc-nek tekintik majd, az átnedvesedett forgács pedig nem csak kellemetlen szagú, de a nyuszi bundájába ragadva további kellemetlenségeket, tartós bőrirritációt is okozhat a törpenyúlnak.

A nyúl szobatiszta állat – ha megtanítják rá. Ennek érdekében az első napokra a ketrec két végében egy-egy sávba helyezz el vegyszermentes, kezeletlen fapelletet, és ne vedd ki a nyuszit a ketrecből az első héten. A fapelletre több sarokba is tehetsz egy-egy adag szénát, amelyből a nap folyamán falatozni fog a törpenyuszi. Ezen kívül egyelőre semmilyen állandó berendezésre nem lesz szüksége.

Amint megszokja új helyét, a nyuszi ki fog jelölni egy helyet, ahová a dolgát végzi. Nincs más dolgod, mint erre a helyre letenni egy széles, négyzet alakú alomtálcát, és annak az aljába szórni a pelletet. A ketrec többi részén innentől kezdve nem lesz szükség pelletre, ellenben a talpfekélyt megelőzendő, egy puha plédre annál inkább. Előfordulhat, hogy többet is ki kell majd próbálnod ahhoz, hogy megtaláld azt a darabot, amelyet nem fog maga alá gyűrni vagy cakkosra rágni a nyuszid.

Kép erről Torpenyuszi tartasa 3
Mindig fontos, hogy a legmegfelelőbbet ehessék…
A nyuszi széna nélkül nem „működik”

A nyulak alapvető, legfőbb tápláléka a fű, azonban ezt nem minden esetben tudjuk számukra olyan minőségben és mennyiségben szervírozni, ahogyan az a leginkább egészséges. Ezt a problémát küszöböli ki többek között a Bunny Nature is, akik a legzöldebb legelőkről kaszált, friss füvet illatos, zöld széna formájában juttatják el a nyuszikhoz. Ahhoz, hogy a törpenyuszid jó egészségnek örvendjen, helyes mértékben kopjanak a fogai és rendben legyen az alapvető bélflórája, elengedhetetlen, hogy 0-24 álljon előtte széna, amit egész nap bátran ropogtathat. Amennyiben szeretnéd kicsit változatossá tenni kedvenced étkezését, vagy kedveskedni neki, válassz ízesített szénát szárított kamilla– vagy épp répadarabokkal tarkítva.

A megfelelő nyúleledel

Ahhoz, hogy a törpenyuszid étrendje kiegyensúlyozott legyen, vitaminokra és különböző tápanyagokra is szüksége lesz – de nem akárhonnan! Egy megfelelő törpenyúltáp minden fontos alkotóelemet tartalmaz, magas rosttartalmú, illetve pelletált, egyforma szemekből áll.

Egyetlen törpenyuszinak sincs szüksége kukoricára, szotyira, színes karikákra – ha ilyen vegyes tápot kínálnak neked, udvariasan utasítsd vissza, azzal teszed a legjobbat a nyuszid emésztésének. A lucernával mind alkotóelemként, mind szénába keverve vigyázni kell. Bár nagyon szeretik a nyuszik, az íze szinte függőséget okoz náluk, nem minden esetben teszel jót vele. A junior tápok összetevői között megtalálod a lucernát is, de ne ijedj meg tőle. Ennek oka a biológiában keresendő: a nyuszik szervezete körülbelül fél éves koráig igényli a lucernából kinyert plusz C-vitamin adagot, azonban ezt a kort túllépve a plusz C-vitamin mennyiség csak lerakódik a szervezetükben, vesekövet és egyéb betegségeket okozva, hiszen a számára szükséges mennyiséget képes ő maga előállítani. A nyulak számára viszonylag egyszerű jó tápot választani, ha jó helyről informálódsz.

  • Versele-Laga Cuni COMPLETE termékcsalád: Fontos megjegyezni, hogy ennek a gyártónak számos nyúltáp néven hirdetett terméke van, ezek közül azonban csak a Complete termékcsalád az, ami teljes mértékben kielégíti egy nyuszi igényeit. Junior változata 6-8 hónapos korig adható, innentől az Adult táp lesz a megfelelő választás, érzékeny gyomrú tappancsosoknak pedig a Sensitive csomagot ajánljuk.
  • Bunny Nature termékcsalád: A Bunny Nature termékei minőségben magasan lekörözik a Versele-Laga tápot, azonban ez az árán is meglátszik. Magas minőségű táp révén nem szükséges nagy mennyiséget adni belőle a nyuszinak ahhoz, hogy kielégítsük mindennapi igényeit. A Rabbit Dream Young szintén fél éves korig lesz megfelelő nyuszitáp, innentől nyugodtan áttérhetsz a Basic vagy akár a Herbs változatra, melyben különböző gyógynövények elegye biztosítja a változatos és ínycsiklandó étrendet. Fogproblémákkal küzdő és/vagy idősebb nyuszik számára az Oral és a Senior változat nyújtja a legbiztosabb táplálkozási alapokat.
  • Trovet termékcsalád: Fogyasztása különösen betegség közben, illetve utána ajánlott, de nem okoz problémát, ha nyuszink minden nap ezt a fajtát kapja. A Trovet Rabbit RHF gyógyhatású nyúltáp összetevői biztosítják a bélrendszer megfelelő működését és segítenek az emésztőszervi betegségek kialakulásának megelőzésében.
Nasik és kiegészítők – csak csínján!

Mint mindenki, időnként a törpenyuszi tulajok is elcsábulnak, és legszívesebben minden földi jóval kedveskednének szőrös kis barátjuknak. A nyuszik azonban érzékeny állatok, a legtöbb házikedvencnél jóval érzékenyebbek, így nem mindegy, mit esznek meg, vagy mennyit. Ha igazán jót szeretnél neki, válassz a Bunny Nature Botanicals termékcsaládjából egy szimpatikus ízösszeállítást – hidd el, a nyuszid imádni fogja. Fogkoptató kőre, nyalósóra és magvas-mézes rudakra nem, szőroldó pasztára azonban az első vedléstől számítva szüksége lesz majd.

Mire van szüksége egy törpenyuszinak
Egy kis játék nélkül nincs élet 🙂
Játékok és bújók

Amikor a törpenyuszid már megszokta új otthonát, és már nem fél, sőt, kíváncsiskodik, elkezdhetsz neki különböző játékokkal kedveskedni. Kifejezetten szeretnek például textil alagutakban rohangálni, szénával tömött papírgurigákat görgetni, rágcsálni, dobálni és rugdosni. Kedvelik a jutalomfalattal töltött labdát, és az üres, natúr kartondobozokat, amikre fel lehet mászni, vagy éppen bele lehet bújni.

Webshopunkban a legtöbb termék nagy kiszerelésben is kapható, hogy ezzel is megkönnyítsük számodra a nyuszi megfelelő ellátását és az arra való felkészülést. Csak rendeld meg, amire szükségetek van, és akár már másnap házhoz szállítjuk, megspórolva neked kocsikázást, cipekedést, és legfőképpen időt, amit így a kis kedvenceddel tölthetsz!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: