18. Miben más a törpenyúl tartása a XXI. században?

Miben más a törpenyúl tartása a XXI. században

Mi változott a nyúltartási kultúrában az évek során? Hogyan változtak a nyulak igényei a különböző törpenyúl fajták népszerűbbé válásával? Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit a XXI. században tudni érdemes a törpenyúl tartásáról.

Régi szokások és tévhitek

 Nagyszüleink, dédszüleink idejében, valamint még jóval korábbi generációk idejében is, a nyulakat haszonállatként tartották. Minél többen voltak, minél jobban szaporodtak a háztáji állatok közt az udvaron tartott házinyulak, annál biztosabb volt, hogy jut hús a család asztalára. Mivel a nyulakat többnyire emiatt tartották, az elsődleges szempont az volt, hogy minél nagyobbra, testesebbre nőjenek. Emellett a családok a nyulak bundáját is felhasználták különböző ruhadarabok elkészítésére vagy dekorálására, valamint lakástextilek készítésére.

Ebből a célból kifolyólag a nyulak korábban rövid életük során azt ették, ami jutott: konyhai zöldhulladékot, ami a leves előkészítése során keletkezett, száraz kukoricát és kenyeret, hogy koptassák a fogukat, valamint krumplit és salátát, ha épp nem jutott egyéb a konyhából. Rövid életüket gyakran fájdalmas szenvedések között fejezték be, ugyanis a különböző betegségek elleni oltásra, vagy azok kezelésére kevés családnak volt pénze. A vágásra tartott nyulakat igen ritkán vizsgálta meg állatorvos, aki „csupán” egy általános állatorvosi képzés után kezdett praktizálni – csak felületesen ismerte a nyulak szükségleteit, betegségeit és biológiáját.

Miben más a törpenyúl tartása a XXI. században
Házi nyúl tartása

Miben változott a törpenyúl tartás az évek során?

Leginkább az emberek és az igényeik. A városok fejlődése, a húsboltok és élelmiszerláncok megjelenése, valamint elérhetősége sok helyen szükségtelenné tette a haszonállatok tartását. Ezzel együtt újabb és újabb generációk nőttek fel, akik már nem, vagy csak elvétve láttak húsáért tartott állatot szüleik, illetve nagyszüleik kertjében. Tekintve, hogy a családok már nem voltak rászorulva, hogy nyulat vágjanak, egyszerű házi kedvencként kezdték el őket tartani, akár csak a kutyákat és a macskákat.

Mindezek mellett fejlődött az állatorvos-tudomány is. A megnövekedett igény miatt egyre több időt fordítottak a nyulak megfelelő tartásának, betegségeinek és kezeléseinek mélyreható megismerésére, míg végül elindult a kisállatorvosi képzés után egy plusz 3 szemesztert felölelő kiegészítő kurzus az egyetemeken. Itt az állatorvosok elsajátíthatták az egzotikusnak minősített háziállatok megfelelő ellátását.

Azzal, hogy megnőtt a kedvencként tartott nyulak száma, megnövekedett az igény arra is, hogy a házi kedvencek rövid élettartamát meghosszabbítsuk: az emberek elkezdtek informálódni a megfelelő táplálás, orvosi ellátások és szükségletek iránt, illetve egymás pozitív és negatív tapasztalataiból tanulni. Ezek mellett megjelent az igény a házinyúlnál kisebb méretű fajtákra, akiket a városi betondzsungelekben is biztonsággal tarthattak kedvencként a családok: elterjedtek a törpenyuszik. Így alakult ki szépen folyamatosan a törpenyúl tartás.

Miben más a törpenyúl tartása a XXI. században
A mai kor igényeinek megfelelő törpenyúl tartás

Általános igények a törpenyúl tartása nyomán

A XXI. századra már kialakult egy viszonylag egységes kép a házi- és törpenyulak megfelelő táplálásáról, tartásáról és orvosi ellátásáról, ez azonban folyamatos fejlődésben van. Két-három éve még általánosan elfogadott zöldségekről, gyümölcsökről derül ki, hogy valójában hosszú távon ártanak a nyulaknak, így érdemes mindig kutatni az újabb és újabb információkat, folyamatosan tanulni a nyúltartás fortélyait ahhoz, hogy a lehető legboldogabb, hosszú, és egészséges életet biztosíthassuk kedvenceinknek.

Jelenleg a házi kedvencként tartott nyulak között egyaránt szerepelnek házi- és törpenyulak, akiknek a táplálásában csupán mennyiségi eltérések vannak. Alapvetően egy nyúlnak nincs szüksége olyan mértékben változatos étrendre, ahogyan azt mi, emberek elképzeljük: csupán fűfélék és víz kell nekik, hiszen ezek mozgatják a bélrendszerüket. A friss, szennyezésmentes fűféléket helyettesítjük legtöbbször szénával, ami, bár egyneműnek tűnik, általában 4-6 féle különböző fűfélét rejt, és segít a fogak megfelelő koptatásában is.

Persze vannak alkalmak, amikor kedveskedni szeretnénk kedvenceinknek, ebben az esetben egyre inkább javallott a zöldségek és gyümölcsök helyett a rét növényei közül válogatni, hiszen ezek a nyulak számára leginkább természetes, egészséges nassolni valók. Hogy pontosan milyen növényeket érdemes keresned, korábbi cikkünkből megtudhatod!

Nyúlfajták, akik extra törődést igényelnek

Bizonyos fajták, mint például a teddy, az angóra törpenyulak, vagy a duplagénes oroszlánfejű törpenyuszik hosszabb, dúsabb szőrzettel rendelkeznek, mint akár egy kosorrú vagy egy színes törpenyúl. Ez a mindennapi ápolási rutin mellett az étkeztetésükbe is beleszól, ugyanis – különösen vedlési időszakban – mosdás során nagyobb mennyiségű szőrt nyelhetnek le, mint más fajtához tartozó társaik, így a bélelzáródás is magasabb eséllyel fordul elő.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, fontos, hogy mindig legyen elegendő mennyiségű folyadék a nyuszik szervezetében. Ezt úgy is elérhetjük, hogy a törpenyúl étrendjébe megfelelő, friss zöldeket is beépítünk a széna mellett, ezek ugyanis elegendő nedvességtartalommal bírnak ahhoz, hogy rendszeres ivás mellett meggátolják a gyomorban a szőrbezoár képződését.

Természetesen a törpenyúl tartásban a megfelelő étkezés mellett nagy szerepet játszik még a gyakoribb fésülés, valamint a szőroldó paszta adagolása is. Ez utóbbi a nevével ellentétben nem oldja fel a szőrt, csupán nyálkás bevonatot képez a gyomorban összegyűlt, száraz szőr köré, ezzel megkönnyítve a kijutását. Láncos bogyókra tehát mindenképpen számítani kell a használat után!

Nagy hőségben, valamint erős vedlésnél a hosszú szőrű törpenyulak számára nagy segítség lehet egy megfelelő, nyulakhoz értő kisállat-kozmetikus, aki fürdetés és szárítás nélkül meg tudja nyírni a bundájukat. Tekintve, hogy a nyulak érzékeny állatok, vékony bőrükön még a legtikkasztóbb nyári melegben is szükséges hagyni legalább 1 cm vastag fedőszőrt, másképpen könnyedén megfázhatnak, még a lakásban is.

A nyulak bundájának megnyírására kevés haj- illetve szőrvágó gép képes, ugyanis a teddyk, az angórák és a duplagénes oroszlánfejűek szőre is sokkal inkább hasonlít a vattához, mintsem valódi szőrhöz. Emellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy szörnyen ijedős állatok, egy-egy ilyen procedúra nagy stresszt is okozhat náluk: éppen ezért olyan emberre kell bízni a szőrnyírást, aki rutinosan kezeli a gépet, és megfelelően tud bánni egy ijedt törpenyuszival is.

Szőroldó és fésű – kinek kell még?

A vedlési szezon egyik nyúlfajtát sem kíméli, még a nagy testű házi nyulakat sem. Így tehát mindegy, milyen fajta nyulat tartasz, hogy mekkora a mérete, egy zooro vagy egy furminátor kefe, valamint a szőroldó paszta kötelező eleme lesz az otthonodnak. Egy átlagos, 1-2 cm hosszú szőrrel rendelkező törpe- vagy házinyulat elegendő 2-3 naponta fésülni, míg egy hosszabb, 3-5 cm szőrhosszal rendelkező nyuszit naponta szükséges. Lakásban élve ez a procedúra a gazdinak is kényelmetlen lehet, a szálló szőr ugyanis a legváratlanabb helyeken telepszik meg. Szerencsére a Furminator erre is gondolt: új szőrgyűjtő hengerükkel eltávolíthatod a nyúlszőrt az ülőalkalmatosságokról, valamint a ruháidról, a padlón hánykolódó szőrszálakat pedig megzabolázhatod a szőrgyűjtővel.

Összességében kijelenthetjük, hogy jelentősen átalakult a törpenyúl tartása. Az elmúlt 50 évben a nyulak a zord időjárási viszontagságokat, szűk ketreceket és szegényes, silány étrendjüket hátrahagyva immár boldog, kiegyensúlyozott és hosszú életet élhetnek házi kedvencként, szabadon futkározva otthonainkban. Ha kedvet kaptál a XXI. századi nyúltartáshoz, olvasd el az alapokról szóló cikkünket is!

Hasonló bejegyzések:

Milyen tartalmak érdekelnek leginkább?

Jelöld be az alábbi listában, hogy milyen kisálladot van és mi ennek megfelelően fogunk értesítést küldeni az új blogcikkeink megjelenéséről.

Ha többféle tartalom érdekel, akkor akár több négyzetet is bejelölhetsz.

Legújabbak: